Nova vest
Tenis

Utorak, 18.05.2010.

15:38

Dom Rolan Garosa

Stadion ne kome se igra jedan od četiri najveća teniska turnira sagrađen je 1928. godine, ali istorija takmičenja je znatno duža. Prvo izdanje Rolan Garosa održano je 1891. na Stade Francais club i bilo je rezervisano samo za članove kluba. Šest godina kasnije i teniserke su imale pravo učešća u singl konkurenciji.

Izvor: Nina Kolundžija

Autor:Nina Kolundžija

Default images

1927. godina bila je presudna za istoriju francuskog, ali i svetskog tenisa. „Četiri musketara“ ili „Filadelfijska četvorka“, kako su zvali Žaka Brunjona, Žana Borotra, Anrija Kušea i Renea Lakostu, stekli su u otadžbini slavu nacionalnih junaka i oreol musketara pobedom u gostima na Sjedinjenim Američkim Državama u Dejvis kupu.

Amerikanci, predvođeni velikim šampionom Vilijamom Tildenom, bili su sledeće godine naoštreni za osvetu, ali je ih u Parizu dočekala sjajna četvorka koja je trijumfovala sa 4:1.

„Musketarima“ je bio potreban novi stadion!

Teniski kompleks Rolan Garos dobio je naziv po francuskom avijatičaru iz Prvog svetskog rata koji je prvi avionom preleteo Sredozemno more 23. septembra 1913. godine. Sastoji se 20 terena prekrivenih crvenom šljakom, uključujući i najveće ’Filip Šatrije’ i ’Suzan Lenglen’, kao i muzej tenisa ’Teniseum’.

Teren „Filip Šatrije“ je najveći u teniskom kompleksu Stade de Rolan Garos. Sagrađen je 1928. godine i prima 15.166 gledalaca. Naziv je dobio po čuvenom predesdniku Teniskog saveza Francucke koji je pomogao da se tenis vrati na Olimpijske igre 1988.

Teren „Suzan Lenglen“, koji je napravljen 1994. godine, je drugi po veličini i trenutno prima 10.068 gledalaca. Ime je dobio po poznatoj teniserki tri godine posle završetka gradnje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve