Timo de Baker – traži slavu u Parizu

Mladi Holanđanin bio je jedan od onih kojem su stručnjaci prognozirali ozbiljan napredak u 2010. godini. Ipak, tako je bilo i prethodne, kao i 2008. godine, a De Baker nikako da bljesne i pokaže zašto je bio najbolji junior na svetu i zašto ga smatraju budućim Top 10 igračem. Ova sezona mogla bi da bude odlučujuća u njegovoj karijeri i, posle odlične polusezone, na Rolan Garos odlazi sa nadom da će napraviti prvi zapaženi rezultat na Gren slem turnirima.

Izvor: Saša Ozmo

Četvrtak, 13.05.2010.

19:36

Default images

Momak rođen u Hagu prošle sezone osvojio je četiri ’čelendžera’ (Tampere, Vigo, San Sebastijan i Brašov), sva četiri na šljaci, a uz to je zabeležio pobede nad Monfisom, Šutlerom i Malisom. Najveći problem 21-godišnjeg De Bakera bio je kako da izađe na kraj sa tremom kada igra sa boljim teniserima, a čini se da je taj strah uspeo da prebrodi u tekućoj sezoni.

Timo je visok 193cm i najbolji udarac mu je servis, što za tu visinu i ne treba da predstavlja iznenađenje. Protiv Ferera u Barseloni odservirao je čak 16 asova. Ono što donekle začuđuje jeste da je njegova omiljena podloga šljaka.
destentor.nl
Prošlu godinu završio je kao 96. teniser na svetu, što mu je donelo znatno bolju startnu poziciju pred početak nove sezone. Već po početnim partijama bilo je jasno da De Bakeru sledi novi uspon uz ATP listu jer je stigao do četvrtfinala Čenaja pobedivši Radživa Rama i Robina Hasea. Na Ozi openu nije imao sreće jer je u prvoj rundi naleteo na Endija Rodika, baš kao i u trećem kolu Indijan Velsa.

Turnir koji bi trebalo da predstavlja prekretnicu u njegovoj daljoj karijeri jeste „Open BancSabadell” u Barseloni, kada je De Baker savladao bivšeg ‘broja 1’ Huana Karlosa Ferera, a zatim je u četvrtfinalu bio bolji od Žo-Vilfrida Conge u tri seta.

“Divan je osećaj zabeležiti prvu pobedu nad Top 10 igračem, ovo je veliki korak napred za mene. Imao sam težak okršaj sa Congom prošle godine u Dejvis kupu i drago mi je da sam sada istrajao do kraja”, izjavio je De Baker posle najveće pobede u dosadašnjem toku karijere.
www.tennisjournaal.nl
Timo ima potencijal da postane kompletan igrač – forhend i dvoručni bekhend su mu na zavidnom nivou, ali se za napad češće odlučuje forhendom. Iako ume da bude agresivan, strpljivo građenje poena nije mu strano i više je nego konkurentan u razmenama sa osnovne linije. To mu omogućuje sasvim solidna brzina, veliki raspon ruku, ali i efektno korišćenje ’skvoš’ udarca, najćešće posle klizanja na šljaci.

Lično, De Baker me je najviše oduševio načinom na koji koristi mozak u igri – najčešće deluje kao da ima plan u igri, eksplatiše slabosti rivala, a ’drop šot’ mu predstavlja veliko oružje. Congu je izludeo skraćenim lopticama.

Najveći problem mladog Holanđanina jeste (za sada) nesposobnost da igru na gornjoj granici mogućnosti prikazuje u kontiunitetu. Servis, iako najbolji udarac, nekada ume da zakaže u prelomnima momentima, a ne bi mu škodilo ni malo više varijacija koje bi ga činile ubojitijim i nepredvidljivijim.
Takođe, tokom karijere je znao prelako da odustane od meča, da klone duhom, a tada pada u vodu cela priča o „korišćenju mozga“ jer Timo zaigra po inerciji, koncentracija mu pada, a meč nezadrživo klizi ka provaliji.

De Baker je za sada samo pokazao da je talentovan, taj talenat doneo mu je i ulazak u Top 50. Ipak, on je još nebrušeni dijamant i da bi izrastao u vrhunskog tenisera, potrebno je još dosta rada i velikih mečeva.

Na Gren slem turnirima Holanđanin još nema pobedu. Ukoliko mu se posreći na žrebu, vrlo je moguće da Rolan Garos bude mesto sa kojeg će se Timo de Baker vinuti ka teniskom nebu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: