19. maj 2010. | 00:15

Avijatičar Rolan Garos, heroj francuske nacije

Drugi Gren slem sezone Rolan Garos, kao i kompleks u Parizu gde se on održava, dobio je ime po francuskom avijatičaru koji je rođen 6. oktobra 1888. godine, a ubijen 1918. Garos je učestvovao u Prvom svetskom ratu, a takođe je bio poznat po tome što je prvi avionom preleteo Sredozemno more 1913. godine.

Mnogi se pitaju zašto jedan od najpoznatijih teniskih turnira nosi baš njegovo ime, a odgovor se pronalazi u tome što je tokom studija u glavnom gradu Francuske Garos bio redovan posetilac mečeva na kompleksu koji sada nosi njegovo ime.

Garos je rođen 6. oktobra 1988. godine u Sen Deniju, delu Pariza, a svoju avijatičarsku karijeru započeo je u 21. godini u malim letelicama. Ubrzo je dobio diplomu za upravljanje Blerio letelicama i u njima je učestvovao na nekoliko avionskih trka širom Evrope.

Do početka Prvog svetskog rata Garos je već bio poznat pilot, a zahvaljujući tome je posetio i Sjedinjene Države i Južnu Ameriku. Do 1913. godine odlučio je da se ’prebaci’ sa Blerija na Moran-Solnije letelice, a te godine je ušao u istoriju letom preko Sredozemnog mora, od Frežua na jugu Francuske do Bizertea u Tunisu, koji je izveo 23. septembra.

Već naredne godine Garos je odlučio da pristupi francuskoj vojsci koja se borila u Prvom svetskom ratu i bio je jedan od najzaslužnijih za postavljanje mašinskih pušaka na letelice. Garos, koji je bio pilot modela aviona MS26, 1. aprila 1915. godine je uspeo da sruši protivničku letelicu, što ranije nikome nije pošlo za rukom.

Samo nekoliko dana kasnije avion kojim je Garos upravljao se srušio u Nemačkoj, a on nije uspeo da ga uništi pre nego što su ga neprijateljske snage uzele za zarobljenika. Neki izvori kažu da su upravo zahvaljujući toj letelici Nemci nešto kasnije izumeli još savremeniji sistem, kojim su dobili novu prednost u odnosu na protivnike.

Posle skoro tri godine zarobljeništva i nekoliko pokušaja Garos je uspeo da pobegne od Nemaca 14. februara 1918. godine i vrati se u francusku vojsku. Posle nekoliko uspešnih pobeda nad protivničkim snagama Garos je ubijen 5. oktobra te godine, samo nekoliko dana pre zvaničnog kraja rata i svog 30. rođendana, u blizini Vuzijera, na severu Francuske. Iako nije potvrđeno smatra se da ga je ubio Nemac Herman Habih, koji je upravljao avionom Jasta 49.

Teniski teren u Parizu dobio je ime po Rolanu Garosu tokom dvadesetih godina prošlog veka, iz već navedenih razloga. Pored jednog od najpoznatijih turnira Garosovo ime nosi i aerodrome na ostrvu La Reunion, koje se nalazi u Indijskom okeanu, istočno od Madagaskara, a u francuskom je vlasništvu. Uz to, francuski proizvođač automobila Pežo je proizveo verziju svog modela 205 u ograničenom broju primeraka u čast teniskog turnira koje nosi njegovo ime, a on je uključivao specijalno farbanje i unutrašnjost od kože. Zbog velikog uspeha tog specijalnog izdanja Pežo je kasnije kreirao i Rolan Garos izdanja svojih modela 106, 206, 207, 306 i 806.

Priredio/la: Jelena Trajković

Postojeći komentari (2) | Pošaljite komentar   Odštampaj    Pošalji


Pre dva dana na Rolan Garosu dogodio se skandal zbog kojeg su se organizatori Otvorenog prvenstva Francuske našli na udaru

Postojeći komentari (11) | Pošaljite komentar

Tradicionalno, kraj maja i početak juna su rezervirani za drugi Gren slem sezone – Rolan Garos, najveći turnir koji

Postojeći komentari (0) | Pošaljite komentar

U vreme kada su ostale teniserke nosile haljine do poda Suzan Lenglen se razlikovala od njih haljinama dužine tik iznad

Postojeći komentari (3) | Pošaljite komentar

Dom Rolan Garosa | 18. maj 15:38
Stadion ne kome se igra jedan od četiri najveća teniska turnira sagrađen je 1928. godine, ali istorija takmičenja je znatno

Postojeći komentari (0) | Pošaljite komentar

Pariz - Grad svetlosti | 18. maj 15:09
Grad svetlosti. Najveći i glavni grad Francuske. Mesto gde se jedu najukusniji kroasani na svetu. Prema istraživanjima u

Postojeći komentari (1) | Pošaljite komentar

Osim Ajfelovog tornja, koji predstavlja simbol i najpoznatiju građevinu Pariza, glavni grad Francuske ne smete napustiti, a

Postojeći komentari (0) | Pošaljite komentar

Ajfelova kula je simbol Pariza i cele Francuske. Jedna je od najprepoznatljivijih i najčuvenijih građevina na svetu. Osim

Postojeći komentari (0) | Pošaljite komentar