17. maj 2010. | 20:53

Srpska kraljica u Parizu! (2008)

Novak Đoković osvojio je Australijan open 2008. godine, a pet meseci kasnije Ana Ivanović ispisala je novu stranicu istorije srpskog tenisa. Pobedom u finalu nad Dinarom Safinom 6:4, 6:3 Ivanovićeva je postala 50. osvajačica Rolan Garosa u istoriji, a podvig je upotpunila prvim mestom na WTA listi narednog ponedeljka.

Ono što je prethodilo tom dostignuću vrednom divljenja bio je veliki rad i iskustvo dva Gren slem finala. Prethodne godine na Garosu protiv Žistin Enan i početkom te, 2008. godine protiv Marija Šarapove, Ana je bila isuviše pod utiskom važnosti meča, nervozna i u nemogućnosti da se koncentriše na ono što je jedino bilo potrebno – teren i suparnicu.

U Bulonjsku šumu došla je kao drugi nosilac i tokom celog turnira pružala je fantastične partije, a Petru Četkovsku je u osmini finala dobila sa 6:0, 6:0. Posle toga je bila bolja od Pati Šnider i Jelene Janković, a u finalu ju je čekala rivalke slična po stilu igre – Dinara Safina. Ona je prethodno izbacila Šarapovu, Dementijevu i Kuznjecovu i kao 13. nosilac igrala je svoje prvo Gren slem finale, bila je u istoj poziciji kao i Ana tačno godinu dana ranije.

Ne može se reći da je to bi naročito kvalitetan okršaj. Mada je bilo lepih poena, obe su bile pod vidnim uticajem treme, ali Ana je kao iskusnija bila pribranija i češće je uspevala da nametne ofanzivu, što je bio ključ u dvoboju dve teniserke sa sličnim, napadačkim stilom igre. Pose nešto više od sat i po igre Ivanovićeva je realizovala prvu meč loptu i zauvek se upisala u teniske anale.„Toliko sam srećna jer sam uspela da zadržim usredsređenost na meč do samog kraja. Prošlogodišnje finale bilo je iskustvo iz kojeg sam mnogo naučila. Nemam reči da opišem koliko sam srećna. Ovo je nešto o čemu sam sanjala još dok sam bila dete, osećam se tako ispunjenom“, izjavila je Ivanovićeva posle finala.

I protiv Šarapove i protiv Dementijeve Safina je uspevala da preokrene posle seta zaostatka, ali u finalu joj to nije uspelo.

„Bila sam umorna, fizički i psihološki. Takvi preokreti uvek zahtevaju mnogo potrošnje energije, ona je bila mnogo svežija. Moje srce i telo više nisu mogli da izdrže“, rekla je Ruskinja.

Na žalost, pobeda na Rolan Garosu istovremeno je označila početak velik krize u igri i rezultatima Ane Ivanović, koja je kulminirala ispadanjem iz Top 50 posle ovogodišnjeg turnira u Indijan Velsu.

Ana se polako vraća u formu i nadamo se da će uspeti da reprodukuje igru iz Pariza 2008. kako bi ponovo našla svoje mesto u vrhu svetskog tenisa.

Safina je je posle tog izgubila još dva Gren slem finala, a brojni stručnjaci i kolege zameraju joj što je bila prva tenserka na svetu, a da nije osvojila titulu na nekom od najvećih turnira. Strah koji je Ana u meču sa njom uspela da prebrodi, Ruskinja još nije, ali se i dalje bori da dođe u priliku da osvoji neki od Gren slem turnira.

Priredio/la: Saša Ozmo

Postojeći komentari (2) | Pošaljite komentar   Odštampaj    Pošalji


do 1914.

1897. Adin Mason (Francuska) – P. Žiro (Francuska) 6:3, 6:1
1898. Adin Mason (Francuska)
Postojeći komentari (1) | Pošaljite komentar

do 1914.

1891. H. Brigs (Velika Britanija) – P. Begnere (Francuska) 6:3, 6:4
1892. Žan Šofe (Francuska)

Postojeći komentari (1) | Pošaljite komentar

Ono što se godinu dana ranije mnogima činilo neostvarivim, dogodilo se iduće sezone na Rolan Garosu. Godinama je Rodžer

Postojeći komentari (0) | Pošaljite komentar

Pet godina nakon što je trijumfovala na US openu, Svetlana Kuznjecova postala je šampionka Rolan Garosa savladavši u finalu

Postojeći komentari (0) | Pošaljite komentar

Koliko god razmišljao, nisam pronašao nijedan izraz dovoljno ubedljiv da opiše igre Rafaela Nadala na Rolan Garosu 2008.

Postojeći komentari (0) | Pošaljite komentar

Godine su prolazile, ali u Bulonjskoj šumi se ništa nije menjalo – Rafael Nadal je i dalje je bio suvereni gospodar

Postojeći komentari (0) | Pošaljite komentar

Nadal se potrudio da se ništa ne menja u muškoj konkurenciji, a još ubedljvija bila je Žistin Enan u ženskoj. Na Garosu

Postojeći komentari (0) | Pošaljite komentar

Rafael Nadal je 2006. godine nastavio tamo gde je stao lani, a u finalu je pobedio Rodžera Federera sa 1:6, 6:1, 6:4, 7:6

Postojeći komentari (0) | Pošaljite komentar

Uporedo sa dominacijom Rafaela Nadal u muškoj, tekla je i dominacija Žistin Enan-Arden u ženskoj konkurenciji na Otvorenom

Postojeći komentari (0) | Pošaljite komentar