Nova vest
Tenis

Ponedeljak, 17.05.2010.

21:11

Velika Svetina pobeda (2009)

Pet godina nakon što je trijumfovala na US openu, Svetlana Kuznjecova postala je šampionka Rolan Garosa savladavši u finalu Dinaru Safinu sa 6:4, 6:2. Pobedilo je iskustvo, kao i nesposobnost Safine da se nosi sa pritiskom i napokon osvoji svoju prvu Gren slem titulu.

Izvor: Saša Ozmo

Autor:Saša Ozmo

Default images

„Ovo je veliki trenutak za mene. Neki ljudi nisu verovali da mogu ponovo da osvojim GS trofej posle dugo vremena, ali uspela sam. Zaista sam srećna“, rekla je Kuznjecova.

Sveta je ceo turnir odigrala odlično, a možda i najkvalitetniji meč viđen je u četvrtfinalu kada je eliminisala Serenu Vilijams sa 7:6, 5:7, 7:5. U četvrtoj rundi dobila je Radvansku, u polufinalu Samantu Stosur, pa ju je u borbi za trofej čekala prva teniserka sveta Dinara Safina.

Safina se borila sa neverovatnom presijom, bolje reći kritikama javnosti zašto još nema Gren slem titulu, a prva je na WTA listi. Imala je sličan put kao Ana Ivanović – izgubila je finale Garosa i Ozi opena, a treće GS finale igrala je ponovo u Parizu. Međutim, kraj nije bio toliko srećan kao Anin jer je Dinara opet podlegla pritisku i u finalu nije prikazala ni delić svog repertoara.

„Bila sam pomalo očajna na terenu i nisam činila stvari koje sam morala. Nisam uspela da ostanem psihološki stabilna. Stvorila sam sebi preveliki pritisak jer sam žarko želela da pobedim, ali nisam mogla da se nosim sa time“, izjavila je Safina posle meča.

Maratova sestra do četvrtfinala je stigla izgubivši samo pet gemova, potom je izbacila Azarenku i Cibulkovu i ’zakazala’ finalni meč sa Kuznjecovom.

Dve Ruskinje imale su dva okršaja na šljaci te sezone – u finalu Štutgarta pobedila je Kuznjecova, a u finalu Rima bolja je bila Safina. Ipak, mlađa Ruskinja je dobila pet od šest poslednjih okršaja i to ju je činilo blagim favoritom.

Ipak, Safina je pravila previše neiznuđenih grešaka, dok je Kuznjecova snažnim udarcima sa osnovne linije šetala suparnicu po terenu, a i odlično se branila kada bi Safina periodično uhvatila pravi ritam.



„Ona je bila previše stegnuta. Mnogo je pritiska bilo na njoj, dok sam ja igrala kao i svaki drugi meč. Definitivno je bilo mnogo emocija u meni, ali sam ih kontrolisala“.

Safina je meč završila duplom greškom, a Kuznjecova je potom pokazala da je veliki čovek – mirno je odšetala do mreže, a tamo zagrlila i poljubila rivalku i prijateljicu pružajući joj utehu posle poraza.

„Znam da si želela trijumf i definitivno ćeš osvojiti Gren slem turnir jednog dana“, ohrabrila je Kuznjecova Safinu na ceremoniji dodele pehara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve