Nova vest
Tenis

Petak, 28.05.2010.

10:45

Treba li izmestiti Rolan Garos?

Pre dva dana na Rolan Garosu dogodio se skandal zbog kojeg su se organizatori Otvorenog prvenstva Francuske našli na udaru javnosti. Gael Monfis i Fabio Fonjini igrali su po totalnom mraku nekoliko gemova u petom setu, meč je konačno prekinut kod rezultata 5:5, ali prvobitni uzrok što je meč toliko dugo trajao bila je kiša. Kišovito vreme danima ometa igranje mečeva, što je ponovo u prvi plan stavilo potencijalnu izgradnju krova na Garosu, kao i izmeštanje celokupnog turnira na drugu lokaciju zbog manjka prostora i drugih problema.

Izvor: Saša Ozmo

Autor:Saša Ozmo

Default images

Rolan Garos je najmanji od svih Gren slem turnira, ali je publike skoro uvek najviše. U poslednje vreme čak se predlaže i promena lokacije drugog Gren slem turnira u sezoni, ali tradicionalisti se tome žestoko protive. Alternativa je da se renovira celokupni kompleks Rolan Garos, a da se pokretni krov postavi barem na centralni, „Filip Šatrije“ teren.

Branilac titule Rodžer Federer smatra da obe strane imaju argumente u rukama.

„I ja verujem u tradiciju i sve to, ali mora se pronaći najbolje rešenje za sve. Naravno da bih bio vrlo razočaran ako se Rolan Garos premesti i nadam se da će ostati ovde jer bih voleo da se vratim za 20 ili 40 godina. Ali, ako ga premeste, sigurno je da imaju dobre razloge. Ti razlozi nekada mogu biti važniji od istorije i tradiciji“, rekao je Federer.

Na pitanje o izgradnji krova, Švajcarac je ponudio šaljiv odgovor:

„Hitno nam je potreban krov, sutra ako je moguće“, rekao je Federer i dodao u ozbiljnijem tonu: „Šta mogu da kažem? Bilo bi divno kada bismo imali krov, ali an ovaj način se u Parizu igra decenijama. Navikli smo da dolazimo i odlazimo sa terena i prilagodljivi smo kada je reč o takvim stvarima“.

I Australijan open, a od prošle godine i Vimbldon, imaju krovove na glavnim terenima, što svakako predstavlja i određenu vrstu pritiska na organizatore Otvorenog prvenstva Francuske, što je konstatovao i Federer i dodao:

„Mora se znati kada je pravo vreme za promene i mislim da bi svi voleli kada bi se mečevi igrali sve vreme. Ali, meni je apsolutno prihvatljivo da se mečevi prekidaju“.

Žo-Vilfrid Conga nema dilemu da li Otvoreno prvenstvo Francuske treba da ostane na Rolan Garosu.

„Više bih voleo da ostane ovde i da se turnir poveća jer je ovo mesto predivno“.

Postoje i oni koji su za što brže promene, a među njima je i kolumnista veb-sajta tennis.com Tom Perota.

„Bez oklevanje mogu da kažem da je Garos najmanje poželjan turnir. Premali jem posetioci ne mogu da vide igru dok šetaju kompleksom od silnih stubova, a prostora za šetnju apsolutno nema. Bio sam zapanjen koliko mi je potrebno da stignem od terena do sale za konferencije. Ima previše betona, premalo zelenila, a zidovi ’Filip Šatrijea’ su pod nezgodnim uglom. Takođe, nema ni krov, a hrana jedva zaslužuje prelaznu ocenu. To što se turnir dugo održava u Parizu nije dovoljno dobar razlog da tu i ostane“.

Ukoliko turnir ostane u Parizu, tri nova objekta biće dodata Rolan Garosu i koštaće 251 milion dolara.

Gradnja novog stadiona izvan Pariza prema procenama bi koštala 754 miliona dolara. Ukoliko se izgradnja novog kompleksa ostvari, on bi sadržao 55 teniskih terena, dva sa pokretnim krovom, koji bi mogli da privuku i do 60 hiljada posetilaca dnevno. Novi kompleks prostirao bi se na 74 jutara zemlje, što je za 53 više od sadašnjeg mesta održavanja.

Generalni menadžer Rolan Garosa Žilber Isern rekao je da se razmatra premeštanje na drugu lokaciju kako bi turnir održao korak sa preostala tri Gren slem takmičenja. Najveći problem jeste nedostatak prostora – kompleksi Vimbldona i Ozi opena prostiru se na 49 jutara, a Flešing Medouz na US openu ima 34,5 jutra.

„Neki igrači su nam rekli da ne mogu da zamisle da Garos napusti Pariz. Ali, ukoliko ostanemo, moramo da modernizujemo zdanje kako bi bilo savršeno. Potrebno nam je više prostora i pokretni krov na centralnom terenu“, rekao je Isern.

Otvoreno prvenstvo Francuske igra se na terenima Rolan Garosa od 1928. godine.

„Nadam se da će se naći način da turnir ostane ovde, tradicija je ovde, a ovo je moj omiljeni turnir. Ipak, možda se promena lokacije dogodi, treba biti realan. U poređenju sa drugim GS turnirima, koji postajui sve veći, prostor ovde postao je ograničavajući faktor, svi to znaju“, kaže četvorostruka šampionka Žistin Enan.

Kakva god odluka da bude, moraće da bude donesena u skorijoj budućnosti jer ugovor Francuskog teniskog saveza sa Rolan Garosom ističe 2015. godine.

Možda bi najpravednije, a i najcelishodnije bilo da se primeni solomonsko rešenje i napravi kompromis. Dakle, Garos bio ostao gde jeste u skladu sa tradicijom, ali sa poboljšanom infrastrukturom, naročito pokretnim krovom na centralnom i možda na još jednom terenu.

Takvom solucijom svi bi trebalo da budu zadovoljni. Tradicionalisti jer do izmeštanja ne bi došlo, organizatori jer bi Garos održao korak sa ostalima, gledaoci jer bi mečevi neprestano bili u toku, a to bi olakšalo posao i televizijskim stanicama u pravljenju programske šeme.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve