Nova vest
Tenis

Ponedeljak, 17.05.2010.

20:38

Iskustvo je najbolji učitelj (2007)

Nadal se potrudio da se ništa ne menja u muškoj konkurenciji, a još ubedljvija bila je Žistin Enan u ženskoj. Na Garosu nije izgubila set još od četvrtog kola 2005. i meča sa Kuznjecovom, a u finalu 2007. godine savladala je Anu Ivanović sa 6:1, 6:2. Superiornost Belgijanke ilustruje i činjenica da je samo protiv Tamire Pašek u drugom kolu bila prinuđena da set igra do sedam (7:5, 6:1), u četvrtfinalu je dobila Venus Vilijams sa 6:4, 6:3, a u polufinalu Jelenu Janković sa 6:2, 6:2.

Izvor: Saša Ozmo

Autor:Saša Ozmo

Default images

Ana Ivanović bila je u usponu karijere, a u Pariz je došla kao sedma teniserka na svetu. Trijumfom u Berlinu nekoliko sedmica ranije prvi put ušla je u Top10, a povreda skočnog zgloba srećom nije ugrozila njeno učešće na Otvorenom prvenstvu Francuske. U četvrtfinalu eliminisala je treću teniserku na planeti Svetlanu Kuznjecovu, a u polufinalu je odigrala perfektan meč i deklasirala Mariju Šarapovu sa 6:2, 6:1.

Očekivalo se grandiozno finale, Ana je trebalo da bude ozbiljan izazivač omalenoj Žistin, ali Belgijanka je kvalitetom i iskustvom učinila da završni okršaj bude prilično jednosmeran. Finalni meč je trajao samo 65 minuta, Ivanovićeva je dobro počela, povela sa 1:0 i imala tri gem lopte u narednom gemu, a onda se iznenada unervozila i do kraja srljala iz greške u grešku.

Nelagodnost je bila očigledna, servis je bio katastrofalan, a Belgijanki je jedino preostalo da mudro ubacuje lopticu u teren i da se raduje velikom trijumfu – 6:1, 6:2; Enan je došla do svoje četvrte i za sada poslednje titule na Rolan Garosu.

“Učinila sam sve što sam mogla. Osećala sam da je prirodno to što sam u finalu, ali kada sam izašla na teren počela sam da razmišljam o celoj situaciji i bilo je upleteno previše emocija. Da sam svoja osećanja bolje kontrolisala, bio bi to sasvim drugačiji meč”, izjavila je srpska teniserka.

Ivanovićeva je odala priznanje belgijskoj teniserki.

“Mogu samo da učim od Žistin. Sigurna sam da je i ona bila nervozna, ali se nosila bolje sa time jer je ona veliki šampion”.

Žistin Enan postala je prva teniserka posle Monike Seleš (1992) koja je osvojila tri uzastopna Rolan Garosa. Takođe, postala je peta žena koja je trijumfovala u Parizu četiri ili više puta i tako se pridružila Kris Evert, Štefi Grad, Margaret Kort i Helen Vilis Mudi.

Njena titula bila je dobila je na težini i zbog porodične drame koja se odvijala u tom periodu – šest meseci ranije razvela se od supruga Pjer-Iva, ali je zato ponovo uspostavila kontakt sa ocem i ostatkom porodice.

“Znam da me je gledao na televiziji. Poslao mi je poruku, ponosan je na svoju ćerku. Potpuno je drugačiji osećaj sada kada imam porodicu ponovo uz sebe, napokon osećam da sam srećna na terenu”, rekla je Enan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve