Nova vest
Tenis

Četvrtak, 27.05.2010.

16:34

Kako je Fernando Tores ispunio snove Karoline Voznijacki?

Iako možda na prvi pogled ne izgleda tako, tenis i fudbal su povezani sportovi, barem po zanimljivim pričama koje prate neke od poznatih fudbalera i tenisera koji su se na neki način u svojim karijerama obreli “na drugoj strani”. Internet portal Goal izdvojio je 10 najzanimljivijih “veza” fudbala i tenisa, koje Vam B92 ovom prilikom prenosi u celosti:

Izvor: www.goal.com

Autor:www.goal.com

Default images

10. Čarls N’Zogbija, igrač Vigana, brat je od tetke Džoa Vilfrida Conge, desetog tenisera sveta. Obojica sportista potiču iz Konga; Congin otac Didije preselio se iz Brazavila u Francusku sredinom 70-ih kako bi postao profesionalni rukometaš.

9. Otac najbolje britanske teniserke Elene Baltače je Sergej Baltača, čuveni fudbaler i osvajač Kupa pobednika kupova sa Dinamo Kijevom 1986. godine. Sergej je za Dinamo odigrao preko 300 mečeva, dok je bio i prvi sovijetski internacionalac koji je zaigrao u Britaniji, gde je nastupao za Ipsvič, Sent Džonston i Invernes.

8. Najbolji britanski teniser Endi Mari, takođe je zaljubljenik u fudbal. On je vatreni obožavatelj Hibernijana, iako je kao tinejdžer zbog umeća igranja bio na meti mladog tima Rendžersa. Mari je tu ponudu odbio da bi se koncentrisao na tenis, a koliko je umešan moglo je da se vidi na nastupu sa Dejvidom Bekamom na Vembliju prošle godine, kada je promovisao kampanju protiv malarije.

7. I dok je Mari bio dobar fudbaler kao dečak, mnogi vrhunski fudbaleri kao mali bavili su se upravo tenisom. Igo Ljoris je bio jedan od najboljih omladinaca Francuske u tenisu pre nego što se opredelio za fudbal, dok je i Kakin san bio da postane teniser, dok ga nisu spazili skauti Sao Paula.

I Dijego Forlan iz Atletiko Madrida odustao je od tenisa kao tinejdžer da bi se posvetio fudbalu, koji je bio “porodična tradicija”.

6. Boris Beker postao je slavan još 1985. godine, kada je kao sedamnaestogodišnjak osvojio Vimbldon. Legenda nemačkog tenisa poznat je po svojoj ljubavi prema minhenskom Bajernu, u čijem se upravnom odboru nalazio preko 10 godina.

5. Fernando Tores ostvario je snove treće teniserke sveta Karoline Voznijacki, kada joj je za prošli Božić poslao svoj dres sa potpisom. Devetnaestogodišnja teniserka bila je toliko oduševljena gestom Španca, da je dres nosila i u javnosti.

Kao i Baltača, i Voznijacki potiče iz fudbalske porodice. Njen otac Pjotr je bio profesionalni fudbaler, a zbog njega se porodica i preselila u Dansku, kada je potpisao ugovor za Boldkluben 1909. Njen brat Patrik igra za BK Frem.

4. Malo kojem ljubitelju tenisa bi se ukazala prilika da na završnom Top 8 turniru odigra egzibicioni gem, ali Karlos Teves nije bilo koji teniski fan. Pošto je njegov sunarodnik Huan Martin Del Potro u završnici turnira savladao Rodžera Federera, napadač Mančester Sitija mu se pridružio na terenu, gde su razmenili nekoliko udaraca.

Del Potro, veliki fan Boka Juniorsa, trenutno je povređen, zbog čega neće moći da brani titulu na US Openu. On je povodom svog oporavka rekao da će kontaktirati fudbalera Martina Palerma, kako bi ga pitao za savet o izlasku iz zdravstvene krize.

3. Hrvat Goran Ivanišević upisao se u istoriju, kada je 2001. sa 29 godina kao “vajld kard” učesnik osvojio Vimbldon. Njegov sunarodnik i plejmejker Milana Zvonimir Boban tom prilikom uporedio je Ivaniševića sa Isusom, dok je i obrijao glavu u znak slavlja. Ivanišević je titulu proslavio na žurci u klubu Igora Štimca, dok je imao priliku i da zaigra fudbal na Bobanovom oproštaju 2002. Naravno, postigao je i pogodak.

2. Svetski broj jedan Rodžer Federer, sigurno jedan od najboljih tenisera svih vremena, tvrdi da je mogao da napravi karijeru u fudbalu. Čuveni R-Fed je veliki fan FK Bazela, ali to nije uvek bio slučaj.

“Kada sam bio mali, igrao sam za Konkordiju Bazel, tako da sam zapravo igrao protiv FK Bazela. Marko Ćudineli, koji je takođe teniser, tada je igrao libera u FK Bazelu, tako da smo se često sukobili i tada na terenu. FK Bazel sam počeo da podržavam tek kada sam prestao da igram fudbal i oni mi sada mnogo znače i uvek pratim sve njihove rezultate”, kaže Federer.

Švajcarski klub takođe voli svog najpoznatijeg ljubitelja – posle rekordne, 15. Gren slem titule koju je Federer osvojio prošle godine na Vimbldonu, tim je slavio noseći majice sa natpisom “FEDERER 15”.

Zbog svoje ljubavi prema fudbalu, Federer se rado pridružio i Najki kampanji za predstojeće Svetsko prvenstvo, gde ga u jednoj od najzanimljivijih reklama ikada u stonoteniskom meču "ponižava" Vejn Runi.

1. Iako je Federer odigrao veliki broj fudbalskih mečeva kao dečak, među najvećeg “fudbalera” od tenisera svrstava se Rafael Nadal. Španac potiče iz bogatog fudbalskog pedigrea, pošto je njegov ujak Migel bivši španski reprezentativac i legenda Barselone. I sâm Rafa bio je talentovani fudbaler, dok ga otac nije naterao da odlučuje između fudbala i tenisa.

“Nastavio sam da igram i fudbal i tenis, ali sam potom sve više i više počeo da se usmeravam ka tenisu, iako sam više voleo fudbal. Ta igra mi je bila omiljena kada sam bio mlađi”, rekao je Nadal za Telegraf 2006. godine.

“Otac me je terao da biram između fudbala i tenisa kako ne bih popustio u školi. Zbog toga sam izabrao tenis, a fudbal je odmah morao da prestane”. To je bio dobar izbor.

Iako mu je ujak čuveni bivši fudbaler Barse, Rafa je veliki navijač Real Madrida, na čijim se utakmicama pojavljuje kada god nije na turnirima, dok sa fudbalerima “kraljevskog kluba” održava dobre lične odnose. Ove godine na Mastersu u Madridu, više fudbalera Reala, među kojima i Kristijano Ronaldo i Raul, došli su da borbe čuvenog “šljakaša”, koji je tom prilikom osvojio i rekornu 18. Masters titulu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

4 Komentari

Podeli:

Tenis

Alkaras otkrio kada se vraća

Španski teniser Karlos Alkaras posle Mastersa u Monte Karlu je odlučio da preskoči i turnir u Barseloni, što je izazvalo bojazan kod njegovih navijača da je reč o ozbiljnijem problemu.

B92.sport

18:24

16 h

U fokusu

Vidi sve