Novak: Kako da pričam o 100 miliona, a u Srbiji plata 300€?

Pošto je postavo prvi teniser sa zarađenih 100 miliona dolara, Novak Đoković izjavio je da mu ne prija kada se mnogo govori o novcu jer je to pogrešna poruka.

Izvor: B92

Sreda, 01.06.2016.

15:38

Novak: Kako da pričam o 100 miliona, a u Srbiji plata 300€?
Getty Images

Na pitanje šta mu znači spomenuti podatak, Đoković je odgovorio:

“Ništa. Novac mi ne znači ništa. Ne gledam tenis kao profesiju i svoj život kroz pare – one su za mene sredstvo za obezbeđivanje kvaliteta života i životnog stila, ali ništa više od toga“.

Novak je potom obrazložio zašto misli da od toga ne treba praviti veliku stvar.

“Ne obraćam pažnju i ne prija mi kada se previše potencira novac od nagrada. Mediji me stavljaju u neprijatnu situaciju da govorim o iznosu koji sam zaradio tokom karijere, a profesionalni sport ne treba da se igra zbog para. To je pod broj jedan, a današnje društvo upravo to potencira – uspeh se prikazuje kroz novac i moć, a to ne treba da bude merilo. Potpuno sam protiv toga jer imam drugačije vrednosti“, rekao je Đoković i dodao:

"Novac dolazi kao posledica, pozitivna naravno, predanosti, ljubavi, strasti prema sportu i uspeha na kraju krajeva. Možete da zamislite sada mene da pričam o novcu, a prosečna plata u Srbiji je 200-300 evra? Na šta bi to ličilo? To je sve što mogu da kažem. Nije da se sada pretvaram i da pokušavam da budem lažno skorman, žalosno je stanje u današnjem svetu što je sport postao toliko napet, postao je sredstvo za pravljenje neprijatnih i agresivnih rivalstava“.

Đoković je naglasio da novac ne može da bude zdrav motiv za razvoj uspešnog sportiste.

“Sport je izgubio svoju početnu draž, sada je to biznis i mašina za pravljenje para, što je žalosno, mada ima i mnogo suprotnih primera. Takve pozitivne poruke i priče treba da budu primer mladim generacijama jer para ne može da izazove pravu motivaciju u odrastanju mladog sportiste. Jednostavno ne može, ona će stvoriti samo više pritiska i očekivanja i kod roditelja i kod sportiste samog, ako se igra zbog para i slave. Ako igraš zato što stvarno voliš sport i krećeš iz te emocije koja je osnova svega, onda je sve drugačije i ostalo će doći, život će sve to srediti“.

Za kraj, Novak je poručio da u krajnjem slučaju ta lista nema smisla.

“Ako baš hoćete o tome, ne može da se poredi npr. primanje Džona Mekinroa (ukupno zaradio 12,5 miliona, prim. aut) i današnjeg tenisera jer je mnogo više novca sada“, zaključio je prvi teniser sveta.

Saša Ozmo (@ozmo_sasa)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

353 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: