Nova vest
Tenis

Subota, 05.06.2010.

16:54

Skijavone nadigrala Stosur za titulu

Italijanska teniserka Frančeska Skijavone pobednica je Rolan Garosa, pošto je u finalu pobedila Samantu Stosur iz Australije sa 6:4, 7:6 (7-2).

Izvor: SO

Autor: SO

Default images

Skijavone je u prvom setu ključni brejk napravila u devetom gemu, a u drugom je nadoknadila zaostatak od 4:1 i u taj brejku je agresivnom igrom došla do prve Gren slem titule. To je Italijanki četvrti trofej u karijeri, a od ponedeljka će Skijavone prvi put biti među najboljih deset teniserki na svetu. Frančeska je prva Italijanka koja je osvojila Gren slem titulu.

Frančeska Skijavone bila je postavljena za 17. nosioca, a pre turnira nikada nije prošla četvrtfinale na nekom od Gren slem takmičenja. Ipak, 29-godišnja Italijanka igrala je odlično tokom prethodne dve sedmice, mnoge je njen stil igrer podsetio na Žistin Enan iz najboljih dana, pa je do titule došla izgubivši samo jedan set, i to u prvom kolu posle Regine Kulikove.

U nastavku takmičenja eliminisala je Sofi Ferguson, Na Li, Mariju Kirilenko, Karolinu Voznijacki, Jelenu Dementijevu i u finalu Samantu Stosur.

Skijavone se ni najmanje nije uplašla debitantskog Gren slem finala, što se ne bi baš moglo reći za Australijanku. Skijavone je igrala mnogo agresivnije od Stosurove, kojoj je ofanziva zaštitini znak, pravovremeno i skoro uvek uspešno izlazila je na mrežu, a u prelomnim poenima uvek je bila koncentrisanija i odvažnija.

U prvom setu obe teniserke su bez većih problema dobijale servis-gemove do rezultata 4:4. Tada su živci malo ’proradili’ kod Stosurove, a Skijavone je odličnim riternom došla do tri vezane brejk lopte. Spasila je Australijanka dve, ali treću nije mogla i Skijavone je došla do prelomnog brejka, ubrzo i do vođstva u setovima.

Italijanka je imala priliku da dođe do prednosti i u drugom setu, nije je realizovala, a potom je sedmi nosilac iz Australije na kratko preuzela inicijativu. Tokom većeg dela meča Stosurova je pravila greške koje joj nisu bile svojstvene u prethodnom toku turnira, ali je sredinom drugog seta ušla u ritam i povela sa 4:1.

Ritern, koji je verovatno bio ključni udarac na meču, bio je oruđe kojim se Skijavone vratila u meč, izjednačila na 4:4, a nedugo zatim ušlo se u taj brejk.

Italijanka je ’dodatni gem’ odigrala savršeno – nije napravila nijednu grešku, dva puta je odigrala sjajne voleje, nijednog trenutka nije popuštala pritisak i neprestano je onemogućavala Stosur da napadne.

Sve to vodilo je logičnom ishodu – Skijavone je posle jednog časa i 38 minuta došla do sasvim zasluženog trijumfa, najvećeg u karijeri.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

95 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d