Nova vest
Tenis

Ponedeljak, 17.05.2010.

20:27

Žistin bez muke do trofeja (2006)

Uporedo sa dominacijom Rafaela Nadal u muškoj, tekla je i dominacija Žistin Enan-Arden u ženskoj konkurenciji na Otvorenom prvenstvu Francuske. Omalena Žistin do trofeja je došla ne izgubivši nijedan set i tako je postala prva od Štefi Graf (1996) koja je odbranila titulu na Rolan Garosu.

Izvor: Saša Ozmo

Autor:Saša Ozmo

Default images

Žistin je te godine na početku bila na udaru brojnih kritika javnosti jer je predala meč Ameli Morezmo u finalu Austrlaijan opena, a ni sezonu na omiljenoj joj šljaci nije dobro počela jer je izgubila u polufinalu u Čarlstonu. Ipak, trijumfom u Berlinu ponovo se etablirala kao glavni favorit da osvoji titulu u Parizu.

Na putu do finala Enan je eliminisala Ani, Jakimovu, Garbin, Miskinu, Gronefeld, Klajsters, a u finalu ju je čekala Svetlana Kuznjecova, osmi nosilac iz Rusije. Kuznjecova nikada ranije nije prošla četvrto kolo na Rolan Garosu, a tada je u polufinalu spasila meč loptu protiv Nikol Vajdišove i izborila se za drugo Gren slem finale u karijeri.

Belgijanka je tenhikom i taktikom bila superiorna u odnosu na snažnu Kuznjecovu. Napravila je brejk već u prvom gemu i osvojila prvi set. U drugom je Ruskinja bolje startovala, ali je Žistin napravila preokret i iskoristila drugu meč loptu – 6:4, 6:4 posle jednog časa i 36 minuta igre.

„Oduševljena sam što sam treći put u karijeri pobedila ovde, to je fantastičan osećaj. Ovaj turnir je jedinstven i volim da igram ovde“.

Ono što je stučnjake najviše zabrinilo jeste što je Žistin uzela titulu manje-više rutinski, a da nije pružala igre na najvišem nivou. To je i sama priznala dodavši da je imala fizičkih i problema sa nesanicom tokom celog turnira.

To je ipak nije sprečilo da osvoji titulu, ali postavilo je pitanje: Da li se pojavljuje nova dominantna figura u ženskom tenisu? Na šljaci je Enan to sigurno bila, ali na ostalim podlogama nije bila ni izbliza superiorna, pa se strahovanja (ili nadanja) o carevanju Žistin WTA turom nisu obistinila.

Kuznjecova je posle finala izjavila da je razočarana porazom, ali da se nada da će biti još prilike za nju. Bila je upravo, pošto je tri godine kasnije na istom mestu podigla pehar namenjen šampionki, dok je Dinara Safina skrušeno držala vicešampionski tanjir na isti način kao Sveta 2006. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve