Novak i obećavajući znak, Rolan Garos je "prevara"

Trebalo je u ponedeljak, počeo je u utorak, a Novak Đoković meč osmine finala završio je tek u sredu.

Izvor: B92

Sreda, 01.06.2016.

20:00

Novak i obećavajući znak, Rolan Garos je
Getty Images

Tri dana mislio je o jednom duelu, ali to mu nije lični rekord – 2007. godine na Vimbldonu pet dana je trajao duel sa Nikilasom Kiferom.

Dvoboj sa Bautistom bio je napet i delikatan, osećalo se da malo nedostaje pa da se stvar zakomplikuje u neobičnim okolnostima i sa upornim protivnikom.

Napokon smo dočekali prestanak kiše, a pogurala nas je i Serena brzom pobedom nad Svitolinom – bio je to ’lep’ rođendanski poklon za Žistin Enan, nekada veliku rivalku Vilijamsove koja sada radi sa Ukrajinkom.

A to je značilo i da će Novak brzo na teren – nije bilo mutno i hladno kao u utorak, ali loptice su i dalje bile teške i spore.

Đoković je vodio sa 4:1 u trećem setu pre prekida i brzo je došao do vođstva od 2-1 u setovima. Briljantno je Novak pronalazio uglove i time stvarao slobodan prostor, češće je izlazio na mrežu, a dobijao je i pokoji poen servisom, što nije bio slučaj u prvom delu meča.

Međutim, i Bautista je igrao odlično, povremeno je napadao, povremeno se povlačio, a Novak je insistirao na drop šotovima.

“On je mudar igrač i ako nešto zna, to je da natera protivnika na dodatni udarac, što je mene u nekim trenucima remetilo. Nije bilo lako održati staloženost, ali mislim da sam probio stvar u drugom setu i da je to bila prevaga“, rekao je Đoković.
Getty Images
Istina, i četvrti set bio je vrlo gust, ali je Novak na kraju bio uporniji i izbegao je dramu, da bi se posle meča ponovo našao u ulozi šoumena – prvo je zajedno sa skupljačem loptica pozdravio publiku na karakterističan način, a onda je ’ukrao’ žutu kapuljaču Fabrisu Santorou i davao je izjavu sa njome na glavi.

“Čim se završi meč, počinjem da smišljam nešto za sledeći“, rekao je Novak uz smeh na konferenciji za medije, “Šalim se, takve stvari mi dolaze prirodno, pogotovo s decom. Nisam ni znao da će Fabris imati kabanicu, bio je spreman za kišu. Malo smo se našalili, to je sve, dobro je da donesemo malo pozitivne energije u ovim sivim danima“.

Na molbu da prokomentariše svoj ’razgovor sa nebom’ u utorak, Novak je uz osmeh rekao da će to ostati privatno. To nije želeo da komentariše, ali zato je iz srca govorio o tome zašto ne voli da se mnogo potencira koliko je novca zaradio (prvi je u istoriji sa 100 miliona od turnira).

"Novac dolazi kao posledica, pozitivna naravno, predanosti, ljubavi, strasti prema sportu i uspeha na kraju krajeva. Možete da zamislite sada mene da pričam o novcu, a prosečna plata u Srbiji je 200-300 evra? Na šta bi to ličilo?“, rekao je Đoković između ostalog.

Sledeći je Tomaš Berdih, kojeg je Novak dobio 23 puta u 25 međusobnih okršaja.

“Osećam se sve ugodnije na terenu i nadam se da ću podizati nivo igre kako se turnir bude bližio kraju, kao što se često dešavalo u prošlosti“.

Težak meč u četvrtom kolu obično je obećavajući znak (Simon u Melburnu, Anderson na prošlom Vimbldonu...). Neka bude tako i sada.
Getty Images
Srpski juniori imali su polovičan uspeh – Miomir Kecmanović je pobedio, a Olga Danilović je izgubila.

Miomir kaže da mu je žreb solidan i nada se da može da se plasira u završnicu turnira, a pitali smo ga kako je izdržao pauzu zbog kiše.

“Bilo je dosadno jer moraš ceo dan da budeš u kompleksu. Razgovarao sam sa drugima, malo sam spavao“, kaže Kecmanović i dodaje:

“Marija sam često viđao – dođe, jede, odmara se sa svojim timom... Uglavnom se svako drži sa zemljacima – Mari je pričao sa Britancima, Đoković sa mnom. Videli smo se na ’Žan Buenu’, savetovao mi je da obratim pažnju na uslove i da moram više da se spuštam u kolenima, a i generalno smo govorili o mojoj igri“.

Olga je posle poraza u singlu pobedila u dublu i bila je nasmejana u razgovoru sa novinarima. Kazala je da nije bilo toliko loše i da je odigrala “bezveze“ kada je trebalo da iskoristi šanse, a neizbežna tema bio je i njen otac, naš slavni košarkaš Predrag Danilović.

“Tata me naravno zove i pruža mi podršku, ali ne meša se previše u tenis konkretno. Prebacivali smo nekada, ali nismo dugo, još od moje desete godine mislim“, kaže Olga.
Getty Images
A na Šatrijeu je u jednom trenutku delovalo da je Mari na konopcima u meču sa Gaskeom, Francuz je vodio sa 1-0 i sa 3-1 u taj brejku drugog seta, navijači su ’poludeli’, ali onda je došlo ono na šta je domaća publika već navikla – razočaranje.

Poslednjeg šampiona imali su još 1983. godine (Janik Noa), a Gaske im je podgrejao nade trijumfom nad Nišikorijem, toliko da su izradili maske sa njegovim likom, dok je na naslovnoj strani novina Rolan Garosa uz Rišarovu fotografiju pisalo: “Trenutak istine“.

A istina je bolna i glasi da Gaske uprkos talentu i osećaju nije veliki igrač – raspao se posle prva dva seta i potom uzeo samo još jedan gem.

Crtice iz Pariza

Getty Images
- Direktor turnira Gi Forže demantovao je glasine da su teniseri u utorak igrali po kiši više od dva sata (tačnije dva sata i jedan minut na Šatrijeu) kako posetiocima ne bio vraćen novac. Ipak, Bautista Agut je rekao: “Terali su nas da igramo dva sata“.

- Lendl, Beker, Edberg, Čeng, Ivanišević... Sve je više legendi koji su sada treneri, ali Ernests Gulbis ne smatra da je to nužno dobro. “Mislim da dobar trener treba da ima iskustvo. Voleo sam da radim sa Ginterom Breznikom jer je on proveo verovatno najviše sati na terenu od svih trenera – sa decom, levorukim i desnorukom, servis-volej igračima, onima koji igraju s osnovne linije, juniorima, veteranima... Njegovo razumevanje igre je široko, a bivši igrač gleda tenis samo iz svoje perspektive i nema uvek rešenja da se popravi tvoja igra. A mislim da dobar trener mora da ima rezervni plan, ne samo jedan, već nekoliko“.

- Kiki Bertens poput brzog voza prolazi kroz žreb, da li se plašiš? Švajcarkinja Timea Bačinski na savršen način doskočila je novinaru: “Znate, i Švajcarska je prilično poznata po vozovima“, kazala je uz osmeh prošlogodišnja polufinalistkinja.
Getty Images
- Tomaš Berdih nije mnogo kritikovao organizatore turnira, ali je izrekao jednu rečenicu kojom bi oni trebalo da se vode. “Ne bi trebalo da zaboravimo da turniri poput ovoga ne bi ni postojali bez tenisera“.

Za razliku od njega, David Ferer je besneo. “Igrači su najmanje važni organizatorima. Žele samo zarade novac, to je možda nekima u redu, ali za mene je to prevara“.

- Posle pustih dana posle eliminacije seniora, kompleks je ponovo pun, samo su sada juniori glavni. Možda smo u prolazu videli nekog budućeg broja jedan, ali sigurno sada nismo mogli da ga prepoznamo. Dodatni posao sada zato imaju skupljači lopti, ali organizatori su se konačno dosetili i omogućili dukserice za dečake i helanke za devojčice. Bilo je tužno gledati ih kako se smrzavaju.

- Pročitajte razgovor sa Huanom Karlosom Fererom, osvajačem Rolan Garosa iz 2003. godine, a u četvrtak vas čeka intervju sa još jednim šampionom iz Pariza. Kao i uvek, pišite mi u komentarima ili na Tviteru uz hešteg #OzmoNaŠljaci.

Pozdrav iz Pariza,

Saša (@ozmo_sasa)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

58 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: