Nova vest
Tenis

Četvrtak, 21.05.2015.

19:31

Borna, Čung, Tanasi, Zverev – koji će postati zvezda?

Često se s pravom čudimo zašto se Nišikori, Raonić i Dimitrov svrstavaju u “novu generaciju“ kada su redom rođeni, 1989, 1990. i 1991. godine.

Izvor: Saša Ozmo

Autor:Saša Ozmo

Default images
Getty Images

I zaista, oni su već etablirani u Top 10, odlični su igrači, ali proteklih godina pokazalo se da ne mogu u kontinuitetu da pariraju Đokoviću, Federeru i Nadalu.

Nik Kirjos je prošle godine kao nova nada prodrmao teniski svet na Vimbldonu, trenutno je 30. na svetu i predvodnik je novog talasa svetskog tenisa. U aprilu je tek napunio 20 godina, ali svi ga već dobro poznaju – i rivali i javnost.

Poslednji put četvorica tinejdžera bili su u Top 100 još u avgustu 2008. godine. Sada ta četvorka stoji Kirjosu uz rame i pretenduje da bude novi narativ koji će zaokupiti pažnju ljubitelja tenisa – Borna Ćorić, Hjeon Čung, Tanasi Kokinakis i Aleksander Zverev.

Pred nama je u isto vreme nezahvalno i neodoljivo pitanje – ko bi od njih četvorice mogao da postane sledeća teniska zvezda i broj jedan?

Borna Ćorić trenutno je 53. na ATP listi, a tek mu je 18 godina. Otvoren je po pitanju svojih ambicija, želi da bude najbolji na svetu, a sponzori su već prepoznali njegov talenat – u njegovom pulu su Najk, Joneks, Iblo...

Iako je mnogima zvučalo pretenciozno, a Federer je čak insistirao da se takvim konstatacijama ne stavlja pritisak na Bornu, utisak je da mladi Zagrepčanin umnogome podseća igrom na Novaka Đokovića.

I Novak je u njegovima godinama imao slične nedostatke, pre svega fizičku spremu i ofanzivnost na forhendu, kao i slične prednosti – mogućnost prilagođavanja protivniku, sportsku inteligenciju i mogućnost da igra i agresivno i nešto pasivnije.

“Postoji dosta načina na koji mogu da igram. Imam opciju da budem defanzivan, ali i da igram napadački – ne skroz ofanzivno, ali mogu da napadam, pogotovo kada igram dobro i kada se osećam kako treba na terenu. Treba da igram kao i sada – da držim visok tempo, da malo ’miksujem“, rekao je Borna u nedavnom intervjuu za B92.

Ćorić je ove sezone najveći uspeh postigao plasmanom u polufinale u Dubaiju, tada je savladao i Endija Marija, igrao je četvrtfinale i u Eštorilu, a trenutno je dobar i u Nici, pa će ubrzo ući i u Top 50.

Borna je radan i posvećen tenisu i ima velike šanse da uspe.

Od spomenute četvorice najviše je ispod radara plovio Korejac Hjeon Čung, iz dva razloga – nije toliko atraktivan zapadnim medijima koji su ipak dominantni, a uz to se i probijao na manjim turnirima, pa nije mnogo igrao sa najzvučnijim imenima.

U skladu sa poslovicom da tiha voda breg roni, Čung je bio pretežno fokusiran na čelendžere – osvojio je dva u nizu, jedan u SAD i drugi u Koreji, da bi na trećem izgubio u finalu od Goa Soede.

Pre nekoliko dana napunio je 19 godina, visok je 183 cm, a odlikuje ga izuzetno agresivna igra – voli ravne udarce i forhendom i bekhendom. U martu je u Majamiju savladao Granoljersa, pružio je i solidan otpor Tomašu Berdihu (6:3, 6:4).

“Bio sam pod stresom, ali trudio sam se da dam sve od sebe. Pomalo sam se osećao kao da igram unutar televizora, a da sam ja spolja i da gledam“, opisao je Čung svoj prvi susret sa Top 10 igračem.

Od svoje 13. godine momak rođen u Suvonu trenira na Akademiji IMG na Floridi, a kaže da iz domovine ne oseća teret očekivanja.

“U Koreji tenis nije toliko popularan, samo neko ko je baš zainteresovan za tenis zna za mene, tako da se ne nosim sa tom vrstom pritiska. Čak ni moj otac namerno ne razgovara sa mnom u tenisu, samo želi da uživam i da igram“.

Nažalost, Čunga nećemo imati prilike da vidimo na Rolan Garosu – bio je prvi nosilac u kvalifikacijama, ali je ispao već na startu od Džereda Donaldsona, uz samo jedan osvojeni gem. Naporan ritam u poslednjih mesec dana ostavio je traga na Čungu, ali ima vremena da se nagledamo simpatičnog Korejca, trenutno 69. tenisera sveta.

Dolazi iz zemlje u kojoj mnogo vole tenis i u njega mnogo ulažu, tako da je Tanasi Kokinakis imao sve preduslove da se posveti isključivo tenisu.

Pažnju šire javnosti skrenuo je na sebe trijumfom nad Ernestsom Gulbisom u prvom kolu Australijan opena, sa 8:6 u petom setu, ali je već u drugom kolu ispao od zemljaka Semjuela Grota, takođe u pet setova.

Ne može se ipak reći da je trijumf nad Gulbisom došao potpuno neočekivano – još prošle sezone popularni ’Kok’ imao je nekoliko mečeva sa jačima od sebe u kojima je osvajao prvi set, ali nije uspevao da završi posao (Felisijano Lopes i Kevin Anderson), da bi na startu ove godine u Brizbejnu dobio Benetoa.

Omiljeni udarci su mu forhend i servis, odlično se i kreće uzevši u obzir njegovu visinu od 196cm, ali jasno je da mora fizički da ojača i da podigne bazni nivo igre kako mu se ne bi dešavali kiksevi protiv mnogo slabijih igrača.

Zablistao je 19-godišnji Tanasi i u Indijan Velsu – dobio je Štrufa, Garsiju Lopesa i Monaka pre nego što je u osmini finala izgubio od Tomića u tri seta. Imao je i dobru pripremu pred Rolan Garos – iz kvalifikacija je osvojio trofej na čelendžeru u Bordou, pa je odustao od Nice kako bi se što bolje spremio za drugi Gren slem turnir u sezoni.

Mnogo se bolje snalazi na betonu nego na šljaci, ali to ne znači i da neće napredovati na zemljanoj podlozi. Uzor mu je bio Marata Safin, što se po nekim potezima može i zaključiti.

Kaže da mrzi da gubi i da voli da pobeđuje, u čemu pronazali motivaciju i danima kada mu se baš ne izlazi na teren. Videćemo koliko daleko će ga to odvesti.

Mladom Nemcu ruskog porekla blistavu budućnost prorekao je Toni Nadal, koji je bio oduševljen njegovim potencijalom. Aleksander Saša Zverev nedavno je napunio 18 godina, a već je 85. na ATP listi.

Potiče iz prave teniske porodice – oba roditelja su teniski treneri, a njegov brat Miša je profesionala, nekada 45. teniser na svetu. Odmalena je Saša imao priliku da uči od najboljih, provodio je vreme i sa Đokovićem i sa Marijem, a Škot ga prošle godine u Sinsinatiju maltene nije prepoznao kada ga je video posle nekog vremena.

“Novakov i Endijev trening mnogo je intenzivniji nego kod drugih momaka, njihova radna etika je neverovatna – u teretani su sat posle treninga i sat posle njega. Talenat ima udela, ali vredan rad je ono što im je donelo rezultate. Nadam se da i ja mogu da radim kao oni, pa ćemo videti dokle će me to dovesti“, kaže Zverev.

Zverev je izrastao do 198 cm, ali fizička snaga još ne prati njegovu visinu. Kada ojača, udarci sa osnovne linije postaće mu moćniji, a za sada se razvija po planu. Najveći uspeh ostvario je prošle godine u rodnom Hamburgu, kada je na turniru iz Serije 500 dobio Hasea, Južnog, Hiralda i Kamkea, pre nego što je u polufinalu izgubio od Davida Ferera.

Sada je osvojio čelendžer u Heilbronu, ali na višem nivou ove sezone nije zablistao – u Majamiju je prošao kvalifikacije i dobio Grota pre nego što je izgubio od Rosola, a drugi ATP trijumf ove sezone ostvario je u Minhenu nad Bendžaminom Bekerom.

Ni Zvereva nećemo gledati u Parizu, pošto je eliminisan u kvalifikacijama, baš kao što je to bio slučaj na Australijan openu. Jasno je da Saša mora još da radi i da sazri, ali nemojte se iznenaditi ako izraste u Top 10 tenisera.

Saša Ozmo (ozmo_sasa)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve