Može li Jelena do Gren slem titule?

Igra Jelene Janković na šljaci ove sezone daje nam mnogo razloga za optimizam pred Rolan Garos. Bila je hrabra a smirena, udarci su joj odlično funkcionisali, a napredak je bio evidentan prilikom prvog servisa. U Rimu je izgubila u finalu, u Madridu u četvrtfinalu, oba puta od suparnica koje su igrale turnir života – Marije Hose Martines Sančes i Aravan Rezai. Bila je u još dva četvrtfinala (Čarlston i Štutgart), a igrala je i bolje nego što rezultati pokazuju.

Izvor: Saša Ozmo

Sreda, 19.05.2010.

01:42

Default images

Sezona nije blistavo počela – na Australijan openu izgubila je već u trećem kolu, ali prekretnica je bio turnir u Indijan Velsu. Jelena je tu izgubila samo jedan set i superiornom igrom u finalu savladala Karolinu Voznijacki i došla do 12. titule u karijeri.

Čini mi se da je tokom tog perioda Jankovićeva igrala ofanzivnije nego što je to bio slučaj posle prelaska na šljaku. Možda to ne bi trebalo da čudi, ali mišljenja sam da bi npr. protiv Rezai, koja je doduše igrala kao Serena u najboljim danima, imala znatno veće šanse da je bila jednako napadački orijentisana kao u Indijan Velsu.

Upravo je ofanzivnom igrom Jelena i vratila brejk na startu drugog seta, ali je rivalka potom ponovo preuzela kontrolu nad poenima i poraz je bio neizbežan.
To je jedna od retkih zamerki na igru Jankovićeve tokom dosadašnje sezone na šljaci. Svi ostali elementi igre bili su na vrlo visokom nivou. Prvi servis značajno je popravila, i brzinu i preciznost. To se vrlo dobro videlo u taj brejku odlučujućeg seta protiv Serene kada je Jelena velikim delom zahvaljujući servis-vinerima došla u situaciju da napravi i napravila preokret vredan pobede.

Jeleni servis nikada neće biti oružje kao što je to Sereni ili drugim višim i snažnijim teniserkama, ali kada bi uspela da ga zadrži na nivou na kojem je bio u Rimu, to bi značilo da može da se bori sa svakom igračicom na svetu, a da joj servis ne bude deficit. U takvim situacijama, kada se uticaj servisa svede na najmanju meru, Jelenine šanse za pobedu obično rastu.

Drugi servis i dalje je nešto lošiji, ali Jankovićeva to nadoknađuje kvalitetom ostalih segmenata igre. Njeno kretanje je, kao i tokom najvećeg dela karijere, besprekorno i za svaku pohvalu, a bekhend joj je u pojedinim intervalima, naročito u duelima sa sestrama Vilijams, funkcionisao kao kada je bila prva teniserka na svetu. Jedino imam utisak da bi taj bekhend malo češće trebalo da koristi za napade iz kontre.
Onoga trenutka kada JJ počne da igra napadački, a na pravi način ’uđe’ u meč, rivalki nema spasa – Venus je dobila 6:0, 6:1, a Medina-Gariges i Vikmajer uzele su samo po dva gema. Naravno, niko ne može savršenu igru svakodnevno da ponavlja, ali Jelena bi nešto ofanzivnijim pristupom možda trebalo da pokuša da je prizove. Mislim da bi to imalo efekta.

Jankovićeva je jedna od najboljih igračica na WTA turu kada je reč o odbrani, a to se nije promenilo ni ove sezone. To je, uz standardno dobar ritern, raznovrsna i ubojita kombinacija. Uz to, Jelena u poslednje vreme deluje mnogo spokojnije na terenu, kao da u svakom trenutku tačno zna šta radi, kao da uvek ima plan, a to nije bio slučaj prošle sezone.
Pred Jankovićevom je Rolan Garos, turnir na kojem je dva puta zaustavljena u polufinalu. Ukoliko zadrži pribranost i zrelost, uz nivo igre koji je prikazala u poslednje dve-tri sedmice, ne vidim razlog zašto ovaj put Jelena ne bi otišla do same završnice turnira i, zašto ne, osvojila svoju prvu Gren slem titulu.

Najveća prepreka ka željenom cilju biće joj Žistin Enan, koju Jankovićeva nije uspela da savlada nijednom u deset susreta. Ipak, i to jednom mora da se desi, pogotovo što je Belgijanka u retko kojem meču bila dominantna – Jelena je u šest navrata uzela po set.

Velika šansa je pred Jelenom, a ona ima sve adute da je iskoristi na najbolji način. Videćemo da li će joj se Bulonjska šuma konačno posrećiti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: