Nova vest
Tenis

Ponedeljak, 17.05.2010.

20:45

Zašto je Rodžer izgubio od Rafe? (2007)

Godine su prolazile, ali u Bulonjskoj šumi se ništa nije menjalo – Rafael Nadal je i dalje je bio suvereni gospodar Rolan Garosa i ponovo je savladao Federera u finalu. Ovaj okršaj u Parizu imao je ipak mnogo interesantniju predigru, pošto je Rodžer neposredno pred Garos dobio Nadala u Hamburgu prekinuvši niz Španca od 81 uzastopne pobede na šljaci.

Izvor: Saša Ozmo

Autor:Saša Ozmo

Default images

Na putu do finala obojica su bili superiorni – Federer je jedini set izgubio protiv Robreda, ali ni u jednom trenutku nije delovalo da je u ozbiljnoj opasnosti. Osim njega, Fedeks je eliminisao Rasela, Asiona, Staračea, Južnog i Davidenka, dok je Majorčanin dobio Del Potra, Ćipolu, Montanjesa, Hjuita, Moju i Đokovića.

Sve je bilo spremno za veliki okršaj na „Filip Šatrije“, a srca najvećeg dela publike bila su uz Švajcarca. To ni najmanje nije smetalo borbenom Rafaelu, naprotiv, kao da mu je predstavljalo dodatni motiv.

„Očekivao sam to. On se borio da uđe u istoriju tako što će osvojiti sva četiri Gren slem turnira, a uz to je i prvi na svetu“, izjavio je Nadal posle meča.

Prva dva seta bila su ekstremno kvalitetna i uzbudljiva, ali Nadal je u preostala dva držao totalnu kontrolu i potvrdio titulu ’kralja šljake’ – 6:3, 4:6, 6:3, 6:4. Stvari bi se možda drugačije razvijale da je Federer bolje iskoristio pritisak koji je nametnuo Špancu na početku. Ipak, nije iskoristio nijednu od 10 brejk lopti (imao 0:40 u osmom gemu), a Nadal je materijalizovao svoju prvu i potom osvojio set.

Švajcarac je u drugom setu više izlazio na mrežu, bekhendi su bili mnogo dublji, a onda je do izražaja morao da dođe i brilijantni forhend – 1:1 u setovima.



Nadal je odmah oduzeo servis Federeru na početku trećeg seta, sjajno je kombinovao servise, kontrolisao poene i do iznemoglosti forsirao bekhend stranu Švajcarca, a to se, kao i mnogo puta ranije, pokazalo kao delotvorno. Slično je bilo i u 4. setu, Nadal je napravio brejk za 2:1 i bez problema održao prednost do kraja.

„Nadal ume da izmori suparnika fizički i psihički. On je tip igrača koji će te naterati da promašiš, tako da protiv njega iz nekog razloga nikada ne možeš da kažeš da si igrao dobro“.

Federer je napravio 59 neiznuđenih grešaka, 32 više nego Nadal.

“Ne mogu da kažem da su mi bekhend ili forhend ili volej bili loši. Sve je bilo u redu, ali on je težak protivnik. Razoćaran sam što nisam iskoristio svoje prilike. Ipak, ne mislim da je nepobediv, možda za druge, ali znam da, ako neko može da ga dobije na ovom turniru, to sam ja”, govorio je Federer.



Nadal je, logično, bio presrećan posle osvajanja treće uzastopne titule u Parizu.

“Mislim da sam odigrao svoj najbolji Rolan Garos. Sada sam kompletniji igrač – mogu da izađem na mrežu, da budem agresivniji forhendom i bekhend sam poboljšao malo. Ovo je ostvarenje mog sna”, rekao je Bik sa Manakora.

Mnogo se raspravljalo posle dvoboja o uzrocima Federerovog poraza. Zanimljivo zapažanje izneo je teniski instruktor Serđo Kruz, koji smatra da je Rodžer, osim zbog Nadalove odlične igre, izgubio i zbog sopstvenog ega.

“Tokom celog meča Rodžer je samo sedam puta odigrao bekhend slajs i od toga je dobio šest poena. Federer je bio tvrdoglav i želeo je da pobedi Nadala njegovom igrom sa mnogo top-spin nadmetanja. Statistički gledano, da je umesto top-spin belhenda igrao slajs u 60% slučajeva, osvojio bi 50% više poena. Za razlog moramo da se vratimo u doba kada su ljudi živeli u pećinama, a smrdeti kao svinja bilo je stvar ‘mačo’ izgleda. Mislim da Federer iz istog, ‘mačo’ razloga nije koristio slajs: ‘Pobediću te tvojom igrom’. To je bila skupa greška, to se ne radi protiv Nadala”, napisao je Kruz u svom članku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve