Ćorić za B92: Novak mi uvek kaže šta misli, rano je za Top10

Vide ga kao budućeg Top 5 tenisera i Gren slem šampiona, ali Borna Ćorić svestan je do toga dug put, put na kojem će morati da bude posvećen, vredan i uporan.

Komentari 50
Getty Images
Getty Images

“Mnogo analiziram svoju igru, jednostavno sam takav tip čoveka. To volim da radim i vidim prostora za napredak u bukvalno svakom udarcu – pogotovo na forhendu, u bekhendu možda malo manje, ali i dalje vidim da mogu bolje. Zatim u menjanju smera loptice, u volejima mogu još mnogo da se poboljšam, voleo bih da unapredim i drugi servis. Dakle, mnogo je stvari, ne fokusiram se samo na jednu, radim na svemu – svestan sam da neće doći preko noći, da će biti uspona i padova, ali radim i na manama i na dobrim stvarima koje mogu da budu još bolje“, počeo je Ćorić priču za B92 i dodao:

“Nekada gledam snimke, kada me nešto izrazito zanima ili me muči, ali ne naročito često. Razmišljam mnogo o tenisu, znam ceo meč napamet – u kojem sam poenu šta odigrao, kako se ’izvrtelo’, pogotovo važne poene... Onda to analiziram sa trenerom, ali i sâm sa sobom, da vidim kako bih pametnije odigrao sledeći put“.

Borni je 19 godina, trenutno je 47. na svetu i kaže da voli da pravi samo kratkoročne planove, tako da mu Top 10 još nije u mislima.

“Ne volim da se opterećujem tim stvarima i da pravim takve prognoze jer onda obično bude suprotno. Fokusiram se na sledeći cilj koji sam postavio, a to je Top 30 – kada to postignem, onda ćemo odrediti sledeće ciljeve. Mislim da je Top 10 još daleko – za to je potrebno da pravim zapažene rezultate na najvećim turnirima, a to nije nimalo lako i mislim da će biti potrebno još neko vreme. Mada ko zna“, kaže Ćorić, koji na Gren slem turnirima još nije prošao dalje od trećeg kola.

Po stilu igre Bornu mnogi porede sa Novakom Đokovićem, koji mu i pomaže otkad je mladi hrvatski teniser postao profesionalac.

“Često treniramo zajedno, odlični smo prijatelji i uvek mi dâ dobar savet – kaže ono što misli, sada sam ga baš u Madridu kada smo igrali pitao nekoliko stvari koje su me zanimale, odgovorio mi je potpuno otvoreno. Kažem, stvarno mi pomaže otkad sam došao na Tur, znači od 16-17. godine“, rekao je Ćorić i dodao:

Getty Images
Getty Images

“Možda to jeste mali dodatni pritisak, ali ja i inače ne reagujem loše na pritisak – više mi je to poređenje izazov da radim još više i da pokušam da učinim da ne ostane samo na rečima. Generalno, pokušavam da uživam u putovanjima, turnirima i radu na sebi i trudim se da živim život na normalan način“.

Jedna od osnovnih zamerki Borninoj igri jeste da je suviše pasivan, što naravno i on zna.

“Istina je da sam previše defanzivan, pogotovo u trenucima kada nemam samopouzdanja i kada ne osećam loptu savršeno. Onda stojim predaleko iza osnovne linije. Vidim to, ne samo ja, već svi koji znaju nešto malo tenisa i nije to neka velika tajna. Radim iz dana u dan na tome da stojim bliže liniji, da češće preuzimam inicijativu u poenima i da više igram iz terena. Govorili smo maločas o Novaku, neverovatno je kako Novak otvara uglove, loptica mu je ’teška’ i ja moram da težim tome“.

U prvom kolu Rolan Garosa Ćorić je pobedio kolegu tinejdžera Tejlora Frica, a sada ga čeka Bernard Tomić.

“Zadovoljan sam svim segmentima igre u prvom kolu kretanjem, riternom, servisom... Pripremao sam se sedam-osam dana i to se pokazuje.Bernard je klasa, oko Top 20 je. Zemlja mu nije najjača podloga, ali može i tu da igra. On jeste malo stariji, ali ne toliko (četiri godine), bliski smo generacijski. Biće zanimljiv i dobar meč“, zaključio je Ćorić za B92.

Saša Ozmo (@ozmo_sasa)

prethodna strana 1 / 3 sledeca idi na stranu