Nova vest
Tenis

Subota, 22.05.2010.

14:30

Venus želi trofej, mlade se dokazuju

Nepodeljeno je mišljenje da je druga polovina žreba slabija od prve, ali čini mi se da su neke strane kolege prenaglile proglašavajući drugu polovinu “slabom”. Tu su branilac titule Svetlana Kuznjecova, druga teniserka sveta Venus Vilijams, pobednice u Rimu i Madridu Marija Hose Martines Sančes i Aravan Rezai, zatim Jelena Dementijeva, Nadja Petrova, Viktorija Azarenka polufinalistkinja Ozi opena Na Li, kao i neke mlade nade.

Izvor: Saša Ozmo

Autor:Saša Ozmo

Default images

Treća četvrtina žreba verovatno je najslabija od svih. Na svojim leđima nosi je treći nosilac Karolina Voznijacki, koja u poslednje vreme igra veoma slabo, a uz to ima i velikih problema sa povredom skočnog zgloba. Dankinja je u intervjuu za B92 rekla da joj šljaka nikada nije bila omiljena podloga i da se ne opterećuje rezultatom, ali da će pružiti maksimum.

Sve nevolje koje su snašle Voznijacki mogu da budu prilika za proboj nekih drugih tenserki, a kao glavne kandidatkinje nameću se Aleksandra Dulgeru i Timea Bačinski. Švajcarkinja u prvoj rundi igra sa Tatjanom Malek, a odlikuju je snažni udarci sa osnovne linije. Ukoliko svede oscilacije na minimum, mogla bi da napravi iznenađenje.

Omiljena podloga Rumunke Dulgeru je šljaka, na kojoj je već osvojila dva trofeja, a ove sezone igra odlično – zabeležila je pobede nad Safinom, Dementijevom i Na Li i Garos je prava prilika za nju da napravi značajniji rezultat. Dajem joj više šansi u međusobnom duelu sa Bačinskom koji je moguć u drugom kolu, pogotovo jer ju je već savladala ove sezone.

Flavija Peneta ima dobre izglede da dogura da osmine finala, ali u tome bi mogla da je spreči Lucie Šafarova, Čehinja koja odlično igra ovog proleća i mogla bi da bude najprijatnije iznenađenje turnira. U prvom kolu Šafarova igra sa Jelenom Dokić, to bi trebalo da bude interesantan meč za gledanje.

Treba obratiti pažnju i na Polonu Hercog, 19-godišnjakinju koja odlično igra na šljaci i poseduje talenat neophodan za ulazak u Top20.

Na suprotnoj strani tog dela žreba nalazi se šesti nosilac, branilac titule Svetlana Kuznjecova. Hoće li u Parizu uspeti da ponovi igre od prošle godine veliko je pitanje, Kuznjecova je nepredvidljiva i ne usuđujem se bilo šta da prognoziram u vezi sa njom.

Rivalka u prvoj rundi joj je prošlogodišnja četvrtfinalistkinja Sorana Kirstea, koja je u očajnoj formi ove sezone. U njenom delu žreba nalazi se i Na Li, koja je igrala u četvrtfinalu u Štutgartu i Madridu, a polufinale na ovogodišnjem Ozi openu svakako poziva na uvažavanje Kineskinje snažnih udaraca i brzih refleksa

Li će imati test u prvoj rundi protiv talentovane Kristine Mladenović (17), kojoj brojni stručnjaci predviđaju ulazak u Top10. U tom delu žreba su i Marija Kirilenko i Frančeska Skjavone, solidne teniserke koje su na Gren slem turnirima najviše prolazile do četvrtfinala.

III četvrtina, parovi:
Svetlana Kuznjecova – Sorana Kirstea
Jelena Vesnina – Andrea Petković
Ivon Mejsberger – Klod Forstin
Karolina Šprem – Marija Kirilenko
Frančeska Skjavone – Regina Kulikova
Petra Kvitova – Sofi Ferguson
Stefani Duboa – Stefani Koen-Aloro
Kristina Mladenović – Na Li
Flavija Peneta – En Kiotavong
Roberta Vinči – Viržin Razano
Misaki Doi – Polona Hercog
Jelena Dokić – Lucie Šafarova
Aleksandra Dulgeru – Lucie Hradecka
Timea Bačinski – Tatjana Malek
Kristin Barois – Tatjana Garbin
Ala Kudrjavceva – Karolina Voznijacki

IV četvrtina - najzanimljivije prvo kolo

Četvrti, poslednji deo žreba predvodi druga teniserka sveta Venus Vilijams. Odigrala je dva turnira na šljaci ove sezone (četvrtfinale u Rimu i finale u Madridu), a rivalka u prvoj rundi joj je Pati Šnider, Švajcarkinja koju je dobila svih deset puta koliko su igrale. Venus nikada nije trijumfovala u Parizu, izgubila je finale od sestre Serene 2002. godine.

U njenom delu žreba su i dve mlade nade – Kristina Mekhejl i Kurumi Nara, a dođe li do susreta sa Nadjom Petrovom, Venus će imati veoma težak posao.

Agneš Savaj pokušava već duže vreme da pronađe pravu formu, a biće zanimljivo videti u kakvom je stanju igra Ane Čakvetadze, nekada pete teniserke na svetu.

Melani Udan, uz Pavljučenkovu najmlađa pripadnica Top50, ima nezgodan žreb jer u prvoj rundi igra sa specijalistom za šljaku Anabelom Medinom Gariges, dok je eventualno u drugoj rundi očekuje peti nosilac Jelena Dementijeva. Nju je, doduše, savladala prošle godine na US openu, ali na šljaci je to sasvim druga priča.

Marija Hose Martines Sančes osvojila je titulu u Rimu i prezentovala jedan inovativni stil igre, a u poslednjem delu žreba je i senzacionalna osvajačica Madrida Aravan Rezai, potencijalno iznenađenje na Garosu.

Viktorija Azarenka, koja poslednjih meseci ima problema sa povredama, imaže teđak posao sa Žiselom Dulko u prvoj rundi, pošto se Argentinka najbolje snalazi na zemljanoj podlozi. Dominika Cibulkova prošle godine igrala je polufinale, ali Slovakinja sa niskim težištem i brzim udarcima ove sezone nema rezulate koji su podloga za optimizam na Rolan Garosu.

Prvo kolo možda će biti najinteresantnije upravo u ovom delu žreba jer se čekaju odgovori na mnoga pitanja: Rezai i Martines – slučajnost ili kvalitet? Šta mogu posrnula Čakvetadze i indisponirana Savaj? Koliko mogu mlade devojke – pre svih Udan, a zatim Mekhejl i Nara?

IV četvrtina, parovi:
Jelena Dementijeva – Petra Martić
Melani Udan – Anabel Medina-Gariges
Aleksandra Voznijak – Iveta Benešova
Žili Koan – Katerina Bondarenko
Marija Hose Martines Sančes – Akgul Amanmuradova
Johana Larson – Anastasija Sevastova
Matilda Johanson – Šanel Šepers
Žisela Dulko – Viktorija Azarenka
Aravan Rezai – Heidi El Tabak
Ana Čakvetadze – Anđelika Kerber
Agneš Savaj – Stefani Fore
Suai Ženg – Nadja Petrova
Dominika Cibulkova – Jekaterina Ivanova
Kristin Mekhejl – Varvara Lepčenko
Aranča Para Santonja – Kurumi Nara
Pati Šnider – Venus Vilijams

Prognoza osmine finala:
Svetlana Kuznjecova – Na Li
Lucie Šafarova – Aleksandra Dulgeru
Jelena Dementijeva – Marija Hose Martines Sančes
Nadja Petrova – Venus Vilijams

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve