Nova vest
Tenis

Sreda, 19.05.2010.

01:04

Koga će obasjati Grad svetlosti?

Rolan Garos neretko je bio turnir koji je donosio krajnje neočekivane rezultate, nedrio neke nove heroje, starima vraćao sjaj, a do tada prosečne načinio spektakularnim. Holanđanin Martin Verkerk je kao 46. teniser sveta stigao do finala 2003. godine, Gaudio je trijumfovao 2004. kao 44. na svetu, Medvedev je 1999. iznenađujuće došao do finala... To sve u skorijoj prošlosti. Kod žena je Iva Majoli trijumfovala 1997. godine, Anastasija Miskina nije bila baš favorit sedam godina kasnije, a npr. Samanta Stosur je prošlogodišnjim polufinalom u Parizu započela put ka Top10.

Izvor: Saša Ozmo

Autor:Saša Ozmo

Default images

Sama reč „iznenađenje“ podrazumeva da pojavu koja nas iznenađuje ne možemo očekivati. Pa, ipak, kada svi živopisni likovi iz „Paranormalne Srbije“ mogu, zašto se i mi ne bismo igrali vidovnjaka i pokušali da „predvidimo iznenađenja“ na predstojećem Rolan Garosu.

Priznajem, očigledno je, ali prvi mi kroz misli prolazi 21-godišnji Ernests Gulbis. Istina, već je igrao četvrtfinale u Parizu, ali za Letonca je to bila samo lasta koja nije činila proleće jer je i posle toga bio žrtva svog temperamenta i nastavio je sa bledim partijama. Ove sezone, naročito na šljaci, Gulbis poseduje ono što mu je godinama nedostajalo – konstantnost.

Momak rođen u Jurmali ove sezone je osvojio prvu titulu u karijeri, u Delrej Biču, a na šljaci je igrao četvrtfinala u Madridu i Barseloni, kao i polufinale u Rimu, što mu je i donelo rekordni rang – 27. mesto na ATP listi. Uspeo je da dobije Rodžera Federera, u Madridu da mu otkine set i bude ravnopravan tokom većeg dela meča, a isto to postigao je i u porazu od Nadala u tri seta u Rimu.

Čini se da je Gulbis bar delimično sazreo kao teniser i kao čovek. Malodušnost koja mu je ranije trovala igru i gubila mečeve ovoga proleća kao da je nestala, sada se Letonac uvek bori do kraja. Poseduje veliki talenat – servis i forhend mu jesu glavna oružja, ali Gulbis igra zadovoljavajuće sve udarce, a njegova maštovitost dolazi do izražaja kroz lobove i skraćene loptice.

Solidno se snalazi i na mreži, u čemu mu pomaže veliki raspon ruku, pa bi juriši napred mogli da postanu još jedan dragocen dodatak njegovoj i tako napadačkoj igri.

Bekhend mu je možda jedna od slabijih strana, ali ono što ga najviše sputava jeste nedostatak strpljenja. Prečesto Gulbis ume da pretera u želji da napravi direktni poen, a izreka lepo kaže da što je brzo, to je i kuso. Međutim, postoji i druga strana medalje – ukoliko se smiri i počne da igra pažljivije, da gradi poene duže, može da se desi da izgubi napadačku oštricu. Zato mnogo toga za Gulbisa leži u balansu ta dva segementa.

Drugi momak koji bi mogao da pomrsi račune mnogima jeste Tomaž Beluči, levoruki teniser iz Brazila, godinu dana stariji od Gulbisa. I on gaji ofanzivni stil igre, mada ume i da se nadigrava sa osnovne linije, a spin i slajs su dosta značajni u njegovom arsenalu udaraca. Ume da bude nestabilan, ali ima potencijala da bude ono što bi američke kolege nazvale „two-week wonder“ („dvonedeljno čudo“).

Osim forhenda, ističe servis kao omiljeni udarac, mada mnogo oscilira pri početnom udarcu. Najbolje se snalazi na šljaci, a početkom maja došao je do 26. mesta na ATP listi, što mu je najbolji rang u karijeri.

Nikada nije prošao prvo kolo na Rolan Garosu, ali sadašnji rang obezbediće mu lakše protivnike u prve dve runde. Uz nešto povoljniji žreb, Beluči bi mogao daleko da dogura.

Nikolasa Almagra do polufinala u Madridu nije bilo nigde, ali je on poznati šljakaš i kao nekadašnji četvrtfinalista potencijalna je mina za favorite. I Gonsales je bio tih tokom sezone na šljaci, ali Gonzo je sebi i izgradio ime na Turu povremenim bljescima.

Izner i Kveri drastično su poboljšali svoje mogućnosti na šljaci, mladi De Baker imao je lep niz pobeda u Barseloni, Šardi i Gaske igraju pred domaćom publikom...

Kada je reč o ženskoj konkurenciji, ovog proleća bilo je mnogo iznenađujućih rezultata – Marija Hose Martines Sančes trijumfovala je u Rimu, a Aravan Rezai u Madridu.

O igri Sančesove i o tome šta je novo ona unela u ženski tenisu, pročitajte u posebnom tekstu.

Nazad na Rezai. Dakle, bez mnogo diskusije, Francuskinja iranskog porekla je u prestonici Španije odigrala najbolji turnir u karijeri. Razornim udarcima sa osnovne linije terorisala je suparnicu, a posebno impresivan bio je njen bekhend. Ono što je napravilo razliku, a čega ipak nije bilo u pređašnjem toku karijere, jeste sposobnost Rezai da u Madridu zadrži smirenost u prelomnim trenucima i da ne oscilira mnogo tokom mečeva.

Uprkos svemu, nisam siguran koliko 23-godišnja Rezai može takvu igru da prikaže i u Parizu. Mislim da još nema potreban kvalitet da bi se probila, recimo, do četvrtfinala Gren slem turnira, makar i na domaćem terenu.

Devojka čije su igre u poslednje vreme na mene ostavile najjači utisak ipak je Lucie Šafarova iz Češke. Igrala je četvrtfinala u Štutgartu i Rimu, a u Madridu je u polufinalu predala meč Rezai zbog povrede butine. Šafarova je pokazala da ume da uči na greškama iz prošlosti, a kao ofanzivna, levoruka teniserka mogla bi mnogima da zada mnogo problema. Uz to, ne manjka joj ni iskustva jer je pre tri sezone igrala u četvrtfinalu na Australijan openu. Ukoliko je bekhend samo za nijansu bolje bude služio, imaće odlične šanse protiv svakoga u Parizu.

Sportisti često vole da kažu kako je nešto „nezahvalno za prognozu“. Kada je reč o tome ko bi mogao da iznenadi na WTA turu, mislim da je najprikladnije da citiram taj, za mene jedan od najmrskijih odgovora. Zaista, u ženskom tenisu mnogo je kandidata koji svakoga časa mogu da eksplodiraju i naprave neki zapaženi rezultat.

Da li će to biti Šahar Per, koja je u Madridu pokazala znake buđenja? Možda Marija Kirilenko ili dugo najavljivano čudo, sada već 22-godišnja Andrea Petković. Da li bivša prva juniorka sveta Anastasija Pavljučenkova napokon ima snage za značajniji proboj ili Aleksandra Dulgeru ili...

Zaista, teško je reći šta će se dogoditi i da li će i ko ’isplivati’ na ovogodišnjem Rolan Garosu. Međutim, to nas ne sprečava da pokušamo da predvidimo pozivajući se na (ne)objektivna merila. Pokušajte i vi!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve