Borba, nervoza, bes, čekamo nastavak

Više od tri časa borbe, ogroman ulog, tenzija, vrhunski poeni, početničke greške i – još nije kraj.

Izvor: B92

Petak, 05.06.2015.

23:20

Default images
Beta/AP

Novak Đoković i Endi Mari u subotu će morati završe polufinalni meč Rolan Garosa – imaće noć da promisle, da premotaju film, ali i da se koncentrišu na ono što sledi.

Noć je i pred nama koji ćemo vrteti moguće scenarije u glavi dok napokon ne dočekamo tih 13 časova.

A delovalo je da neće biti tako. “Nole, mi te volimo“, čulo se još tokom zagrevanja, a Šatrije je bio poluprazan jer su gledaoci otišli na zasluženi odmor posle meča Vavrinka – Conga.

Na startu nijedan od igrača nije želeo da potroši ni trunku energije više nego što mora – brzina servisa često je ustupala mesto preciznosti, nije bilo previše emotivnih reakcija, mada jeste nervoze.

Đoković se još u prvom setu ljutio na publiku, Mari je ponavljao svoj standarni repertoar psovki, a Novak se nekoliko puta istezao i nešto zabrinjavajuće gestikulirao ka svojoj loži.

Turnirski doktor izašao je na teren još sredinom prvog seta, ali je vraćen pre nego što je ikome ukazao pomoć – s obzirom na to da je posle Đoković tražio tajm aut, verovatno je i tada pomoć bila namenjena njemu.

Na startu je Novaku nedostajalo zrno odlučnosti u napadima, ali od rezultata 3:3 i 0:30 srpski teniser vezuje deset poena, uz nekoliko izuzetno dubokih napada i dve precizne forhend paralele.

Đoković je držao meč pod kontrolom – za razliku od Marija, nije pravio kikseve u važnim trenucima, a upravo zahvaljujući Škotovom promašenom ziceru Novak pravi brejk sredinom drugog seta.
Beta/AP
Đokovića je servis služio bolje nego u meču sa Nadalom, dva puta se vadio od 0:30, ali sa brejk loptom još se nije suočio. Uprkos tome, tenzija je razumljivo i dalje bila prisutna, pa se Novak okrenuo ka svom boksu i glasno negodovao što Mari više puta hvata lopticu pre servisa i tako ga remeti na riternu. Tada je Novak dobio i koji zvižduk publike koja nije razumela šta je rekao (“pet puta stane!“), ali je čula da je bio glasan.

Govor tela možda nije bio idealan, ali je u igri sve išlo glatko do sredine trećeg seta, vođstva 3:2 i dve vezane brejk lopte. Na prvoj brejk lopti Mari je odlično odservirao, ali na drugoj je Novak već u drugom udarcu poslao ne naročito težak forhend predugo i Škot nije slomljen.

Osećalo se da Đoković pada u igri, nekoliko puta loše je zahvatao lopticu (na Bi-Bi-Siju su napisali “he’s human“) i propuštao polušanse, a Mari pri rezultatu 5:5 dovodi gledaoce do ekstaze sa dva izvanredna poteza – pasing iz okreta posle Novakovog loba, a zatim spektakularna forhend paralela nakon što je stigao “nemoguće“ (15:30).

Publika staje na Marijevu stranu (Let’s go Andy), a Đoković lako, prelako gubi naredna dva poena i Škot pravi svoj prvi brejk u meču. Novak dozvoljava da mu koncentracija odluta, ironično klima glavom zbog tako glasne podrške Mariju, a Škot bez problema uspeva da odservira za smanjenje u setovima.

Ozbiljno se zakuvalo – ono što se ranije čuvalo u sebi sada izlazi na površinu, gledaoci su aktivni posle svakog poena, a na terenu se odvija borba žestoka poput bokserske u kojoj izdržljivost i upornost postaju odlučujući faktori.
Beta/AP
Svaki poen duži je od prethodnog, Mari deluje svežije, ali Đoković ne pušta tako lako. Ipak, skoro svaki put kada se ukaže šansa, Novak kao da se malo stegne – ispustio je 0:40, zatim smo videli razmenu brejkova, a pri vođstvu 3:2 Đoković je ponovo propustio 15:40, drugu brejk šansu tako što je ritern na drugi servis poslao u mrežu (ukupno 4-16 brejk lopte, Mari 2-2).

Pri rezultatu 3:3 organizatori su prekinuli meč uz bučno negodovanje gledališta, a razlog je bila najavljena oluja. Od nje smo videli desetak minuta kiše i posle toga ništa, ali dobro...

Kome prekid više odgovara? Mogu se naći argumenti i za jednu i za drugu stranu. Novak jeste delovao iscrpljenije i nije odlučno napadao, ali stekao se utisak da je i Endijeva igra počela da pada.

Đoković je više puta isticao da oseća da je na duge staze spremniji od Marija i da to smatra svojom velikom prednošću, a sada će ona biti anulirana jer u subotu obojica počinju koliko-toliko odmorni. Sa druge strane, Novak će imati noć da se presabere i da pokuša da uđe mirnije u nastavak meča.

Vreme bi trebalo da bude idealno za igru, ne tako jako sunce i nešto više od 20 stepeni.

Valja dočekati tih 13 časova.

Crtice iz Pariza

Beta/AP
- U Parizu je bila pustinjska vrućina, ubedljivo najtopliji dan od početka turnira. Toliko da su na ekranima upozoravali gledaoce da što češće piju vodu i da se zaštite od sunca. Bilo je sparno, baš se teško disalo, pogotovo je neugodno bilo za Vavrinku i Congu, koji su te uslove podneli sjajno.

- Vavrinkini navijači bili su malobrojni, ali vrlo bučni. Bračni par tik ispod novinarske lože skoro svaki Stanov osvojen poen ispratio je glasno – on rečima “jooooooo“, a ona imitrajući indijanske zvuke. Koja je onomatopeja ne mogu da odredim, možda “alalalala“, ali svi su ih čudno gledali, neki im se i smejali.

- Bivši fudbalski reprezentativac Srbije Marko Pantelić bio je u loži Novaka Đokovića.

- Narednih dana pročitajte intervju s Jevgenijem Kafeljnikovom – govorio je o tome zašto smatra da je tenis bio jači u njegovoj eri, izneo je i hrabru prognozu u vezi sa Rafaelom Nadalom, a dotakli smo se i prošlosti i života posle tenisa.

Veliki pozdrav iz Pariza, nadam se da ćemo se sledeći put ovde naći sa lepim vestima,

Saša (ozmo_sasa)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

154 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: