Nova vest
Tenis

Petak, 05.06.2015.

23:20

Borba, nervoza, bes, čekamo nastavak

Više od tri časa borbe, ogroman ulog, tenzija, vrhunski poeni, početničke greške i – još nije kraj.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images
Beta/AP

Novak Đoković i Endi Mari u subotu će morati završe polufinalni meč Rolan Garosa – imaće noć da promisle, da premotaju film, ali i da se koncentrišu na ono što sledi.

Noć je i pred nama koji ćemo vrteti moguće scenarije u glavi dok napokon ne dočekamo tih 13 časova.

A delovalo je da neće biti tako. “Nole, mi te volimo“, čulo se još tokom zagrevanja, a Šatrije je bio poluprazan jer su gledaoci otišli na zasluženi odmor posle meča Vavrinka – Conga.

Na startu nijedan od igrača nije želeo da potroši ni trunku energije više nego što mora – brzina servisa često je ustupala mesto preciznosti, nije bilo previše emotivnih reakcija, mada jeste nervoze.

Đoković se još u prvom setu ljutio na publiku, Mari je ponavljao svoj standarni repertoar psovki, a Novak se nekoliko puta istezao i nešto zabrinjavajuće gestikulirao ka svojoj loži.

Turnirski doktor izašao je na teren još sredinom prvog seta, ali je vraćen pre nego što je ikome ukazao pomoć – s obzirom na to da je posle Đoković tražio tajm aut, verovatno je i tada pomoć bila namenjena njemu.

Na startu je Novaku nedostajalo zrno odlučnosti u napadima, ali od rezultata 3:3 i 0:30 srpski teniser vezuje deset poena, uz nekoliko izuzetno dubokih napada i dve precizne forhend paralele.

Đoković je držao meč pod kontrolom – za razliku od Marija, nije pravio kikseve u važnim trenucima, a upravo zahvaljujući Škotovom promašenom ziceru Novak pravi brejk sredinom drugog seta.

Đokovića je servis služio bolje nego u meču sa Nadalom, dva puta se vadio od 0:30, ali sa brejk loptom još se nije suočio. Uprkos tome, tenzija je razumljivo i dalje bila prisutna, pa se Novak okrenuo ka svom boksu i glasno negodovao što Mari više puta hvata lopticu pre servisa i tako ga remeti na riternu. Tada je Novak dobio i koji zvižduk publike koja nije razumela šta je rekao (“pet puta stane!“), ali je čula da je bio glasan.

Govor tela možda nije bio idealan, ali je u igri sve išlo glatko do sredine trećeg seta, vođstva 3:2 i dve vezane brejk lopte. Na prvoj brejk lopti Mari je odlično odservirao, ali na drugoj je Novak već u drugom udarcu poslao ne naročito težak forhend predugo i Škot nije slomljen.

Osećalo se da Đoković pada u igri, nekoliko puta loše je zahvatao lopticu (na Bi-Bi-Siju su napisali “he’s human“) i propuštao polušanse, a Mari pri rezultatu 5:5 dovodi gledaoce do ekstaze sa dva izvanredna poteza – pasing iz okreta posle Novakovog loba, a zatim spektakularna forhend paralela nakon što je stigao “nemoguće“ (15:30).

Publika staje na Marijevu stranu (Let’s go Andy), a Đoković lako, prelako gubi naredna dva poena i Škot pravi svoj prvi brejk u meču. Novak dozvoljava da mu koncentracija odluta, ironično klima glavom zbog tako glasne podrške Mariju, a Škot bez problema uspeva da odservira za smanjenje u setovima.

Ozbiljno se zakuvalo – ono što se ranije čuvalo u sebi sada izlazi na površinu, gledaoci su aktivni posle svakog poena, a na terenu se odvija borba žestoka poput bokserske u kojoj izdržljivost i upornost postaju odlučujući faktori.

Svaki poen duži je od prethodnog, Mari deluje svežije, ali Đoković ne pušta tako lako. Ipak, skoro svaki put kada se ukaže šansa, Novak kao da se malo stegne – ispustio je 0:40, zatim smo videli razmenu brejkova, a pri vođstvu 3:2 Đoković je ponovo propustio 15:40, drugu brejk šansu tako što je ritern na drugi servis poslao u mrežu (ukupno 4-16 brejk lopte, Mari 2-2).

Pri rezultatu 3:3 organizatori su prekinuli meč uz bučno negodovanje gledališta, a razlog je bila najavljena oluja. Od nje smo videli desetak minuta kiše i posle toga ništa, ali dobro...

Kome prekid više odgovara? Mogu se naći argumenti i za jednu i za drugu stranu. Novak jeste delovao iscrpljenije i nije odlučno napadao, ali stekao se utisak da je i Endijeva igra počela da pada.

Đoković je više puta isticao da oseća da je na duge staze spremniji od Marija i da to smatra svojom velikom prednošću, a sada će ona biti anulirana jer u subotu obojica počinju koliko-toliko odmorni. Sa druge strane, Novak će imati noć da se presabere i da pokuša da uđe mirnije u nastavak meča.

Vreme bi trebalo da bude idealno za igru, ne tako jako sunce i nešto više od 20 stepeni.

Valja dočekati tih 13 časova.

Crtice iz Pariza

- U Parizu je bila pustinjska vrućina, ubedljivo najtopliji dan od početka turnira. Toliko da su na ekranima upozoravali gledaoce da što češće piju vodu i da se zaštite od sunca. Bilo je sparno, baš se teško disalo, pogotovo je neugodno bilo za Vavrinku i Congu, koji su te uslove podneli sjajno.

- Vavrinkini navijači bili su malobrojni, ali vrlo bučni. Bračni par tik ispod novinarske lože skoro svaki Stanov osvojen poen ispratio je glasno – on rečima “jooooooo“, a ona imitrajući indijanske zvuke. Koja je onomatopeja ne mogu da odredim, možda “alalalala“, ali svi su ih čudno gledali, neki im se i smejali.

- Bivši fudbalski reprezentativac Srbije Marko Pantelić bio je u loži Novaka Đokovića.

- Narednih dana pročitajte intervju s Jevgenijem Kafeljnikovom – govorio je o tome zašto smatra da je tenis bio jači u njegovoj eri, izneo je i hrabru prognozu u vezi sa Rafaelom Nadalom, a dotakli smo se i prošlosti i života posle tenisa.

Veliki pozdrav iz Pariza, nadam se da ćemo se sledeći put ovde naći sa lepim vestima,

Saša (ozmo_sasa)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

154 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve