Nova vest
Tenis

Subota, 05.06.2010.

23:08

Može li Robin ponovo da sruši Rafu?

U nedelju od 15 časova igra se finale Rolan Garosa u muškom singlu između drugog tenisera sveta Rafaela Nadala i petog nosioca Robina Soderlinga.

Izvor: SO

Autor: SO

Default images

Ukoliko trijumfuje, Nadal će osvojiti peti Trofej musketara i ponovo doći na lidersku poziciju na ATP listi, dok bi Soderling pobedom osvojio prvi Gren slem trofej u karijeri. U dosadašnjih pet mečeva Španac je tri puta bio bolji, ali svima je u pamćenju ostao prošlogodišnji sudar, kada je Soderling naneo prvi i do sada jedini poraz Nadalu u Parizu.

Prvi put sastali su se na Rolan Garosu pre četiri sezone, a Nadal je lako slavio u tri seta. Naredne godine bio je bolji na Vimbldonu u legendarnom meču koji je zbog prekida uzrokovanih kišom trajao nekoliko dana. Tokom tog susreta pojavili su se i znaci netrpeljivosti između dvojice tenisera, kada je Soderling na radovanje Nadala reagovao imitirajući ga.

U Rimu 2009. Soderling je osvojio samo jedan gem, ali je poslednja dva okršaja dobio – već spomenuti meč na Rolan Garosu, a potom vrlo lako sa 6:4, 6:2 na prošlogodišnjem Mastersu u Londonu.

Ukoliko pobedi, Soderling će postati četvrti Šveđanin koji je slavio u Parizu, posle Svena Davidsona, Bjerna Borga i MatsaVilandera. Takođe, trijumfom bi postao drugi koji je na putu do Gren slem titule savladao i Federera i Nadala, pošto je to prethodno pošlo za rukom Huanu Martinu del Potru prošle godine na US openu.

Prošle godine zaradio je nadimak ’ubica džinova’ posle pobede nad Nadalom, sada ga je potvrdio pobedom nad Federerom i ostaje da se vidi da li Soderling ima snage za još jedan podvig i titulu.

Stručnjaci ne smatraju Soderlinga autsajderom, potpuno s razlogom jer Šveđanin igra na vrlo visokom nivou i u njegovoj igri tokom prethodne dve sedmice skoro uopšte nije bilo slabosti. Osim snažnih servisa i ubitačnog forhenda, i bekhend Soderlinga razvio se u pouzdano oružje.

Nadal, sa druge strane, nije briljirao za svoje standarde, iako u dosadašnjem toku turnira nije izgubio ni set. Najbolju partiju pružio je u polufinalu sa Melcerom, ali moraće još da podigne nivo igre ako želi do nove titule.

Pre svega, Nadal mora da šalje što dublje loptice kako bi onemogućio napade rivala, ali i da igra što raznovrsnije kako bio 193cm viskog Soderlinga naterao da se što više kreće.

Sa druge strane, Šveđanin će nastojati da skrati poene, da bude agresivan već riternom i tako pokuša da eksploatiše nešto slabiji drugi servis Španca. Zato će za Nadala procenat prvog servisa biti bitan ispit, koji je u prošlosti više puta uspešno polagao.

Soderling verovatno neće imati strah kao prošle godine, stabilniji je za to iskustvo i verovatno je da nas očekuje neizvesno finale na stadionu "Filip Šatrije".

Očekivanja finalista Rolan Garosa pročitajte u rubrici „Intervju“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d