Martin za B92: Novak je miran, koliko je Rodžeru trebalo...

Nekadašnji četvrti teniser sveta Tod Martin kaže za B92 da misli da će Novak Đoković ove godine osvojiti Rolan Garos.

Komentari 145
Getty Images
Getty Images

Razgovarali smo i o načinima na koji Endi Mari može da zapreti prvom teniseru sveta, o uslovima za igru, kao i o pritisku sa kojim se suočava Đoković.

“Mislim da će biti zabavan meč, kao i da se Novak kreće u pravom smeru. Dobro je za njega što je izgubio u Rimu, to ga je probudilo i verujem da će u nedelju biti pozitivan ishod za njega“, počeo je Martin priču za B92.

Vremenska prognoza nije potpuno jasna, ali postoje šanse da i u nedelju pada kiša, što bi ponovo značilo vlažne uslove.

“Ako Novak bude strpljiv, mislim da to njemu više odgovara. Ako su uslovi ’teški’, on će i dalje moći da napada bolje od Marija, koji ne voli da bude ofanzivan. Takođe, Novak će stići do svake lopte koju Endi pošalje. Figurativno, udaraće jedan drugog u stomak, a u takvoj postavci Endi će pasti prvi“, objašnjava 45-godišnji Martin i dodaje:

“Ako uslovi budu malo brži, onda Mari bar može da osvoji neke lake poene servisom i napadanje će mu ići nešto lakše, kao i Novaku naravno, ali mislim da to nije toliki problem za Endija u tom slučaju“.

Getty Images
Getty Images

Mnogo se govori o tome da je Mari poboljšao drugi servis, a Martin ističe da je na zemljanim podlogama svakako teže biti agresivan na riternu.

“Nisam to primetio toliko ovde, ali stvar je u tome što je na šljaci mnogo teže napadati druge servise, pogotovo ako se stoji mnogo iza osnovne linije. Videli ste Vavrinku, tri metra iza linije na riternu kod drugog servisa – on udara jako, ali lopta ipak treba da pređe 30 metara, to je dug put. Ako Novak želi, on može da stoji unutar linije i da bude agresivniji, ali ipak mislim da je na šljaci Endijev drugi servis zaštićen“, kaže finalista Australijan opena 1994. i US opena pet godina kasnije.

Novak je tri puta gubio u finalima Rolan Garosa uprkos tome što je dva puta dobio prvi set.

“Mislim da treba pogledati od koga je izgubio tada – prvi put je u pitanju bio Rafael Nadal, a prošle godine je Vavrinka odigrao meč života. Pogledajte koliko je Federeru bilo potrebno da osvoji Garos, ovo je najteži Slem i moraš da budeš bolji od samo ’dobrog’ da bi slavio ovde. Na ostalim Slemovima i sa samo ’dobrim’ danom možeš da pobediš“, naglašava Martin za B92 i zaključuje:

“Mislim da je Novak ove godine mirniji i da je izbacio mnogo stresa iz sebe – prošle godine je sve išlo kako treba do Rolan Garosa, pa smo videli kako se završilo. Ove godine je drugačije i to je dobro za Đokovića“.

Finale je na programu u nedelju od 15 časova – Novak juri svoju 12. Gren slem titulu i četvrtu uzastopnu, dok će Endi igrati za treći najveći trofej u karijeri.

Saša Ozmo (@ozmo_sasa)

prethodna strana 1 / 5 sledeca idi na stranu