Nova vest
Tenis

Ponedeljak, 17.05.2010.

21:18

Konačno Rodžer – i zaslužio je (2009)

Ono što se godinu dana ranije mnogima činilo neostvarivim, dogodilo se iduće sezone na Rolan Garosu. Godinama je Rodžer Federer strpljivo čekao da se put u Parizu otvori, a 2009. napokon je dočekao i uzeo jedini Gren slem trofej koji mu je nedostajao u kolekciji. Pobedivši Robina Soderlinga u finalu sa 6:1, 7:6, 6:4 Švajcarac je postao tek šesti teniser u istoriji, prvi posle Andrea Agasija, koji je osvojio sve četiri najveće titule.

Izvor: Saša Ozmo

Autor:Saša Ozmo

Default images

„Mislim da ga pobeda u Parizu samo potvrđuje kao najboljeg tenisera u istoriji. Ako je neko to zaslužio, onda je to Rodžer. Uvek je bio tako blizu i gubio je protiv tenisera koji je verovatno najbolji igrač na šljaci ikada“, izjavio je Pit Sampras, čiji je rekord od 14 osvojenih Gren slem titula Federer izjednačio u Parizu.

Nadal je posle četiri godine dominacije ispao u osmini finala od Soderlinga. Osim fenomenalne igre Šveđanina, udeo u porazu svakako je imala Špančeva povreda kolena. Novak Đoković, drugi najozbiljniji pretendent na trofej, ispao je kolo ranije od Filipa Kolšrajbera i sve oči bile su uprte u Rodžera.

Ni Federer nije lako prolazio svoje prepreke – u drugom kolu Akasuso je vodio sa 5:1 u trećem setu (1-1 u setovima), a najbliži porazu Fedeks je bio u četvrtom kolu protiv Tomija Hasa. Vodio je Nemac sa 2-0 u setovima, imao je brejk loptu za vođstvo 5:3 u trećem, loptica je za koji milimetar završila u autu, a Federer je do kraja rivalu prepustio samo dva gema.

„Znao sam da ću se sećati tog udarca, to me je spasilo, baš sam bio u opasnosti“, rekao je Federer.

Veliki ispit imao je Federer i u polufinalu sa Del Potrom, koji je odigrao jedan od najboljih mečeva u dotadašnjem toku karijere, ali je iskustvo na kraju presudilo i Rodžer se posle pet setova četvrti put u nizu domogao finala na Rolan Garosu.

Umesto Nadala, tamo ga je čekao Robin Soderling. Šveđanin je igrao turnir života, eliminacija Nadala dala mu je krila – ubitačnim forhendima i snažnim servisom nije davao rivalima mira, Davidenka je samleo u četvrtfinalu, a protiv Gonsalesa u polufinalu pokazao je psihološku stabilnost koja ga baš i nije krasila tokom karijere, pa je pobedio sa 3-2 u setovima i došao do svog prvog Gren slem finala.

Završni okršaj nije bio naročito neizvestan – Federer je znao koliko ga malo deli od ispisivanja nove stranice teniskih istorijskih udžbenika, a Soderling je isuviše bio pod uticajem treme koja nije popuštala ni kako je meč odmicao.



Posle nešto manje od dva časa igre Rodžer je pao na kolena slaveći trijumf – osvojio je Rolan Garos!

„Ovo je moja možda najveća pobeda, ali ovo je zasigurno trijumf koji mi skida najviše pritiska sa ramena. Sada do kraja karijere mogu da igram sa mirom u glavi jer više neću slušati kako nikada nisam osvojio Rolan Garos“, izjavio je Federer.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve