Jedan jedini, Guga Kuerten

Ušao je u istoriju tenisa jer je već na svom trećem nastupu osvojio Gren slem titulu – bilo je to 1997. godine kada je Gustavo Kuerten u finalu Rolan Garosa pobedio Serhija Brugeru sa 3-0 u setovima. Momak rođen pre 33 godine u Brazilu tokom karijere zaradio je 14 miliona dolara od turnira, bio je najbolji teniser na svetu, a kuriozitet je da je osvajao takmičenja u 13 različitih zemalja.

Izvor: Saša Ozmo

Utorak, 18.05.2010.

22:50

Default images

Godine 2000. Guga je drugi put slavio na Otvorenom prvenstvu Francuske pobedivši u finalu Magnusa Normana. Na kraju godine postao je prvi Južnoamerikanac u istoriji koji je sezonu završio na prvom mestu na ATP listi.



Tako je istovremeno prekinuo dominaciju Amerikanaca, koji su prethodnih osam godina završavali na čelu lestvice.
www.riobranco.org.br
Iduće sezone ponovo je trijumfovao u Bulonjskoj šumi – u četvrtom kolu spasao je meč loptu protiv Majkla Rasela, a u finalu je dobio Aleksa Koreču. Tada se pridružio Borgu, Lendlu i Vilanderu kao jedinima koji su u Open eri uspeli da osvoje Rolan Garos tri i više puta. Kasnije je to pošlo za rukom i Rafaelu Nadalu.

Profesionalnu karijeru Guga je okončao 25. maja 2008. godine. Gde drugo nego pred 15 hiljada gledalaca na ’svom’ Rolan Garosu. Izgubio je od Pol-Anrija Matjea u tri seta, a na terenu je bio u žuto-roze kombinaciji koja mu je pre 11 godina donela sreću i utrla put ka zvezdama.

Osim po teniskom umeću, ostao je upamćen po harizmi kojom je plenio, pozitivnom odnosu sa medijima i publikom, kao i neobičnom načinu oblačenja i frizuri.

U penziji se skrasio u rodnom Florijanopolisu na jugu Brazila. Politički je aktivan na lokalnom nivou, rekreativno igra tenis i podučava ostale entuzijaste, a naročito uživanje predstavlja mu surfovanje. Takođe, pre nešto više od godinu dana počeo je studije glume u Centru za umetnost u Florijanopolisu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: