"Fićom" 2700 km do Pariza – samo zbog Novaka

Nacija smo koja voli sport i svoje sportiste – nekada smo možda i previše kritični prema njima, ali samo u "žaru borbe" i zato što nam je toliko stalo.

Komentari 109

Danas je najbolji srpski sportista Novak Đoković – ne samo srpski, nego i svetski, ali u domovini se njegove pobede i porazi doživljavaju sa posebnim emocijama.

Iz jedne takve emocije rodio se neverovatan plan – doći iz Beograda do Pariza Fijatom 750, popularnim "fićom". Njega su osmislili i realizovali Velibor Đaković i Dragan Gavrić.

“Sarajlija sam poreklom, ali živim u Trešnji, seocetu pored Beograda“, kaže nam Velibor, koji je preuzeo ulogu spikera cele ekspedicije, ali predstavio nam se i Dragan, rodom iz Bratunca koji takođe danas živi u Beogradu.

“Već dugo planiramo da uradimo ovo iz zahvalnosti prema Novaku, ali lakše je osvojiti sedmicu na lotou nego dobiti karte za Rolan Garos, pogotovo ljudima sa naših prostora jer ne može našim karticama da se plati. Ove godine, uz pomoć prijatelja koji žive u inostranstvu, došli smo do karata i odlučili da realizujemo ideju koju planiramo već tri godine“, objašnjava Velibor.

Zajedno su prešli 2700 kilometara da bi stigli do glavnog grada Francuske – pet dana puta, a čak su stigli i dva dana ranije. Ta dva dana uračunali su za neki veći kvar, ali i ’fića’ se pokazao hrabrim i pouzdanim.

“Ima mnogo dogodovština, biće lep dokumentarni film posle svega. Iz Beograda nas je ispratilo više od 50 ’old tajmera’ iz našeg kluba, u Sarajevu je bila velika fešta, u Zagrebu i Ljubljani malo manja, ali mnogo je divnih uspomena“, priča lepo raspoloženi Velibor, konačno u kompleksu Rolan Garosa.

Napravljena je i grupa na Fejsbuku pod nazivom ’AllezNole’, na kojoj možete pratiti čitavo putovanje, a Gavra je iskoristio boravak u Parizu za – ni manje ni više, nego svadbu.

“Izgleda da ce ’fića’ imati još jednu važnu misiju u Parizu. Moj kopilot Gavra pre dva dana zaprosio je svoju devojčicu i vidim nešto se nije bunila. U pola dana smo sredili crkvu, muziku, kafanu, fotografa, a biće i počasni krug crvenom munjom po Parizu na kojoj će pisati ’just married“, piše Velibor na stranici.

Ipak, čak i venčanje pada u drugi plan pred osnovnim ciljem misije – Đokovićevim osvajanjem Rolan Garosa.

“Naša želja je da se na ovaj način zahvalimo Novaku jer je toliko dobrog uradio za nas i za ceo region, da i mi pokušamo pozitivnom energijom da doprinesemo da on osvoji trofej koji mu nedostaje“.

&Ponosni smo što si naš&, jedna od poruka iz knjige za Novaka
"Ponosni smo što si naš", jedna od poruka iz knjige za Novaka

Za sada su našli po kartu za polufinale i finale, ali računaju da će obojica uspeti da uđu.

“Iskoristićemo balkansku snalažljivost“, smeju se.

Velibor i Gavra kažu da ne moraju da upoznaju Novaka, ali da bi veoma voleli da mu predaju jedan poklon.

“Nije važno da ga upoznamo, važno je da on osvoji. Poneli smo knjigu u koju su se upisivali ljudi na našem putu i slali su Novaku poruke, potrudićemo se da nađemo način da mu to damo. Knjiga je skoro puna“, zaključuje Velibor.

A kako ćete nazad u Beograd?

“Pa fićom, naravno“.

Saša Ozmo (@ozmo_sasa)

prethodna strana 1 / 5 sledeca idi na stranu