Heroj Dana VI: Dorćolac utišao ’Suzan Lenglen’

Pre tri godine, tačnije 25. jula 2013. Vitkor Troicki se suočio sa najtežim trenucima u karijeri.

Izvor: B92

Petak, 27.05.2016.

22:15

Heroj Dana VI: Dorćolac utišao ’Suzan Lenglen’
Getty images

Suspendovan je na 18 meseci zbog odbijanja da priloži uzorak krvi antidoping agenciji i delovalo je da će njegova karijera biti okončana.

Tri godine nakon toga Troicki je odigrao možda i najbolji meč u karijeri i plasirao se u osminu finala Rolan Garosa. Imao je Viktor sjajne mečeve tokom karijere. Rame uz ovo izdanje protiv Žila Simona je onaj duel protiv Mikaela Ljorde koji je Srbiji doneo Dejvis Kup 2010. godine.

Bilo je pravo uživanje gledati srpskog tenisera kako crta po terenu stadiona ’Suzan Lenglan’, pa ni u pojedinim trenucima nekulturna publika nije mogla da ga omete.

„Bio je previše dobar. Terao me je konstantno da trčim. Dobijao je sve važne poene. Osetio je da je ovo njegov dan. Delovelo je da se oseća veoma dobro na terenu. Bio je mnogo bolji nego inače. Jednostavno, bio je bolji od mene. Imao je servis, bekhend kada je trebalo. Igrao je lep, čist tenis. Obično kada igramo jedan protiv drugog on završi iscrpljen, ali danas definitivno nije“, rekao je Simon posle meča.

Simon je bio veliki favorit, ne samo zbog svih pet pobeda u međusobnim duelima bez izgubljenog seta od srpskog igrača. Simon igra sasvim solidno u poslednje vreme, a iza sebe imao je i podršku publike.

Ipak, Troicki je odigrao na gornjoj granici svojih mogućnosti. Servis i bekhend su sjajno funkcionisali, forhend je bio iznenađujuće stabilan, a uz to je Viktor igrao i veoma kreativno.

Kada je trebalo izlazio je na mrežu, skraćivao poene, odigravao sjajne voleje, ali i snalažljive udarce slajs forhendom. Simon nije imao nikakav odgovor, pa je na kraju delovalo da i on želi da se što pre završi meč.

Na kraju, Troicki je jednog od najvećih takmičara na ATP turu deklasirao sa 6:4, 6:2, 6:2 i peti put u karijeri se plasirao među 16 najboljih na nekom Gren slemu.

„Bilo je sjajno od početka do kraja. Znao sam da ga nikada nisam dobio i da mu nikada nisam uzeo ni set. Znao sam da moram da ostanem fokusiran tokom celog meča i da ne sme biti puno padova u igri. Zaista sam zadovoljan kako sam to uradio i kako sam ušao u meč. Pripremio sam se dobro psihički, sa trenerom sam odradio dobru taktiku. Znao sam da je Žil prilično umoran od poslednjeg meča, ali opet igrao je pred domaćom publikom u Parizu i znao sam da neće biti lako. Ispalo je jako dobro i zadovoljan sam kako sam igrao“, rekao je Troicki srpskim novinarima posle meča.

U Parizu je to uradio dva puta, a nikada nije otišao korak dalje, iako je 2011. imao neverovatnu priliku. Dobio je prva dva seta protiv Endija Marija, u petom setu je vodio sa 5:2, ali je ipak posustao.

Sada će imati novu šansu da ostvari najbolji rezultat karijere na Gren slemu, a imaće i dovoljno motiva pošto će mu rival biti branilac tiule Stan Vavrinka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

23 h

Podeli: