Nova vest
Tenis

Nedelja, 06.06.2010.

17:31

Nadalu peti Trofej musketara i prvo mesto!

Španski teniser Rafael Nadal peti put u karijeri je osvojio Rolan Garos, pošto je u finalu pobedio Robina Soderlinga sa 6:4, 6:2, 6:4.

Izvor: SO

Autor: SO

Default images

Nadal je do trofeja došao ne izgubivši ni set, a trijumf će mu doneti lidersku poziciju na ATP listi narednog ponedeljka. Soderling je u prva dva seta prvi imao brejk šanse, ali nije ih iskoristio i Nadal je najboljom igrom na turniru došao do nove titule posle dva časa i 18 minuta igre.

Ključni udarac u finalu bio je servis – Soderlinga je služio znatno lošije nego tokom prethodne dve sedmice, a Nadalov je bio na vrlo visokom nivou, naročito u ključnim trenucima, tj. prilikom brejk lopti (Španac je spasao svih osam). To dobro ilustruje i statistika – imali su po sedam asova, ali je Šveđanin imao četiri više dvostruke greške (4-1).

U odnosu na prošlogodišnji meč, Nadal je slao znatno dublje lopte i igrao je agresivnije, posebno u prvom setu. Španski teniser odigrao je najbolji meč na turniru – stizao je mnogo teških loptica, bio koncentrisan u prelomnim momentima i nije dozvolio protivniku da dođe u priliku da napravi preokret.

Soderling drugu godinu u nizu gubi u finalu bez dobijenog seta – nije uspeo da ponovi igru iz prethodne dve nedelje, previše je grešio, na šta ga je doduše i Nadal terao, ali i Šveđanin nije uspeo da realizuje prilike koje su mu se ukazale.

Prvi set počeo je izjednačeno, potom je Soderlingov nivo igre naglo pao, što je Nadal iskoristio, a Šveđanin kasnim poboljšanjem nije uspeo da neutrališe štetu.

Prvi je, ipak, brejk loptu spasavao Nadal, ali je Soderling za malo promašio bekhend paralelu. Već u sledećem gemu Španac pravi brejk – do šanse je došao napadom iz forhenda, a do brejka pasingom i zahvaljujući lošoj proceni Soderlinga na mreži.

Nadal je u narednom gemu propustio dve brejk lopte, a onda je duplom servis greškom pri rezultatu 4:3 dao priliku Soderlingu da se vrati u set. Prvu brejk šansu Soderling je propustio posle greške iz forhenda, a na drugoj je Nadal napravio servis-viner.

Soderling je potom odličnim servisom, udarcem koji mu je najviše nedostajao tokom prvog seta, spasao tri vezane set lopte, ali to nije poremetilo Španca, koji je u sledećem gemu došao do vođstva u setovima.

I na početku drugog seta peti nosilac prvi je stigao do prilike za brejk, imao je dve vezane šanse. Prvu je Nadal neutralisao servis-vinerom, a na sledećoj je posle fantastičnog trčanja Španca Soderling poslao loptu u aut. Soderling je imao još dve brejk lopte, ali se Nadala izvukao preciznim servisom.

Peti gem verovatno je bio ključ celog meča – prvo je Nadal sjajno anticipirao gde će Soderling poslati loptu u zicer situaciji, a potom je neverovatnim pasingom osvojio poen posle vrlo dobrog napada Soderlinga. Španac je napravio brejk bez izgubljenog poena i poveo sa 3:2.

Do kraja seta Nadal je bez problema sačuvao prednost, a već početkom trećeg seta napravio je novi brejk. Iako je Robin imao brejk loptu već u narednom gemu, bilo je očigledno da je Šveđanin indisponiran i delovalo je kao da se ne drži taktike. Pokušao je Soderling da se probudi i motiviše udarcima pesnicom po grudima – nije odustao, do kraja je čuvao servis-gemove, ali Nadal mu nije dao više prilika za brejk.

Španac je tako stigao do petog trofeja na Rolan Garosu. Prvu titulu osvojio je 2005. godine pobedivši Marijana Puertu, a zatim je tri godine u nizu (2006, 2007. i 2008. godine) pobeđivao Rodžera Federera.

Podsetite se kako je Nadal započeo svoju vladavinu Parizom u rubrici “Pobednici”.

Na ATP listi sedmog juna Nadal će imati 310 bodova više od Rodžera Federera i biće na prvoj poziciji. Španac je već bio na čelu ATP liste od 18. avgusta 2008. do 5. juna 2009. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

134 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d