Sjajni Novak u novom finalu Rolan Garosa!

Najbolji teniser sveta Novak Đoković plasirao se u novo finale Rolan Garosa pobedom nad Dominikom Timom u tri seta.

Izvor: ÐN

Petak, 03.06.2016.

14:45

Sjajni Novak u novom finalu Rolan Garosa!
Photo by Clive Brunskill/Getty Images

Đoković je u polufinalu odigrao izuzetno kvalitetan meč i slavio rezultatom 6:2, 6:1, 6:4.

Susret na stadionu ’Suzan Lenglen’ obilovao je fantastičnim udarcima i poenima, i još jednom potvrdio kome pripada sadašnjost, a kome budućnost ’belog sporta’.

Srbin je na taj način obezbedio četvrto finale u Bulonjskoj šumi, ukupno 20. u karijeri, iz kojih ima 11 titula.

Novak je od starta preuzeo inicijativu i kontrolisao igru u prva dva seta, u kojima je po dva puta uzimao servis rivalu. Publika je tokom većeg dela susreta bila na strani Austrijanca i pomogla mu da odlično počne treći deo igre.

Tim je na startu napravio brejk i poveo sa 3:0, ali je usledio odgovor Srbina koji je osvojio narednih pet gemova i došao do pobede, za nešto manje od dva sata igre. To je bio treći trijumf u isto toliko međusobnih duela sa novim top 10 igračem, a prethodna dva dobio je identičnim rezultatom – 6:3, 6:4.

Na kraju, imao je po 15 vinera i neiznuđenih grešaka, dok je Dominik bio agresivniji, ali je mnogo grešio (27:34).

Srpski igrač će se u finalu sastati sa boljim iz drugog polufinala u kojem igraju Endi Mari i Stan Vavrinka.

Otvoreno prvenstvo Francuske u tenisu igra se za nagradni fond od 32 miliona evra, a titulu brani spomenuti Švajcarac.

Tok meča:

Photo by Clive Brunskill/Getty Images
Đoković je otvorio meč svojim servisom – pogodio je četiri počena udarca i agresivno završavao poene, pa se sa ’nulom’ upisao na semafor. Dobio je prvi poen i u sledećem gemu zahvaljujući riternu, ali su onda usledila dva sjajna forhenda Austrijanca.

Novak je uzvratio, stigao do brejk lopte koju je Tim spasao vinerom iz bekhenda. Ipak, najbolji igrač sveta nastavio je da forsira bekhend rivala i prvim drop šotom napravio brejk – 2:0.

Od samog početka kvalitet tenisa bio je na izuzetno visokom nivou, a od ponedeljka sedmi igrač sveta uspevao je u razmenama da parira mnogo iskusnijem protivniku. Ipak, grešio je pod snažnim pritiskom Đokovića koji se odlepio na 3:0.

Četvrti gem mogao je da bude i odlučujući za sudbinu prvog seta jer je Tim morao da spasava brejk šansu. Učinio je to snažnim servisom, a pogodio je još nekoliko veoma agresivnih udaraca, među kojima se izdvojila teška bekhend paralela.
Photo by Clive Brunskill/Getty Images
Izvukao se na 3:1, ali Đoković nije popuštao – trudio se da poene završava na mreži, razvlačio je protivnika sa jedne na drugu stranu i poprilično rutinski došao do 4:1.

Austrijanac je u svakom gemu u kojem je servirao pružao priliku Srbinu da napravi brejk, ali je ponovo uspevao da se izvuče. Snažni forhendi sevali su na sve strane, Novak je neke uspevao da vrati, a na mnoge je često kasnio.

Dominik je preživeo još jedan gem i onda silovito napao servis protivnika – greška Đokovića, dubok bekhend i već je bilo 0:30. Izborio je brejk šansu, imao aktivan poen, ali je prvi igrač planete hrabro napao i iznudio grešku.

Otišao je na 5:2 i vrlo brzo produžio seriju poena za dve set lopte. Tim je obe spasao fantastičnim vinerima, ali više nije mogao. Napravio je dve neiznuđene greške i Đoković je osvojio prvi set sa 6:2.
Photo by Clive Brunskill/Getty Images
Drugi deo igre počeo je sigurnim gemovima na obe strane, a Austrijanac nije želeo da smanji intenzitet agresivnosti, iako je mnogo grešio. Upisao je prvi gem, ali je već u drugom popustio. Đoković je pri rezultatu izvršio snažan pritisak – slao je riterne u poslednji metar i došao do 15:40.

Prvu brejk priliku Tim je spasao asom, ali je kod druge izbacio bekhend paralelu daleko u aut i Novak je poveo 3:1. Nastavio je sa sigurnim servisima i ubrzo otišao na 4:1.

Za razliku od prve nedelje Rolan Garosa, kvalitet riterna bio je na vrhunskom nivou. To je Srbinu omogućilo da napada i produži seriju, pa je veoma brzo došao i do drugog seta – 6:1.

Na ivici problema momak iz Viner Nojštata našao se u prvom gemu trećeg seta, kada je malo falilo da Đoković povede 15:30. Tada je pogodio dve vezane bekhend paralele i prošao neokrznut, dok je Novak počeo da posustaje.

Tome svedoče i neiznuđene greške u sledećem gemu, posle jedne iz forhenda Dominik je imao dve vezane brejk šanse. Prvu je Srbin neutralisao asom, ali je kod druge Austrijanac forhendom pogodio ugao terena.
Photo by Clive Brunskill/Getty Images
Nastavio je da igra kao u transu i brzo otišao na 0-3.

Na sreću, period loše igre bio je kratak, a izlazak iz krize najavio je fantastičnim gemom u kojem je pogodio četiri vinera. Nastavio je seriju dobivši dugu razmenu, onda odličnim riternom naterao protivnika da pogreši za 0:30.

Tim je nakratko prekinuo niz, ali je onda dva puta lopticu smestio u mrežu i Đoković je vratio brejk.

Uz sitne probleme je izjednačio na 3:3 i odlučio da zada završni udarac uzdrmanom protivniku – fantastično se branio i kod 15:30 pogodio možda i forhend turnira. Prvo je stigao kvalitetan lob, nekako ostao u poenu i iz kontre očistio liniju.

Brejk je već bio napravljen, a najmlađi igrač u top 10 ozvaničio ga je greškom – 4:3. Nije bilo previše uzbuđenja sve do gema u kojem je servirao za trijumf, a onda se i Novak unervozio. Poslao je forhend u mrežu i omogućio rivalu šansu za brejk, ali je spasao agresivnim udarcima. Dva minuta kasnije Tim je izbacio bekhend u aut i meč je bio gotovo – 6:2, 6:1, 6:4.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

313 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: