Nova vest
Tenis

Utorak, 31.05.2016.

20:00

Novak u blatu, ljutite žene i pobuna na ’kecu’

U ponedeljak je kiša bar bila poštenija – rekla je “padaću ceo dan“ i ćao đaci, znali smo na čemu smo.

Izvor: B92

Autor:B92

Novak u blatu, ljutite žene i pobuna na ’kecu’
Getty Images

Sada se ponela podmuklo – padala je, pa se primirila taman toliko da može da se igra (ili su bar organizatori tako zaključili), onda je ponovo igra prekinuta, da bismo potom ukrali još nešto više od sata igre.

Još dva sata organizatori su mrcvarili igrače, novinare i posetioce, da bi u 19.00 konačno proglasili fajront. Prema prvim prognozama, sreda bi trebalo da bude milostivija, ali ko će ga više znati...

Prvi su na šljaku... U stvari, prvi su na blato stadiona Filip Šatrije izašli Novak Đoković i Roberto Bautista Agut. Kiša je i dalje padala, bilo je izuzetno hladno, mokro, loptice ’teške’.

Istina, uslovi su svima isti, ali jesu nivelišući faktor i podrazumeva se da odgovaraju manje kvalitetnom igraču. Uz to, i Novak je često tokom karijere znao negativno da reaguje na nepredviđene situacije sličnog tipa (najskuplje je platio onaj vetar u finalu US opena 2012), a tako je bilo i sada.

Bio je neprepoznatljiv, videlo se da se ne kreće kako ume, bio je bez jasnog plana, što je uzrokovalo veliki broj atipičnih grešaka i gubitak prvog seta. Tada je usledio prvi prekid, koji je Novak iskoristio da se ’resetuje’ i da prihvati činjenicu da se igra po kiši.

Dok se još većalo hoće li se nastaviti meč, Đoković je pozajmio kišobran od nekoga iz publike i šetkao s njime po terenu. Bila je to najava koncentrisanijeg Novaka, koji je čistije udarao loptu i zaigrao oštrije i prodornije.

Služile su ga kratke dijagonale, delovao je malo komfornije na terenu, ali Bautista je sve stizao, a Đoković ipak još nije bio potpuno svoj na svome – zato mu je često nedostajao završni udarac posle fino izgrađenih poena i zato drugi set nije bio okončan ranije, već tek pošto smo i Novak i mi izgubili tonu nerava.

Bilo je i bizarnih okolnosti – Novaku je u gemu u kojem je servirao za izjednačenje dva puta pukla žica.

Taman kada se lakše disalo, Đoković je počeo da isteže rame posle poena (još se ne zna postoji li problem), ali servis svakako pod datim uslovima i pre toga nije bio naročito bitan činilac.

Napravio je prvi teniser sveta brejk za 3:1 u trećem setu, prethodna tri nije uspeo da potvrdi, pa je započeo intenzivnu komunikaciju s nebesima kada je i peti gem krenuo po zlu. Isplatilo se, spasene su brejk lopte i Đoković je napravio solidnu podlogu za ’treće poluvreme’.

Haotično je bilo i u WTA mečevima – Simona Halep imala je brejk viška pre prekida u meču sa Samantom Stosur, dok je Agnješka Radvanjska vodila 6:2, 3:0 pre nastavka sa Cvetanom Pironkovom.

Rumunka je izgubila prvi set, posle i meč, a Poljakinja je osvojila tek deseti gem po povratku na teren, a mučila se i sa ručnim zglobom. Posle meča i Simona i Aga bile su besne.

“Toliko sam iznenađena i ljuta što moramo da igramo po kiši, nije ovo fjučers od 10.000 dolara. Kako mogu da dozvole to? Nije ih ni briga šta mi mislimo. ’Odlepila’ sam“, kazala je Radvanjska, a u identičnom raspoloženju bila je i Halepova:

“Nemam reči, bilo je nemoguće igrati. Istina je, uslovi su isti za sve, ali ovo je previše, nikoga nije briga za tenisere – briga me što sam izgubila meč, bila sam vrlo blizu toga da povredim leđa“.

Kada je jedan od novinara Simoni rekao da su David Gofan i Ernests Gulbis samo otišli s terena jer nisu hteli da igraju (vidite crtice), ona je podigla palac u znak odobravanja.

“Dobro je. Svaka im čast“.

Kažu da ko gubi ima pravo da se ljuti, ali teško je oteti se utisku da su i Aga i Simona u pravu.

Pobednice, kao što je i očekivano, nisu bile tako stroge prema organizatorima, ali možda i njih sačeka slična sudbina s obzirom na to da će raspored biti zgusnut u narednim danima.

Niko ne zna kada će se ovaj Rolan Garos završiti i hoće li nam se smilovati Diona, Tor, Daždbog ili ko već treba da se smiluje.

Crtice iz Pariza

- Pitali smo Samantu Stosur na šta je igračima najkomplikovanije da se prilagode po mokrim i ’teškim’ uslovima? “Teško je probiti protivnicu, mora da se pogađa duboko i da se ’miksuje’ povremeno kratkim loptama. Nije se lako kretati, moraš sve vreme da se adaptiraš i da se oslanjaš na instinkt radeći ono što osećaš da je ispravno, a to nije nužno ono što bi uradio u uobičajenim okolnostima“.

- Kiša je potpuno ubila u pojam sve i nervoza je veća nego inače. To su pokazali Gofan i Gulbis, koji su otežali posao sudiji Evi Azderaki na Terenu broj jedan. Dok se ona raspravljala sa Belgijancem, Letonac je samo pokupio stvari i krenuo da izlazi sa stadiona. Iako su ih organizatori ubeđivali da se vrate, na kraju je meč prekinut.

- Bilo je i onih koji su zadržali pozitivan duh u još jednom tmurnom danu. Među njima je bio i Tomaš Berdih – dok je čekao da izađe na teren, Čeh se oglasio na Tviteru: “Hej, vi sa Australijan opena, možete li da nam pošaljete jedan krov u Pariz, vi imate tri“, napisao je Berdih i ’apelovao’ na FedEx da što pre dopremi krov.

- Gulbis je pokazao da nije baš tako “loš momak“ kakvim ga neki smatraju i kakav utisak možda nekada odaje. Na konferencijama je uvek otvoren, a sada je ’kupio’ publiku kada je po kiši pozvao skupljača lopti da mu se pridruži pod kišobranom.

- Pročitajte intervju sa Magnusom Normanom, trenerom Stana Vavrinke, koji je bio predusretljiv kao i uvek, a razgovarali smo o Đokovićevoj poteri za Federerom, prošlogodišnjem finalu, igri Švajcarca, budućoj generaciji...

U sredu vas čeka razgovor sa bivšim brojem jedan i osvajačem Rolan Garosa, a vi mi pišite u komentarima ili na Tviteru uz hešteg #OzmoNaŠljaci.

Pozdrav iz Pariza,

Saša (@ozmo_sasa)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

82 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve