18. maj 2010. | 15:09

Pariz - Grad svetlosti

Grad svetlosti. Najveći i glavni grad Francuske. Mesto gde se jedu najukusniji kroasani na svetu. Prema istraživanjima u 2010. godini, najskuplji grad na svetu. Jedna od najpopularnijih turističkih destinacija. Ajfelov toranj. Trijumfalna kapija. Notr Dam. Luvr. Dobrodošli u Pariz, grad u kome se održava Rolan Garos.

Nemački oficir Ditrih fon Šoltic, koga je Hitler na kraju Drugog svetskog rata poslao da "zapali Pariz", odbio je da to učini, zbog, kako je kasnije isticao, velike ljubavi prema lepoti francuske prestonice i pored ogromnog besa firera.

Pariz je jedan od vodećih svetskih ekonomskih i kulturnih centara, sa velikim uticajem na politiku, obrazovanje, nauku, umetnost, modu, zabavu i medije. Grad je dobio ime po svojim naseljenicima, galskom plemenu, Parisii, čiji naziv, kažu, znači “radni ljudi”. Osim toga, poznat je i kao “grad svetlosti” zbog značaja za nauku i obrazovanje tokom renesanse, a kasnije i zbog ulične rasvete.

Današnja arhitektura Pariza uglavnom je rezultat obnove tokom sredine 19. veka. Vekovima su Pariz činile uske ulice poput lavirinta, a onda je 1852. godine urbanističkim planom Barona Hausmana, grad počeo da poprima sasvim drugačije ruho. Uske ulice zamenile su široke avenije i bulevari sa zgradama u neoklasičnom stilu, čija veličina je određena širinom ulice i veoma je teško dobiti odobrenje kako bi se napravila viša građevina.

Osim Ajfelovog tornja, Luvra, Trijumfalne kapike i Notr Dama kojima smo posvetili posebne tekstove, u Parizu nikako ne bi trebalo propustiti:

Trg Bastilja – je mesto velikog istorijskog značaja, ne samo za Pariz, već i za celu Francusku. Zbog simboličke važnosti, na tom trgu često se održavaju političke demonstracije.

Šamzelize i Jelisejska polja – je 17. vekovni park–promenada koji je pretvoren u aveniju koja povezuje Trijumfalnu kapiju i Konkord. Omiljena je šoping zona u kojoj se osim prodavnica čuvenih kreatora, nalaze i prodavnice gde je moguće kupiti stvari i po povoljnijim cenama, a u pauzama šopinga tu su brojni, kafići i restorani, kao i parkovi.

Trg Konkord – poznat je, pre svega, kao mesto gde je izvođeno giljotiranje. Osim toga, tu se nalazi i najstariji spomenik u Parizu, egipatski obeliks.

Monmartr – je dom bazilike Sakre Ker. Oblast je čuvena po velikom broju umetnika koji je naseljavaju i njihovim ateljejima, ali i po predivno pogledu na Pariz.

Dva najstarija i najpoznatija parka su Tuileri, koji je nastao u 16. veku, i Luksemburški park, koji je ranije bio privatni vrt.

Priredio/la: Nina Kolundžija

Postojeći komentari (1) | Pošaljite komentar   Odštampaj    Pošalji


Pre dva dana na Rolan Garosu dogodio se skandal zbog kojeg su se organizatori Otvorenog prvenstva Francuske našli na udaru

Postojeći komentari (11) | Pošaljite komentar

Tradicionalno, kraj maja i početak juna su rezervirani za drugi Gren slem sezone – Rolan Garos, najveći turnir koji

Postojeći komentari (0) | Pošaljite komentar

Drugi Gren slem sezone Rolan Garos, kao i kompleks u Parizu gde se on održava, dobio je ime po francuskom avijatičaru koji

Postojeći komentari (2) | Pošaljite komentar

U vreme kada su ostale teniserke nosile haljine do poda Suzan Lenglen se razlikovala od njih haljinama dužine tik iznad

Postojeći komentari (3) | Pošaljite komentar

Dom Rolan Garosa | 18. maj 15:38
Stadion ne kome se igra jedan od četiri najveća teniska turnira sagrađen je 1928. godine, ali istorija takmičenja je znatno

Postojeći komentari (0) | Pošaljite komentar

Osim Ajfelovog tornja, koji predstavlja simbol i najpoznatiju građevinu Pariza, glavni grad Francuske ne smete napustiti, a

Postojeći komentari (0) | Pošaljite komentar

Ajfelova kula je simbol Pariza i cele Francuske. Jedna je od najprepoznatljivijih i najčuvenijih građevina na svetu. Osim

Postojeći komentari (0) | Pošaljite komentar