Nova vest
Tenis

Subota, 04.06.2016.

14:00

Martin za B92: Novak je miran, koliko je Rodžeru trebalo...

Nekadašnji četvrti teniser sveta Tod Martin kaže za B92 da misli da će Novak Đoković ove godine osvojiti Rolan Garos.

Izvor: B92

Autor:B92

Martin za B92: Novak je miran, koliko je Rodžeru trebalo...
Getty Images

Razgovarali smo i o načinima na koji Endi Mari može da zapreti prvom teniseru sveta, o uslovima za igru, kao i o pritisku sa kojim se suočava Đoković.

“Mislim da će biti zabavan meč, kao i da se Novak kreće u pravom smeru. Dobro je za njega što je izgubio u Rimu, to ga je probudilo i verujem da će u nedelju biti pozitivan ishod za njega“, počeo je Martin priču za B92.

Vremenska prognoza nije potpuno jasna, ali postoje šanse da i u nedelju pada kiša, što bi ponovo značilo vlažne uslove.

“Ako Novak bude strpljiv, mislim da to njemu više odgovara. Ako su uslovi ’teški’, on će i dalje moći da napada bolje od Marija, koji ne voli da bude ofanzivan. Takođe, Novak će stići do svake lopte koju Endi pošalje. Figurativno, udaraće jedan drugog u stomak, a u takvoj postavci Endi će pasti prvi“, objašnjava 45-godišnji Martin i dodaje:

“Ako uslovi budu malo brži, onda Mari bar može da osvoji neke lake poene servisom i napadanje će mu ići nešto lakše, kao i Novaku naravno, ali mislim da to nije toliki problem za Endija u tom slučaju“.

Mnogo se govori o tome da je Mari poboljšao drugi servis, a Martin ističe da je na zemljanim podlogama svakako teže biti agresivan na riternu.

“Nisam to primetio toliko ovde, ali stvar je u tome što je na šljaci mnogo teže napadati druge servise, pogotovo ako se stoji mnogo iza osnovne linije. Videli ste Vavrinku, tri metra iza linije na riternu kod drugog servisa – on udara jako, ali lopta ipak treba da pređe 30 metara, to je dug put. Ako Novak želi, on može da stoji unutar linije i da bude agresivniji, ali ipak mislim da je na šljaci Endijev drugi servis zaštićen“, kaže finalista Australijan opena 1994. i US opena pet godina kasnije.

Novak je tri puta gubio u finalima Rolan Garosa uprkos tome što je dva puta dobio prvi set.

“Mislim da treba pogledati od koga je izgubio tada – prvi put je u pitanju bio Rafael Nadal, a prošle godine je Vavrinka odigrao meč života. Pogledajte koliko je Federeru bilo potrebno da osvoji Garos, ovo je najteži Slem i moraš da budeš bolji od samo ’dobrog’ da bi slavio ovde. Na ostalim Slemovima i sa samo ’dobrim’ danom možeš da pobediš“, naglašava Martin za B92 i zaključuje:

“Mislim da je Novak ove godine mirniji i da je izbacio mnogo stresa iz sebe – prošle godine je sve išlo kako treba do Rolan Garosa, pa smo videli kako se završilo. Ove godine je drugačije i to je dobro za Đokovića“.

Finale je na programu u nedelju od 15 časova – Novak juri svoju 12. Gren slem titulu i četvrtu uzastopnu, dok će Endi igrati za treći najveći trofej u karijeri.

Saša Ozmo (@ozmo_sasa)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

145 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve