Nova vest
Tenis

Petak, 21.05.2010.

20:15

Da li je Novak imao dobar žreb ili ne?

U prvoj polovini žreba su Federer i Mari, a Rafael Nadal i Novak Đoković vodiće glavnu reč u drugoj. Ipak, obojicu čekaju brojni izazovi pre nego što se eventualno sastanu u polufinalu. Pre svih, tu su David Ferer i Fernando Verdasko, koji igraju odlično u poslednje vreme, a ne bi trebalo zaboraviti ni Nikolasa Almagra, Fernanda Gonsalesa, Sema Kverija...

Izvor: Saša Ozmo

Autor:Saša Ozmo

Default images

Rival Novaka Đokovića u prvoj rundi je Jevgenij Karaljov, koji igra sa dosta oscilacija. Karaljov ume da uđe u seriju grešaka, što bi Novak trebalo da iskoristi, pogotovo što je u pitanju šljaka. Momak rođen u Moskvi ima više potencijala nego što rezultati pokazuju jer ima veoma snažan forhend i prvi servis. Kada uđe u pravi ritam vrlo je teško nositi se sa njim, pa je zato bitno da mu Novak već na samom startu stavi do znanja ’ko je gazda’. Posle bi sve trebalo da ide lakše.

U drugoj rundi Novaka čeka bolji iz meča Kei Nišikori – Santijago Hiraldo. Japanac je proglašen za novajliju godine u 2008., ali je prošlu sezonu skoro celu propustio zbog povrede lakta i tek sada se vraća na pravi put. Hiraldo nije kalibar koji će predstavljati problem Đokoviću, a pre tri godine u Parizu Novak je slavio 6:3, 7:6, 6:4.

’Predviđeni’ rival Đokovića u trećoj rundi je veteran iz Rumunije Viktor Hanesku, kojeg je Novak pobedio u sva tri dosadašnja okršaja. Hanesku jeste igrao četvrtfinale Garosa 2005. godine, ali sada je daleko od te forme.

Ako sve prođe kako je planirano, Đokovićev suparnik u osmini finala biće bolji iz meča Sema Kverija i Huana Karlosa Ferera. Đoković je ove sezone igrao sa Kverijem u Dejvis kupu i pobedio ga. Amerikanac ima odličan servis i forhend, za svoju konstituciju i stil igre stabilan je sa osnovne linije, ali još bi morao da poboljša kretanje na šljaci, što je i sam rekao u intervjuu za B92.

Ferero je bivši broj jedan i pobednik u Parizu 2003. godine. Sada, kao 30-godišnjak, stigao je do četvrtfinala u Monte Karlu, ali ispao je u prvom kolu u Madridu.

Do tada je sve po meri za Đokovića, ali problem je u gornjem delu njegove četvrtine žreba koju predvodi deveti nosilac David Ferer. Španac je u fantastičnoj formi na šljaci ove sezone – igrao je polufinala u Monte Karlu, Barseloni i Madridu, a u Rimu je zaustavljen tek u finalu. Uz to, dobio je Novaka u sva tri njihova okršaja na šljaci.

Ipak, daleko od toga da su Đokovićeva šanse u međusobnom duelu male – Novak ima više iskustva u velikim mečevima, a David je samo jednom igrao polufinale na GS turniru – 2007. na US openu izbacio ga je upravo Novak.

Potencijalni problem za Ferera u početnoj fazi turnira mogao bi da bude samo 22. nosilac Jirgen Melcer, ali teško i da bi Austrijanac imao velikih šansi protiv zahuktalog Ferera.

Šesti nosilac Endi Rodik ima protivnika po meri za prvu rundu – Jarka Nieminena iz Finske, a interesantan meč u najavi bio bi susret Rodika i Eduarda Švanka. Amerikanac se u prošlosti nije najbolje snalazio sa ’šljakašima’, ali on konstantno napreduje i prošle godine je igrao osminu finala u Parizu.

Ukoliko ste nekako u prilici, ne propustite da odgledate meč Danijela Kelerera, najkontroverznijeg tenisera na ATP turu, a u tom delu žreba nalazi se i Huan Monako, koji bi iz senke mogao da napravi zapažen rezultat, iako ne igra naročito dobro ovog proleća.

III četvrtina, parovi:
Endi Rodik – Jarko Nieminen
Eduardo Švank – Blaž Kavčić
kvalifikant – Danijel Kelerer
kvalifikant – Huan Monako
Jirgen Melcer – Dudi Sela
Miša Zverev – Nikolas Mai
Ksavijer Malis – Zimon Grojl
David Gue – David Ferer
Huan Karlos Ferero – Pablo Kuevas
Mark Žikel – Pere Riba
Potito Starače – Ilja Marčenko
Robi Džinepri – Sem Kveri
Viktor Hanesku – Oskar Ernandes
Radživ Ram – kvalifikant
Kei Nišikori – Santijago Hiraldo
Jevgenij Karaljov – Novak Đoković

Verdasko 'lovi' Rafu, Beluči iznenađenje

Projektovani rival Đokovića u polufinalu je Rafael Nadal, što je na pariskoj šljaci verovatno lošiji izbor nego Federer. Ipak, ni Rafa se neće baš prošetati do finala. Na početku igra sa Đanijem Minom, momkom rođenim 1992. godine, a u trećem kolu verovatno sa Hjuitom.

U neizvesnije mečeva prve runde treba ubrojiti i okršaj Tomaža Belučija, koji bi mogao da eksplodira na ovom turniru, i domaćeg igrača Mikaela Lodre.

Ivan Ljubičić je igrao sjajno na betonu, na šljaci se nije proslavio, ali imao je i nevolja sa povredom.

Fernando Verdasko je postao ozbiljan teniser i to potvrđuje svakim novim turnirom – pobedio je u Barseloni, igrao finale u Monte Karlu i polufinale u Rimu. Forhend kao da mu postaje sve bolji, a po kretanju i tajmingu u samom je vrhu svetskog tenisa.

U njegovom delu žreba je Nikolas Almagro, koji je sjajnom igrom protiv Nadala u Madridu ponovo skrenuo pažnju na sebe, a tu je i zaboravljeni Fernando Gonsales. Čileanac je prošle godine igrao u polufinalu, ali veliko je pitanje može li sada da ponovi takav uspeh, naročito jer se u poslednje vreme muči sa povredom kolena.

IV četvrtina, parovi:
Fernando Verdasko – Igor Kunjicin
Floran Sera – Majkl Rasel
kvalifikant – Andreas Sepi
Karol Bek – Filip Kolšrajber
Nikolas Almagro – Robin Hase
Kristof Fligen – Stiv Darsis
Arno Klemon – Aleksandr Dolgopolov
kvalifikant – Fernando Gonsales
Ivan Ljubičić – Jen-Hsun Lu
Mihael Berer – Mardi Fiš
kvalifikant – kvalifikant
Mikael Lodra – Tomaž Beluči
Lejton Hjuit – Žeremi Šardi
Denis Istomin – Benjamin Beker
Orasio Sebaljos – kvalifikant
Đani Mina – Rafael Nadal

Prognoza osmine finala:
Endi Rodik – David Ferer
Sem Kveri – Novak Đoković
Fernando Verdasko – Nikolas Almagro
Rafael Nadal – Tomaž Beluči

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Podeli:

Tenis

Ribakina se namučila, kraj za Žaber

Kazahstanska teniserka Jelena Ribakina plasirala se u četvrtfinale turnira u Štutgartu, pošto je pobedila 19. teniserku svera Ruskinju Veroniku Kudermetovu posle tri seta, 7:6, 1:6, 6:4.

Beta

18:42

13 h

U fokusu

Vidi sve