Nova vest
Tenis

Subota, 06.06.2015.

19:55

Novakov spokojan san i “loši gubitnici“

Često kažu da u tenisu nije idealno imati previše vremena za razmišljanje.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images
Getty Images

Novaku Đokoviću i Endiju Mariju bila je na raspolaganju čitava noć i sledeće jutro da misle o nastavku svog polufinalnog meča Rolan Garosa.

Endi je trčao u hodniku pred izlazak na teren, vežbao reflekse hvatajući loptice, delovao je naoštreno, a Đoković mu se posle dva-tri minuta pridružio tu, malo se istegao i šou je mogao da počne.

Za publiku je ovaj meč bio neočekivani bonus – kupili su karte za subotu i očekivali su samo žensko finale, a dobili su završnicu jednog od najzanimljivijih okršaja na turniru.

Može da bude gotovo za deset minuta, a može da traje još dva sata. Zebnja, nadanje, iščekivanje i konačno – izlazak na stadion Filip Šatrije.

Đoković deluje pribranije u odnosu na period pre prekida, prvi servis ga služi i bez izgubljenog poena dobija prva dva gema na svoj servis. Međutim, Mari nije ni trepnuo, pritisak kao da nije osećao, uzvratio je istom merom i prikazivao fenomenalnu defanzivu – vraćao je duboke i prodorne loptice stojeći i po tri-četiri metra iza osnovne linije.

Takvom igrom uznemirio je Đokovića i naterao ga je da preuzima rizike koje srpski teniser ne voli da preuzima – morao je da gađa još bliže linijama, da igra tzv. “low percentage tennis“, a kao posledicu toga videli smo nekoliko neiznuđenih grešaka koje su Novaka koštale seta.

Britanski kolega levo od nas zadovoljno je likovao i prebacivao nam poneki aplauz Đokoviću (pri tom uopšte nismo bili glasni, zaista), a Mari je u tim trenucima bio poput mašine – od povratka na teren do kraja četvrtog seta upisao je samo jednu neiznuđenu grešku, i to pri vođstvu 6:5 i 40:15.

Međutim, uprkos izgubljenom setu, bilo je očito Novak ima mnogo pozitivniji stav u odnosu na petak – kao da je rekao sebi “maksimalan fokus, misliš samo na tenis i ni na šta više“, a tu konstataciju posle mi je potvrdio i rečima “tako je, tako je“ na konferenciji za medije.

U petak, čak i u prva dva seta koja je dobio, bilo je nezadovoljnog gestikuliranja ka loži, vidljive napetosti i poneke psovke, a sada ni traga od toga – za Đokovića je postojao samo teren i sledeći poen.

Ipak, Škot je igrao izvanredno, osvojio četvrti set i trudio se da izvrši dodatni pritisak na Novaka. Jedan od ključnih momenata zbio se u prvom gemu petog seta, kada je Mari na ’djusu’ ritern na drugi servis poslao u mrežu.

Bilo je jasno da ne može da igra u istom ritmu toliko dugo – tako je baš Novak gubio neke mečeve od Nadala, recimo u Njujorku 2013. godine, imao je periode briljantne igre, ali i padove posle toga.

Mari više nije bio toliko konstantan, u sledećem gemu Novak je došao do 0:40, pa smo doživljavali deža vi četvrtog seta. Ovoga puta nije se ponovilo do kraja, Đoković je napravio brejk i probušio Škotov oklop – do kraja je Novak potpuno kontrolisao poene, sigurnost je donela i slobodnije napade (jedna neverovatna forhend paralela izazvala je oduševljenje u gledalištu), pa je sve vrlo brzo rešeno.

“Jesam vam rekao da se spremite“, kazao nam je Novak uz osmeh kada smo ušli u salu za konferenciju, a i na nama su se videli tragovi meča koji nije bio nimalo lak za živce.

Mnogim Novakovim navijačima nije bilo lako da “prežive“ i dočekaju nastavak meča, a kako se on izborio sa prekidom – fizički i psihički?

“Bila je specifična situacija, ali nije prvi put da mi se to dešava. Nisam imao preterano mnogo vremena, kao ni on, za oporavak i pripremu za nastavak. Ipak, uradio sam sve što je u mojoj moći zajedno sa svojim timom i fizioterapeutom kako bih bio što spremniji. Mislim da smo odradili dobar posao“, objasnio je Novak i dodao da se nije mučio u snu.

“Kada spavam sa ženom u krevetu, onda mi je lakše da zaspim, tako da sam imao poprilično solidan san“, rekao je Đoković i onda dodao uz smeh: “Nije ono na šta misliš, pretpostavljam, govorim stvarno o spavanju. Nadam se da ću i večeras imati miran i spokojan san jer će mi biti potreban“.

Publika je bila mirnija u odnosu na prvi deo meča, iako je Mari nekoliko puta pokušavao da je aktivnije uključi, što je i bio logičan potez s obzirom na to koliko je Đoković u petak negativno reagovao na tu situaciju.

Međutim, sada Novaku koncentraciju ništa nije moglo da poljulja, a na molbu da prokomentariše ponašanje navijača, rekao je:

“Želeli su da Endi osvoji treći set, da dobiju uzbudljiv meč, a i u četvrtom su želeli da ostanu što duže. Poštujem to, ne škodi mi uopšte, iako je ponekad frustrirajuće kada ti je potrebna podrška, a publika nije na tvojoj strani. Ali tako je kako je – mislim da je danas bilo u redu“.

I zaista – u nastavku meča i Đoković je dobijao svoj deo podrške, pogotovo na početku petog seta, a kakva će situacija biti u finalu sa Vavrinkom, ostaje da se vidi. Mada, to je najmanje važno kada u Novakovim očima postoji ona rešenost da ga niko i ništa ne može poremetiti.

Još jedan korak.

Crtice iz Pariza

- Serena Vilijams osvojila je svoju 20. Gren slem titulu, a čak pet puta je morala da igra tri seta. Sada je Lucije Šafaržova i te kako namučila, dobijala je i podršku skoro sve vreme (Lucije, Lucije, vikalo je desetak Čeha), ali Serena je jednostavno dominantna figura u današnjem ženskom tenisu.

Najimpresivnije je bilo kada je udarila forhend levom rukom – jeste bilo iznuđeno, ali je imalo snagu i spin sasvim pristojnog bekhenda.

Takođe, gde su Mari i Đoković stali u petak, tu je nastavila Serena u subotu, pa smo čuli brojne psovke i produženo “What the fuuuuuck iz wrong with you?!“

- Još na početku dana organizatori su spremili iznenađenje za sve posetioce – postavljeno je tridesetak redova stolica, kao i dvadesetak ležaljki, sa pogledom na video-bim na stadionu Suzan Lenglen, pa su se i odatle pratili mečevi.

Takođe, iza Šatrijea, gde se takođe nalazi veliki bim, naišli smo na dvadesetak dušeka na kojima su ljudi ležali i gledali tenis. Uživancija, kad već običan narod nema novca za kartu.

- Osim za tenis, naše kolege iz Italije spremale su se i za finale fudbalske Lige šampiona između Juventusa i Barselone. “Navijamo za Juve i za Đokovića“, rekao nam je jedan italijanski novinar.

- Posle skandaloznih pitanja Mariju posle finala Australijan opena, i sada su britanski novinari pokušali da pažnju sa Novakove pobede skrenu na medicinski tajm aut koji je srpski teniser uzeo posle trećeg seta.

“Neću da ulazim u to – rekao sam jednu reč u Australiji i ispalo je da se žalim i da sam loš gubitnik. Svako ima pravo da traži tajm aut kada je potrebno i tako je kako je“, ovoga puta Mari je izbegao da se uvuče u diskusiju sa medijima.

Mislite da se na tome završilo? Ne budite naivni – ugledni Gardijan izgleda je zaposlio i psihologa koji prati novinara na turnirima:

“Marijev ton u subotu bio je diplomatski i pun poštovanja, ali ostavio je dovoljno moralnih pauza da svako izvuče svoje zaključke. Može se reći da njih dvojica verovatno neće ponovo igrati u dublu zajedno“, stoji u tekstu.

Treba i poraz podneti dostojanstveno.

Veliki pozdrav iz Pariza,

Saša (ozmo_sasa)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

61 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve