Veliki povratak Žistin i labudova pesma Meri Pirs (2005)

Nadal je tokom Rolan Garosa napunio 19 godina, a Žistin Enan-Arden 23. Rođendani su se ispostavili taličnim za oboje, a Belgijanka je pokazala da joj nema ravne na šljaci kada je maksimalno spremna.

Enanova je iza sebe imala razočaravajuću 2004. godinu, koja je bila obeležena bolešću i povredama, što je i bio najveći uzrok poraza od Tatjane Garbin u drugom kolu Garos 2004. Međutim, Žistin je pre trijumfa u Bulonjskoj šumi 2005. igrala potpuno zdrava već tri meseca i osvojila je titule u Čarlstonu, Varšavi i Berlinu.

Izvor: Saša Ozmo

Četvrtak, 13.05.2010.

20:03

Default images

„Prošla sam kroz teška vremena, postavljala sebi dosta pitanja prošle godine i sada konačno imam odgovor. Vratila sam se!“

Na putu do finala Belgijanka je najteži posao imala protiv Svetlane Kuznjecove, kada je spasila dve meč lopte, a gubila je po set u prvoj rundi od Končite Martines i u trećoj od Anabel-Medine Gariges. Od četvrtfinala do kraja niko nije mogao da joj se supotstavi – samlela je Petrovu i Šarapovu, a u finalu je čekala domaća veteranka Meri Pirs.
Pirsova, tada 30-godišnjakinja, reputaciju je izgradila snažnim udarcima sa osnovne linije, koji su bili jedni od najjačih ikada u ženskom tenisu. Njena karijera bila je prožeta brojnim usponima i padovima, pa čak i u najgora vremena po Francuskinju vrhunske teniserke nisu volele da je vide naspram sebe na terenu. Toliko je umela da bude nepredvidljiva.

Tada, deset godina od prve Gren slem titule u Melburnu i pet od druge u Parizu, Meri Pirs je igrala ’labudovu sezonu’, a plasman u finale Rolan Garosa bio je podvig koji niko nije očekivao, verovatno ni ona sama. Pa ipak, Pirsova je u Parizu uspela da savlada Duševinu, Jelenu Kostanić-Tošić, Zvonarjovu, Pati Šnider, zatim je u četvrtfinalu zbrisala sa terena prvu teniserku sveta Lindzi Devenport sa 6:3, 6:2, a u polufinalu Jelenu Lihovcevu 6:1, 6:1.

Samo finale bilo je neinteresantno, a takvim ga je učinila Meri Pirs. Iako je posle meča izjavila da uopšte nije bila nervozna, tenzija koja je pritiskala bila je i te kako prisutna. Logična posledica bio je ogromni broj grešaka i lagana pobeda Žistin Enan u jednom od najnezanimljivijih i najbržih finala u istoriji – 6:1, 6:1.
bbc.co.uk
„Uživam više u tenisu nego pre bolesti, svaku lopticu udaram srcem. Nemam reči da opišem ovaj magični trenutak. Ovaj turnir volim najviše od svih“, izjavila je posle meča Žistin Enan.

Pirsova je teren napustila u suzama, kasnije je rekla da ne zna da li je plakala zbog razočaranja, sreće ili nečeg trećeg, osećanja su joj toliko bila pomešana.

U naredne dve sezone Žistin Enan potvrdila je superornost na pariskoj šljaci, a 2008. i 2009. nije učestvovala jer se privremeno povukla.

Meri Pirs je do kraja 2005. bila vicešampionka i na US openu, a sezonu je završila na petoj poziciji na WTA listi. Magični povratak Francuskinje inspirisao je i Martinu Hingis da pokuša da se vrati tenisu. Ipak, godine su polako počele da uzimaju danak, Meri je naredne sezone imala problema sa povredama stopala i prepona, a potom ju je dokrajčila povreda kolena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

23 h

Podeli: