Sudije, "čelendž" i još ponešto

„Ceo stadion je video da je loptica pala na liniju, a samo ti kažeš da je bio aut? Kako je to moguće? Odgovori mi na pitanje, kretenu!“ – Da li je iko pomislio da je neko drugi, a ne Džon Mekinro izgovorio ovo sudiji? Osim što je bio veliki šampion, temperamentni Amerikanac ostao je upamćen i po svojim burnim reakcijama, kojima su prethodile (sumnjive) sudijske odluke.

Izvor: Nina Kolundžija

Utorak, 18.05.2010.

15:23

Default images

Ko su ti ljudi koji sede u stolicama pored terena i sude na teniskim mečevima? Šta je potrebno da bi neko postao sudija? Ko su najpoznatiji delioci pravde?

Sudija koji sedi u stolici pored terena je apsolutni autoritet na terenu. Naravno, ima pomoć u vidu linijskih sudija čiji su zadaci da posmatraju da li je lopta bila u ili izvan određenog dela terena. Tu si o pomoćnici koji bi se oglašavali u slučaju da je loptica dotakla mrežu. Danas su njihovu ulogu preuzeli elektronski senzori koji pištanjem signaliziraju da je do kontakta došlo.



Posao je sudijama olakšao i „Hawk eye“ sistem koji teniserima omogućava da traže „čelendž“ i pomoću kompjuterskog sistema uvere se da li je loptica bila u ili izvan terena. Prvi put „Hawk eye“ je korišćen 2006. turnirima US Open serije, godinu dana kasnije „čelendž“ sistem upotrebljen je i na Otvorenom prvenstvu Australije i na Vimbldonu.

Svetska teniska federacija (ITF) počela je 1990. godine da organizuje treninge i seminare za hiljade sudija širom sveta. Polaznici kursa, koji ima tri nivoa, polažu završni ispit i dobijaju sertifikat.

Dobar teniski sudija mora, osim poznavanja pravila teniske igre, da ima dobar vid i sluh, odličnu koncentraciju, sposobnost da ostane pribran i u momentima najvećeg pritiska, osećaj za timski rad i, što nije nevažno, jak glas.

Koliko zarađuju teniske sudije?

Sudije poput Larsa Grafa, Norma Krista, Stiva Ulriha i još nekolicine koje viđamo na najvećim turnirima stalno su zaposleni na osnovu ugovora koje imaju sa udruženjem teniskih profesionalaca. Organizatori Gren slemova, nacionalni savezi i ITF, kao krovna organizacija, sklapaju pojedinačne ugovore sa sudijama koje zadovoljavaju najviše kriterijume poznavanja teniskih pravila.

Zarade vrhunskih sudija na godišnjem nivou mogu da dostignu 100.000 dolara, naravno bez poreza. Nešto više je onih čije zarade dostižu godišnji nivo od 50.000 dolara. Linijske sudije zarađuju daleko manje, a nisu oslobođene ni plaćanja raznoraznih taksi za osiguranje i slično. Na Gren slem turnirima sudijske dnevnice su oko 250 dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: