Kiša, "oklop" Garosa i Nikove bubice

Kiša, malo tenisa, kiša, kiša, kiša.

Komentari 42
Getty Images
Getty Images

Tako je protekao prvi dan Rolan Garosa u kojem nismo dočekali da vidimo nijednog srpskog tenisera na delu, a trebalo je da igraju trojica.

Kao i uvek u takvim situacijama, proklinjani su organizatori zato što barem jedan ili dva terena nemaju krov.

Direktor turnira Gi Forže uspevao je da drži osmeh na licu, pogotovo što nije njegova krivica što krova još nema. Posle višegodišnjih nadgornjavanja i pregovora sa državom (sporne su staklene bašte koje su novim projektom sačuvane), Rolan Garosu je dozvoljeno proširenje, pa će od 2020. godine krov dobiti “Filip Šatrije“ i renovirani Teren broj jedan.

“Trebalo je to ranije da urade“, rekao mi je Forže dok smo čekali dolazak Novaka Đokovića na sopstvenu “žurku“ povodom 29. rođendana. Kako je i sâm Novak rekao, bila je to “najjavnija proslava rođendana“. Pogledajte, bilo je simpatično.

Prošle godine navijač je utrčao na teren (Getty Images)
Prošle godine navijač je utrčao na teren (Getty Images)

Tema broj jedan na ovogodišnjem Rolan Garosu jeste bezbednost, što je i logično posle svega što se desilo u Parizu u prethodnih godinu i po dana.

Pojačana je kontrola na ulazu, tri kruga obezbeđenja pre ulaza i onda finalno pretresanje – utvrđena je jedina putanja kojom novinari mogu da uđu, ona podrazumeva kruženje i/ili duže pešačenje.

Kao i uvek u takvim zgodama, tu su oni revnosni koji temeljito i savesno obavljaju svoj posao, zaviruju i u najdublji kutak torbe i pretresaju snagom džudiste.

Sa druge strane su nasmejani koji zaverenički namignu i time poručuju: “Prođi, brate, sve OK“. Mislim se, nemoj prijatelju da mi namiguješ, namignućeš i pogrešnom, pa šta ćemo onda? Nego lepo pogledaj, opipaj, pa da se razilazimo.

“Svestan sam svega što se dogodilo u Parizu i s obzirom na to šta se sve trenutno događa u svetu, naravno da treba da pojačamo sigurnost. Nemam ništa protiv toga – bolje sprečiti nego lečiti“, prokomentarisao je Đoković 'oklop' koji je formiran oko kompleksa.

Njegov stav dele i ostali teniseri, uostalom to je jedino razumno, a Forže je istakao da se trude da rizik bude što približniji nuli i da uopšte ne računaju koliki su troškovi obezbeđenja jer je to jednostavno nešto što se mora uraditi.

Getty Images
Getty Images

Među prvima sam se našao na kompleksu kako bih izbegao ’tuču’ za akreditacije – već tada bilo je tmurno, pa su i radnici preostale sitnice privodili kraju bez entuzijazma, za razliku od prošle godine.

Nije bilo naročito hladno, ali kiša je potpuno poremetila raspored treninga i mečeva, pa prvog dana nije bilo mnogo tenisa.

Ipak, fanatik uvek može da probere – sećate li se ’deteta SFRJ’? E, ona je zabeležila prvu Gren slem pobedu u karijeri, dok je Danka Kovinić bila na korak do senzacije u duelu sa Petrom Kvitovom.

Kao i uvek, Danka je bila staložena posle poraza (“što da dramim?“), a razgovor sa njome čitaćete u ponedeljak.

Per je sa Raduom Albotom igrao pet setova – kakav je, verovatno bi igrao pet setova sa bilo kime od nas kada ga uhvate njegove bubice. A bubice ne napuštaju glavu Nika Kirjosa, koji je dobio opomenu sudije i potom uvukao Đokovića u celu raspravu.

Crtice iz Pariza

Foto: B92/Saša Ozmo
Foto: B92/Saša Ozmo

- Razmislite dvaput sledeći put kad krenete da kudite (kakav eufemizam) naše taksiste. Čovek koji me je vozio sa aerodroma bio je namrgođen do neprijatnosti, kao da mu je ta vožnja najveći usud Božji. Ali dobro, to nije problem, nije plaćen da se socijalizuje sa mnom, naravno. Problem jeste što je apsolutno sve vreme gledao u telefon i kucao poruke, a dva-tri puta je na brzini od preko 100 kilometara na sat pustio volan kako bi telefonom fotografisao nešto sa strane. Dobro pretekoh...

- Žo-Vilfred Conga igraće u Parizu u crnom šortsu i crno-beloj majici sa asimetričnim prugama. Na koju životinju podseća sâm sebe u takvoj odeći? “Uh, teško pitanje, na nekoliko životinja. Možda na lenjivca ili na koalu“. Prosudite sami.

- Kada sam došao u stan, na stolu u dnevnoj sobi dočekale su me novine sa intervjuom koji je Novak Đoković dao za Figaro. Već tada me to nije začudilo jer me je moja domaćica, žena od šezdesetak godina, već podrobno ispitivala o Srbiji i tenisu, žalila što Federer ne igra i za Đokovića konstatovala da je “fin i da deluje skromno“.

Getty Images
Getty Images

- “Profesore, možete li da organizujete turnir u fudbalu za prvu godinu?“ Odgovor: “Ne mogu, boli me stomak“. Tako je glasio razgovor mog druga i profesora fizičkog, razgovor koji će zauvek ostati predmet šale u mom društvu.

Nešto slično dogodilo se na konferenciji za novinare Nika Kirjosa:

“Lejton Hjuit bio je u vašoj loži. Koja je njegova uloga u vašoj karijeri trenutno? Odgovor: “On je samo dobar momak“. Ovako na papiru (ekranu) deluje gore nego što je zapravo bilo – Kirjos nije bio nepristojan i novinaru nije bilo neprijatno.

- Osim spomenutog razgovora sa Dankom Kovinić, u ponedeljak ujutru čitajte intervjuu sa Gijem Foržeom, nekadašnjim četvrtim teniserom sveta i sadašnjim direktorom turnira. Sva pitanja, sugestije, kritike i pohvale šaljite mi putem komentara ili na Tviteru uz hešteg #OzmoNaŠljaci, na kojem možete videti još fotografija, komentara...

Pozdrav iz Pariza,

Saša (@ozmo_sasa)