Nova vest
Tenis

Petak, 04.06.2010.

17:00

Soderling prvi finalista Rolan Garosa

Šveđanin Robin Soderling plasirao se u finale Otvorenog prvenstva Francuske, pošto je u polufinalu savladao Čeha Tomaša Berdiha.

Izvor: SO

Autor: SO

Default images

Soderling je eliminisao Berdiha posle tri sata i 27 minuta igre rezultatom 3:2, po setovima 6:3, 3:6, 5:7, 6:3, 6:3. Soderling se tako plasirao u drugo uzastopno finale Rolan Garosa. On je u prošlogodišnjem finalu poražen od Švajcarca Rožera Federera, koga je ove godine eliminisao u četvrtfinalu.

Šveđanin će se za svoju prvu Gren slem titulu boriti sa pobednikom duela između Španca Rafaela Nadala i Australijanca Jirgena Melcera.

U duelu dvojice tenisera sa sličnim stilom igre slavio je Soderling. Obojica imaju snažan servis i forhend, koji su im najveća oružja, uz pouzdan bekhend, pa vole da napadaju i da što pre okončaju poen. Agresivniji je ovoga puta bio Šveđanin – imao je 62 direktna poena i 63 neiznuđene greške, dok je Berdihov odnos bio 42-41.

Prva dva seta bila su kao preslikana, samo sa različitim pobednikom. U prvom je Soderling napravio brejk u ranoj fazi, pa je bez problema došao do vođstva.

Na isti način Berdih odgovara na startu drugog kada je iskoristio traljav servis-gem Soderlinga, pun neiznuđenih grešaka, i stekao ključnu prednost. Imao je prilike Šveđanin da se vrati, ali Berdih je preciznim sevisima i agresivnom igrom odoleo pritisku i izjednačio u setovima.

Posle rane razmene brejkova u trećem setu, obojica su čuvali svoj servis do same završnice. Tada, u 11. gemu Berdih pravi brejk, a potom sa tri asa kompletira preokret – 2:1 u setovima.

Na sličan način kao što je Soderling izgubio drugi, Berdih je poražen u četvrtom setu – na izjednačenju je odservirao duplu grešku, a potom je pogrešio iz bekhenda. U meču odličnih servera brejk je veliki luksuz, pa je Šveđanin do kraja izdržao i izjednačio na 2:2.

Ključni brejk Soderling je u petom setu napravio u sedmom gemu – Berdih nije mogao da ubaci prvi servis ceo gem, a Šveđanin je to koristio i bio ofanzivan već prilikom riterna. Berdihu se malo stegla ruka, što je bilo dovoljno za brejk.

U narednom gemu Čeh je imao 0:30, ali dvema olako napravljenim grešaka propustio priliku da dođe do brejk lopti. Soderling se konsolidovao, osvojio gem, a potom u sledećem zapečatio trujuf vredan finala novim brejkom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve