Nova vest
Tenis

Petak, 21.05.2010.

18:56

Federer vodi kolo, vrebaju Mari, Monfis, Gulbis...

Održan je žreb za Rolan Garos 2010. godine, a predvodnici dve gornje četvrtine žreba su branilac titule Rodžer Federer i Škot Endi Mari. Do njihovog eventualnog susreta u polufinalu potrebno je da obojica ostvare po pet pobeda. Ipak, na putu su im mnogi koji to žele da osujete poput Monfisa, Gulbisa, Soderlinga, Conge, Iznera...

Izvor: Saša Ozmo

Autor:Saša Ozmo

Default images

Analizu počinjemo četvrtinom žreba kojom gospodari najbolji teniser planete Rodžer Federer. Rival Švajcarca u prvoj rundi je 71. teniser na ATP listi, Australijanac Piter Lučšak. Sa njime Fedeks ne bi trebalo da ima većih problema, a u drugoj rundi ga čeka bolji iz meča Tipsarević – Falja.

Falja je nezgodni, levoruki teniser koji najbolje partije pruža na šljaci, mada mu nešto ofanzivniji stil igre od većina Južnoamerikanaca omogućuje i malo bolje igre na betonu.

Janko Tipsarević nema zapažene rezultate ove godine, ali glavni razlog tome leži u čestim povredama koje su srpskog tenisera odvajale od terena. Trenutno je 41. na svetu, a ove sezone je samo na početku igrao polufinale u Dubaiju i posle na Gemaksovom čelendžeru. Zbog povrede nije igrao u Madridu, ali ako je zdrav svakako će biti favorit u duelu sa Faljom.

U eventualnom okršaju sa Federerom Janko bi sigurno pružio veoma jak otpor. Poznato je koliko je motivisan protiv najboljih tenisera, upravo je od Rodžera na Ozi openu 2008. izgubio tek sa 10-8 u petom setu. Naravno, dosta toga zavisi od Jankovog fizičkog stanja.

Kada spomenuta četvorica reše pitanje prolaza u treće kolo, tamo će ih čekati Felisijano Lopes, Olivije Rohus ili neko od dvojice kvalifikanata. Lopes (29) i Rohus (30) su veterani kojima je šljaka daleko od omiljene podloge i nikada nisu imali zapažene rezultate na Garosu, Jedino je Lopes pre šest godina dogurao do četvrte runde. Možda tu leži prilika za nekog motivisanog kvalifikanta da nenadano nađe put do trećeg kola.

Potencijalni Federerov rival u osmini finala je 13. nosilac Gael Monfis, a taj meč predstavljao bi reprizu polufinala iz 2008. kada je Švajcarac bio uspešniji. Ipak, nepredvidljivi i harizmatični Francuz ove godine ima mnogo problema sa povredama. U Madridu je došao do četvrtfinala, a suparnik u prvom kolu mu je Florijan Majer iz Nemačke. U drugoj rundi čeka ga bolji iz okršaja 30-godišnjeg Nikolasa Masua i Fabija Fonjinija iz Italije, pa se može reći da je Monfis imao sreće sa žrebom na startu turnira.

U trećoj rundi ide najverovatnije na 20. nosioca Stanislasa Vavrinku, sa kojim je dva puta igrao ne betonu, a plen je podeljen. Pre toga, Vavrinka mora da savlada Jana Hajeka i pobednika duela Paolo Lorenci – Andreas Bek.

Na dnu prve četvrtine žreba nalazi se peti nosilac Robin Soderling iz Švedske. Nazire se repriza finala iz prošle godine u četvrtfinalu, ali Soderling će do duela sa Federerom imati mnogo posla.

U prva dva kola ne bi trebalo da ima poteškoća jer Rekurde, pa bolji iz meča Lapenti – Dent nisu igrači kojih bi Soderling trebalo da se plaši. U trećem kolu potencijalni rival mu je Albert Montanjes, koji je ovog proleća dobio Federera u Eštorilu i pružio još nekoliko dobrih partija. S obzirom da posle finala u Barseloni Šveđanin nije imao zapažene rezultate, imao je samo jednu pobedu u Rimu i Madridu, meč sa Montanjesom mogao bi da bude vrlo uzbudljiv.

Jedan od zanimljivijih duela prve runde biće okršaj Žulijena Benetoa, četvrtfinaliste iz 2006, i 21-godišnjeg Letonca Ernesta Gulbisa, koji je 2008. ušao među osam najboljih na Garosu, a ove sezone pruža sjajne partije.

Deseti nosilac Marin Čilić u prvoj rundi igra sa Rikardom Melom, a tu su još i Himeno-Traver, Tursunov, Leonardo Majer i Sergej Stahovski.

I četvrtina žreba, parovi:
Rodžer Federer – Piter Lučšak
Janko Tipsarević – Alehandro Falja
kvalifikant – Olivije Rohus
kvalifikant – Felisijano Lopes
Stanislas Vavrinka – Jan Hajek
Paolo Lorenci – Andreas Bek
Fabio Fonjini – Nikolas Masu
Florijan Majer – Gael Monfis
Marin Čilić – Rikardo Melo
Dmitrij Tursunov – Danijel Himeno-Traver
Leonardo Majer – Sergej Stahovski
Žulijen Beneto – Ernest Gulbis
Albert Montanjes – kvalifikant
kvalifikant – Stefan Rober
Nikolas Lapenti – Tejlor Dent
Loran Rekurde – Robin Soderling

Troicki na povređenog Robreda, šansa za Iznera

Drugu četvrtinu žreba predvodi četvrti nosilac Endi Mari, koji je i potencijalni protivnik Federera u polufinalu. Ipak, Škota čeka trnovit put ukoliko želi da ostvari svoj najbolji rezultat u karijeri u Parizu. Već u prvoj rundi očekuje ga Rišar Gaske, koji je sada 68. na svetu i posle brojnih pehova ponovo krči put ka vrhu.

Francuz je delić talenta prikazao i beogradskoj publici na Srbija openu i videćemo da li će gracioznim jedonoručnim bekhednom i tehnički odličnim udarcima Gaske uspeti da uzdrma Marija. Čini se da još nije dostigao potrebni nivo, ali Gaske bi možda mogao da otkine set Britancu.

U drugom kolu Endija verovatno čeka Huan Ignasio Čela, koji je osvojio turnir u Hjustonu, ali ga je Mari lako dobio u Madridu.

Pol-Anri Matje igra sa Marselom Granoljersom, taj meč bi mogao da bude neizvestan, a pobednik će u drugoj rundi ići na boljeg iz okršaja Bagdatisa i kvalifikanta.

Vrlo verovatno je da ćemo u trećem kolu videti i okršaj dvojice igrača koji igru uglavnom baziraju na servisu, što je u prošlosti bilo neobično za Rolan Garos. Džon Izner igra sve bolje na šljaci, a do duela sa Tomašom Berdihom moraće da preskoči Golubjeva i pobednika duela Kjudineli – kvalifikant.

Žo-Vilfrid Conga je osmi nosilac i nije baš briljantan na šljaci, što bi mogla da bude prilika za Žoslina Uanu, koji je uvek posebno inspirisan u Parizu, ili za Lukaša Kubota, u zavisnosti ko prođe u drugu rundu i sastane se sa Congom. Žo-Vilfrida mnogi strani stručnjaci vide u polufinalu, ali strma je staza do završnice. Ipak, ako Conga uspe da uđe u ono svoje posebno stanje ume kada pogađa sve što zamisli, onda ništa nije nemoguće. Naročito uz pomoć publike.

U tom delu žreba je i srpski teniser Viktor Troicki, koji za protivnika na startu ima Tomija Robreda. Španac je inače specijalista za šljaku, ali ima ogromnih problema sa povredom kolena i nije igrao još od turnira u Barseloni. Ni Troicki ne blista ove sezone, na šljaci je samo na Srbija openu došao do četvrtfinala i biće zanimljivo videti hoće li uspeti da savlada Robreda prvi put u trećem međusobnom dvoboju.

Ključni udarac u tom meču mogao bi da bude servis Troickog. Srpski teniser mora da nastoji da što više skrati poene jer teško da će stići do trijumfa takmičeći se u nadigravanju sa osnovne linije.

Jedanaesti nosilac Mihail Južni bi trebalo da ima lak posao u prva dva kola, pa će najverovatnije igrati sa Robredom ili Troickim. Rus je osvojio trofej u Minhenu i ima lepu priliku da dođe do četvrtog kola i tako izjednači svoj najbolji rezultat na Garosu. A, možda i više.

Mladi Timo de Baker, koji je u Barseloni stigao do polufinala, prvo igra sa kvalifikantom, a čini se da ima sve što je potrebno da iznenadi 32. nosioca Giljerma Garsiju Lopesa u drugoj rundi.

II četvrtina žreba, parovi:
Endi Mari – Rišar Gaske
Rajan Sviting – Huan Ignasio Čela
Pol-Anri Matje – Marsel Granoljers
kvalifikant – Markos Bagdatis
Džon Izner – Andrej Golubjev
kvalifikant – Marko Kjudineli
Eduard Rožer-Vaslan – Kevin Anderson
kvalifikant – Tomaš Berdih
Mihail Južni – Mihal Pžiežni
kvalifikant – Lukaš Lacko
Filip Pečner – Karten Bol
Viktor Troicki – Tomi Robredo
Giljermo-Garsija Lopes – Rajner Šutler
kvalifikant – Timo de Baker
Žoslin Uana – Lukaš Kubot
Danijel Brands – Žo-Vilfrid Conga

Prognoza za osminu finala:
Rodžer Federer – Gael Monfis
Ernest Gulbis – Robin Soderling
Endi Mari – Džon Izner
Mihail Južni – Timo de Baker

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

3 Komentari

Podeli:

Tenis

Ribakina se namučila, kraj za Žaber

Kazahstanska teniserka Jelena Ribakina plasirala se u četvrtfinale turnira u Štutgartu, pošto je pobedila 19. teniserku svera Ruskinju Veroniku Kudermetovu posle tri seta, 7:6, 1:6, 6:4.

Beta

18:42

9 h

U fokusu

Vidi sve