Nova vest
Tenis

Subota, 22.05.2010.

13:01

Ko stoji na putu Jeleni i Ani?

Jelena Janković i Ana Ivanović nalaze se u istom delu žreba, pa mogu da se sastanu u četvrtfinalu. To nije toliko loše s obzirom da Ana nema poziciju nosioca, ali put do najboljih osam za obe neće biti nimalo lak, pošto ih čekaju Bondarenko, Hantuhova, Vikmajer, Klejbanova, Radvanska… U gornjoj četvrtini žreba očekuje se četvrtfinale Serena Vilijams – Žistin Enan, ali ne treba zaboraviti Samantu Stosur, Pavljučenkova, Ženg, Šarapovu…

Izvor: Saša Ozmo

Autor:Saša Ozmo

Default images

Serena na Žistin! Ili ne?

Gornju četvrtinu žreba predvodi najbolja teniserka planete Serena Vilijams. Posle osvajanje Ozi open Serena nije igrala do Rima, a tamo je odmah stigla do polufinala i izgubila tek u taj brejku trećeg seta od Jelene Janković. Iako je posle toga ispala već u drugoj rundi u Madridu, poznato je da Amerikanku Gren slem turnir dobrano motivišu i da tek tada pruži najbolju igru. Sada je željna da ponovo osvoji Rolan Garos, posle trijumfa 2002. godine, a i još je besna što je prošle godine izgubila ‘finale pre finala’ od Svetlane Kuznjecove u četvrtfinalu.

Serenina četvrtina ubedljivo je najteža. Osim nje, tu je i četvorostruka šampionka uz Parizu Žistin Enan, kao i Samanta Stosur, prošlogodišnja polufinalistikinja koja igra najbolji tenis u karijeri.

Žistin je prvu titulu posle povratka osvojila u Štutgartu, a Samanta je igrala finala u Štutgartu i Čarlstonu, kao i četvrtfinale u Madridu, što joj daje za pravo da bude optimista pred drugi Gren slem turnir u sezoni.

Na skoro svim sajtovima i forumima predviđa se međusobni okršaj Serene i Enan u četvrtfinalu. Amerikanka u ukupnom skoru vodi 8-6, ali je na šljaci 4-1 za Belgijanku, uključujući i dve pobede baš na Garosu.

Međutim, do tog susreta obe će morati da proliju dosta znoja. Serena na startu igra sa talentovanom Stefani Fogele iz Švajcarske, a u trećoj rundi potencijalna rivalka joj je 29. nosilac Anastasija Pavljučenkova. Intervju koji je Ruskinja dala za B92 pročitajte ovde.

Nekadašnja prva juniorka sveta u prvoju rundi igra sa godinu dana starijom Alize Korne, koja do sada nije uspela na pravi način da materijalizuje neosporni talenat. Taj dvoboj mogao bi da bude jedan od najinteresantnijih u prvom kolu.

Koji su dometi Jelene i Ane?

U drugoj četvrtini žreba nalaze se srpske teniserke Jelena Janković i Ana Ivanović, pa ćemo u skladu sa tim tom delu žreba posvetiti najveću pažnju.

Jelena u prvoj rundi igra sa Ališom Molik, nekada osmom teniserkom na svetu. Za prvo kolo jeste zvučno ime, ali 29-godišnja Australijanka je sada 95. na svetu i nije ni senka igračice koja je osvojila šest WTA titula. Ipak, u međusobnom skoru vodi 4-2 i. mada su poslednji meč odigrale još 2006. godine, oprez nikada nije na odmet.

Potencijalna rivalka u drugoj rundi Jeleni je 24-godišnja Kaja Kanepi iz Estonije, trenutno 115. na WTA listi. Jedini duel sa njom Jankovićeva je izgubila, prošle godine u Dubaiju, ali to ne bi smelo da igra ulogu u eventualnom okršaju u Parizu.

Treće kolo bi najverovatnije donelo 27. nosioca Aljonu Bondarenko. Od nje je Jelena ispala na Ozi openu, ali ju je pre toga dobila devet puta, od toga dva puta na šljaci. Ukrajinka pre toga mora da se izbori sa nepredvidiljivom Verom Duševinom i najverovatnije sa Ribarikovom.

Projektovana rivalka Jankovićeve u osmini finala bila bi Danijela Hantuhova ili Janina Vikmajer. Obe gaje ofanzivni stil igre koji više pogoduje betonskim podlogama; Slovakinja je u Parizu najdalje dogurala do četvrte runde, a Belgijanka do druge, mada joj je tek 20 godina i još ima vremena da se prilagodi uslovima na zemljanoj podlozi.

Sa Hantuhovom Jelena ima izjednačen skor (3-3), ali Slovakinja je oba ovogodišnja dvoboja, upravo na šljaci, uspela da dobije, u Čarlstonu i FED kup. Janinu Vikmajer Jelena je nedavno u Rimu odnela sa terena (6:2, 6:0), a to im je bio i jedini dosadašnji dvoboj.

Ne treba zaboraviti ni Karlu Suares Navaro, četvrtfinalistkinju od pre dve godine, koja je veliki borac, odlično se kreće i već je pokazal da može dobro da odigra u Parizu. Jelena je dobila sva tri meča protiv Španjolke, od toga dva na šljaci.

Ana Ivanović nalazi se u istom delu žreba, ali međusobni okršaj dve Srpkinje moguć je tek u četvrtfinalu. Anina suparnica u prvoj rundi je Kai-Čen Čang iz Kineskog Tajpeja. Nikada je nisam video na delu, ali ovo će 19-godišnjoj Čangovoj biti prvo učešće u glavnom žrebu Garosa. Trenutno je 89. na WTA listi, a sa Anom se do sada nije sastajala.

Očekivana protivnica Ivanovićeve u drugom kolu jeste 28. nosilac Alisa Klejbanova. Ruskinja, kako je i sama priznala u intervjuu za B92, još mora da radi kako bi prilagodila svoju igru šljakastoj podlozi, a uz to je imala problema sa povredom u poslednje vreme.

Do sada su igrale tri puta, svaki put na tvrdoj podlozi, a Klejbanova vodi sa 2-1 pobedama.

Ako sve prođe prema predviđanjima, Anina suparnica u trećoj rundi biće Agnješka Radvanska. Poljakinja je osmi nosilac, ali ne igra na nivou Top10 teniserke već neko vreme. Ove sezone na šljaci stigla je maksimalno do drugog kola (Štutgart, Rim, Madrid), a međusobni skor sa Ivanovićevom je izjednačen 3-3.

Ipak, Radvanska je dobila oba pređašnja duela na šljaci, uključujući i ovogodišnji u Štutgartu. Poljakinja gaji odbrambeni stil igre baziran na mnogo trčanja i vraćanju što je moguće više loptica u polje protivnice, pa bi ona bila idealna prilika da Ivanovićeva demonstrira svoj novostečeni kvalitet – taktiku.

Pre toga, Poljakinja će morati da prođe Saru Erani ili Jaroslavu Švedovu, što s obzirom na formu može da bude teži zadatak nego što se očekuje.

Ukoliko Ana dogura do osimne finala, tamo će najverovatnije čekati jedna od dve Ruskinje – Dinara Safina ili Vera Zvonarjova.

Nijedna od njih nije u dobroj formi, mada je Zvonarjova igrala finale u Čarlstonu. Možda će Dinari prijati to što se od nje ne očekuje mnogo, pa će to uticati na bolje igre. Poznato je koliko je pritisak pogubno uticao na nju u prošlosti. Zvonarjova je takođe ofanzivna teniserka, ali isuviše oscilira.

Sa Safinom Ivanovićeva ima skor 3-1, a poslednji put sastale su se u finalu Garosa 2008. kada je Ana došla do titule. Protiv Zvonarjove Ana ima učinak 4-4 u pobedama.

II četvrtina, parovi:
Jelena Janković – Ališa Molik
Kaja Kanepi – Polin Parmentije
Sofija Arvidson – Magdalena Ribarikova
Vera Duševina – Aljona Bondarenko
Danijela Hantuhova – Tamarin Tanasugarn
Olga Govorcova – Karla Suares Navaro
Marijana Duke Marino – Zibil Bamer
Sandra Zahlavova – Janina Vikmajer
Dinara Safina – Kimiko Date Krum
Jarmila Grot – Jung-Jan Čan
Anastasija Rodionova – Jekaterina Makarova
Alberta Brijanti – Vera Zvonarjova
Alisa Klejbanova – Marija Korivceva
Kai-Čen Čang – Ana Ivanović
Sara Erani – Jaroslava Švedova
Elena Baltača – Agnješka Radvanska

Prognoza za osminu finala:
Serena Vilijams – Šahar Per
Žistin Enan – Samanta Stosur
Jelena Janković – Karla Suares Navaro
Dinara Safina – Ana Ivanović

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

3 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve