Nova vest
Tenis

Petak, 04.06.2010.

10:07

Dan XIV: Zimonjić i finale ženskog singla

Finalistkinje Rolan Garosa, Australijanka Samanta Stosur i Italijanka Frančeska Skjavone, ni same nisu očekivale da će u Parizu dogurati tako daleko.

Izvor: AY

Autor: AY

Default images

Taj meč na programu je od 15 časova na stadionu Filip Šatrije, a posle na teren izlaze Nenad Zimonjić i Danijel Nestor, koji u finalu dubla igraju sa trećim nosiocima Lukašom Dlouhim i Leanderom Paesom.

Često se za finala grend slem turnira govorilo da su repriza nekih ranijih finala, jer su najbolje teniserke sveta više puta igrale mečeve za titule. Ovaj put, finale Rolan Garosa biće repriza meča prvog kola iz prošle godine.

"Iskreno, ni ne sećam se tog meča", rekla je Stosurova, dok je Frančeska Skjavone na pitanje novinara da li je prošle godine mogla da zamisli ovakvu situaciju bez mnogo razmišljanja odgovorila odrečno.

Prošle godine u Parizu bolja je bila Stosurova, sada sedma nositeljka na Rolan Garosu.

Stosurova i ukupno ima bolji skor u duelima sa 17. teniserkom sveta koju je pobeđivala na četiri od pet njihovih susreta, računajući i jedini finalni, prošle godine u Osaki kada je osvojila prvu WTA titulu. Ove godine dvadesetšestogodišnja Australijanka bila je najbolja i u Čarlstonu.

Dobru formu potvrdila je eliminisavši u Parizu i najbolju teniserku sveta Serenu Vilijams, kao i dve nekada najbolje teniserke sveta, Žistin Enen i Jelenu Janković.

Odlične dve nedelje, ipak, imala je i Frančeska Skjavone, koja je izbacila četiri nositeljke uzastopce, uključujući i dve teniserke iz prvih pet na svetu.

Pre toga pobedila je na samo sedam od 40 mečeva sa igračicama koje zauzimaju prvih pet mesta na WTA listi. Ove godine, ipak, igra odlično na šljaci na kojoj je i osvojila turnir u Barseloni i treću titulu u karijeri.

Ukupno je ove sezone pobedila na 15 od 18 mečeva koje je igrala na zemljanoj podlozi, pa će od ponedeljka prvi put u karijeri biti među najboljih 10 na svetu. Dve nedelje kasnije proslaviće 30. rodjendan.

"Oduševljena sam, ganuta. Možda ću za nekoliko dana moći da vam kažem nešto više. Sada sam samo srećna", rekla je igračica koja svaku pobedu proslavlja ljubljenjem šljake u Parizu.

Frančeska Skjavone je na Rolan Garosu postala prva Italijanka u finalu Gren slem turnira. Stosurova je prva Australijanka u finalu grend slema posle pauze od 30 godina.

Favorit je i za samu titulu, pošto je ove sezone pobedila u 20 mečeva na šljaci, a izgubila u samo dva. Karijeru je počela učinkom od 39 pobeda i 37 poraza na šljaci, ali se od 2008. godine njena statistika značajno poboljšala - 28 pobeda i osam poraza.

Australijanka važi za jednu od najjačih teniserki na svetu. Loptica posle njenih servisa dostiže brzinu i od 190 kilometara na sat. Frančeska Skjavone je sa svojih 1,63 metara visine sušta suprotnost.

Zimonjić i Nestor za rivale će imati Dlouhog i Paesa, koji su u dosadašnjem toku turnira izgubili dva seta, po jedan u prva dva kola. Na putu do finala eliminisali su parove Brunstrom/Julijen-Rojer, Alegro/Bek, Gonsales/Reten-Majer, osme nosioce Firstenberga i Matkovskog, a u polufinalu bolji su bili od Julijana Noula i Endija Rama.

Nenad Zimonjić bori se za treću Gren slem titulu u karijeri, pošto je već dva puta sa Nestorom slavio na Vimbldonu. Godine 2008. poraženi su u finalu Garosa od Kuevasa i Orne, pa će sada imati priliku da budu najbolji i u Parizu.

Nestor je već osvajao Rolan Garos, pošto je 2007. bio najbolji sa Markom Noulsom, a u karijeri je po jednom trijumfovao na Australijan i US openu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

9 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d