Novaku istorijsko četvrtfinale sa Nadalom!

Najbolji teniser sveta Novak Đoković ubedljivo je savladao devetostrukog šampiona Rolan Garosa Rafaela Nadala u četvrtfinalu, rezultatom 7:5, 6:3, 6:1.

Izvor: ÐN

Sreda, 03.06.2015.

15:00

Default images
(Photo by Julian Finney/Getty Images)

Đoković je još jednom potvrdio da se nalazi u sjajnoj formi, pošto je prvi put u meču koji se igra na tri dobijena seta pobedio Nadala na šljaci.

Da nanese tek drugi poraz Rafi u Bulonjskoj šumi Novaku je bilo potrebno nešto manje od dva i po sata, a koliko god to zvučalo nerealno, rezultat je mogao da bude i ubedljiviji.

Španac je branio titulu osvojenu prošle godine i zbog toga će pasti na 10. mesto na svetu, dok Đoković u polufinalu ide najverovatnije na Endija Marija, koji ima dva seta viška protiv Davida Ferera.

Ovo je bila 44. epizoda najvećeg rivalstva u istoriji tenisa Rafole, a Đoković je ostvario 21. trijumf. Sada mu Španac beži samo dve pobede, zahvaljujući sjajnoj seriji od šest dobijenih mečeva u prethodnih sedam susreta. Takođe, jedino je Srbin da savlada Španca na svakom od četiri Gren slema.
Photo by Clive Brunskill/Getty Images
Ovaj na stadionu ’Filip Šatrije’, na kojem je Nadal osvojio rekodnih devet titula, počeo je savršeno po Đokovića. Srpski teniser potpuno je dominirao i vrlo brzo poveo sa 4:0, uz dva brejka. Međutim, tada se desio neshvatljiv pad u igri srpskog igrača, koji je počeo da greši i dozvolio rivalu da se potpuno vrati u meč.

Novak se u tim trenucima loše kretao, birao je ne baš sjajna rešenja i kod 4:4 Rafa je bio favorit za osvajanje seta. Ipak, Đoković se stabilizovao u finišu, nekako napravio brejk kojim je i osvojio prvi set.

Tada je meč verovatno bio i odlučen, iako je srpski predstavnik tek krajem drugog dela igre prelomio za 2-0. Treći set bio je puka formalnost, pošto je Đoković pokazao još jednom koliko je moćan, pa je malo falilo da i Nadal ode kući sa ’krompirom’.

Najbolji sportista sveta nije blistao u ovom susretu – prečesto je igrao drop šotove, ali je u važnim trenucima uvek bio na visini zadatka. Ritern nije funkcionisao na željenom nivou, pa otud i loš procenat realizacije brejk prilika. Novak je napravio „samo“ sedam brejkova iz 18 prilika, a susret je završio sa čak 31 poenom više od rivala – 102:71.

Bio je mnogo agresivniji, uvek je on bio taj koji odlučuje o poenima, što pokazuje i statistika – 45 vinera i 30 neiznuđenih grešaka. S druge strane mreže, neočekivano pasivan bio je momak u plavoj opremi. Meč je završio u debelom minusu napravivši 30 grešaka, uz samo 16 direktnih poena.

Đoković je nastavio put ka jedinoj Gren slem tituli koja mu nedostaje, a sada mu ostaju još dva koraka.

Verovatno i teža od ovog...

Tok meča:

Beta/AP Photo/Christophe Ena
Srpski teniser svojim servisom otvorio je meč i veoma je dobro počeo. Prvi poen dobio je vinerom iz bekhenda, dok je već drugi poen nagovestio kakav će biti meč. Igrala se duga razmena, Nadal se jedva odbranio slajsom, a onda je usledio drop šot Đokovića. Novak je bio veoma agresivan, sjajno je izašao na mrežu, a onda asom poveo sa 1:0.

Prvi poen na svoj servis Španac je dobio forhend dijagonalom, ali je onda Srbin dva puta napao i došao do 30:15. Posle trećeg odličnog riterna Đokovića Nadal je kiksnuo i Novak je došao do dve brejk lopte. Već kod prve napao je forhend paralelom i došao do 2:0.

Treći gem prvi igrač sveta otvorio je pogrešnom odlukom, odigrao je skraćenu lopticu koju je njegov protivnik lagano stigao. Ipak, iako je Đoković u nastavku gema promašio zicer, Nadal je napravio više grešaka pa je na semaforu pisalo 3:0.

Nole je nastavio sa sjajnom igrom, pa je posle jednog riterna pod noge, ponovo odigrao drop šot. Od samog starta se videlo da ne želi protivnika da navikne na jedan način igre, pa je često miksovao. Kod ovog udarca imao je sreće jer se loptica odbila od vrha mreže, pa je mogao lagano da odigra pasing šot. Nadal je pogrešio forhend, a onda je Đoković osvojio magičan poen. Posle nadmudrivanja na mreži viđena su tri loba, smeč sa osnovne linije i odlična odbrana Srbina za 4:0.
Beta/AP Photo/David Vincent
Posle osvojenog drugog brejka srpskom igraču servis je potpuno, a često je i žurio sa rešenjima. To je Španac iskoristio i forhend paralelom došao do 30:0. Novak se vratio na 30:30, ali je ponovo napravio dve greške i Rafa je vratio jedan brejk.

’Bik sa Maljorke’ polako je počeo da podiže nivo igre – forhend mu je bio sigurniji, a servisi sve snažniji. Relativno lako je osvojio gem i smanjio na 4:2.

Devetostruki šampion Rolan Garosa sredinom seta potpuno je ušao u ritam – trčao je sa jedne na drugu stranu terena i svaka loptica završavala mu je u poslednjem metru. Đoković je ponovo promašio zicer na mreži, a seriju poena protivnika prekinuo je bekhend paralelom. Greškama je rivalu poklonio dve brejk lopte, pre nego što Đoković spasao obe. Ipak, nesigurnost se uvukla u igru našeg predstavnika koji je ponovo pogrešio, a na brejk lopti zakucao zicer u mrežu i vratio Nadala u meč – 4:3.

Novak je bio potpuno van ritma, dok je s druge strane mreže Španac dominirao. Servisima je osvajao lake poene i lagano izjednačio na 4:4.
Beta/AP Photo/Christophe Ena
Tek u devetom gemu Novak se vratio prepoznatljivoj igri – servis mu je bio konstantniji nego u prethodna četiri gema, što mu je omogućilo da napada forhendom. Posle četiri takva udarca konačno je prekinuo seriju protivnika i poveo sa 5:4.

Posle osvojenog gema Đoković je igrao nešto bolje nego u prethodnom delu igre i počeo da napada servis protivnika. Nadal je pomogao greškom, a kod 30:30 izašao na mrežu i došao do set lopte. Nadal je spasao još dve set lopte sjajnim drop šotovima pre nego što je odservirao najjače u meču za 5:5.

Usledio je nešto brži gem Srbina koji je završio forhend dijagonalom, pre nego što je Rafa drugi put servirao za ostanak u setu.

Mnogo poluprilika Đoković je propustio u finišu drugog seta, a i u 12. gemu na servis protivnika tri puta je promašio na set lopti. Dva puta je loše riternirao, dok je u trećem slučaju Španac imao mnogo sreće, pošto je njegov smeč sa osnovne linije uz pomoć mreže završio u terenu. Ipak, sedma je bila sreća – Nole je uspeo da stigne napad protivnika i pošalje pasing šot pod noge, pre nego što je Nadal izbacio volej u aut – 7:5.
Photo by Dan Istitene/Getty Images
Uvek neugodni prvi gem posle osvojenog seta protekao je dobro po najboljeg sportistu sveta – pogrešio je dva puta, ali je nekoliko puta dobro napao forhendom i poveo sa 1:0.

Nadal je uzvratio servisima u telo, četiri puta je pogodio takav početni udarac i Đoković nije uspeo da pogađa riterne. Posle novog servisa forhendom je pogodio po dijagonali za 1:1.

Igralo se znatno brže nego u prvom setu, a serveri su uspevali da na startu drugog dela igre bez problema osvajaju svoje gemove. Pri rezultatu 2:2 Novak je servirao sa novim lopticama, lagano je došao do 40:0, a onda konačno pogodio viner drop šotom za 3:2.

U petom gemu drugog seta Đoković je konačno uspeo da pripreti, ali nije došao do brejk lopte. Nadal je osvojio prvi poen, ali je potom napravio dve iznuđene greške za 15:30. Međutim, tada je Novak počeo sa pogrešnom taktikom – slao je lopte rivalu na forhend, a ovaj to koristio za preuzimanje inicijative. Vezao je tri poena i izjednačio na 3:3.

Iz nekog razloga prvi igrač na ATP listi želeo je da skraćuje poene, pa je u narednom gemu dva puta uzastopno dobro izašao na mrežu. Nanizao je još dva poena i sa ’nulom’ poveo sa 4:3.
Beta/AP Photo/Christophe Ena
Konačno je Đoković ugrabio priliku na servis protivnika – odigrao je savršen gem pri rezultatu 4:3 i bez izgubljenog poena napravio brejk.

Dobrim servisima i forhendima brzo je stigao do 40:15, a onda je usledio mali pad. Pokušavao je da brzo završi set, kratko napadao i dozvoljavao Špancu da uzvrati. Nadal je spasao dve set lopte, a onda još jednu pre nego što je Đoković odigrao poen turnira – na 40:40 posle drugog servisa izašao je na mrežu i pokupio nestvaran poluvolej. To mu je pomoglo da osvoji i drugi set sa 6:3.

Posle sigurnog vođstva Đoković je mogao da se opusti, terao je rivala na trčanje i greške, ali je kod 0:30 lagan ritern izbacio u aut. Usledio je jedan dobar za dve set lopte, ali pogađate – ponovo ih je protraćio. Srećom, vezao je dva kvalitetna poena za prvi brejk u trećem setu.

Posle 40:0 svi su upisali 2:0 za Đokovića u drugom setu kada je on promašio dva lagana udarca. Ipak, nije dozvolio da se ponovi scenario iz prethodnog dela meča, dobio je jedan dug poen i osigurao brejk – 2:0.
Photo by Clive Brunskill/Getty Images
Nošen fenomenalnom serijom poena srpski teniser nastavio je da pritiska servis Nadala. Rafa je odservirao prvu duplu servis grešku, pre nego što je Novak vezao dva odlična poena za tri brejk prilike u nizu. Nije se deveti igrač na ATP listi predavao, uzvratio je sa dva napada, ali je to bilo sve od njega. Đoković je napravio brejk uz mnogo sreće, pošto je loptica nakon riterna, od vrha mreže, koji je do sada često pomagao Nadalu, prešla upravo u njegovo polje – 3:0.

Napadao je Srbin iz svih oružja – odvažio se na štop voleje, poveo sa 30:0, ali onda i dva puta pogrešio. Ipak, sreća je ponovo bila na njegovoj strani i sada je materijalizovao stečenu prednost – 4:0.

Mogao je da naudi protivniku i nešto kasnije, međutim, riterni su završavali nešto iza osnovne linije, pa se Nadal upisao u trećem setu i smanjio na 4:1. To mu nije mnogo pomoglo, pošto je Đoković napravio još jedan brejk i zaokružio dominaciju nakon nešto manje od dva i po sata igre – 7:5, 6:3, 6:1.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

803 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: