Nova vest
Tenis

Nedelja, 30.05.2010.

19:53

Rodžer Federer: "Ne smem da potcenim Soderlinga"

Rodžer Federer lako je izašao na kraj sa Stanislasom Vavrinkom u četvrtoj rundi i za prolaz u polufinale boriće se sa Robinom Soderlingom u reprizi prošlogodišnje finala.

Šta misliš o Soderlingu kao protivniku?

„Mislim da je dobro iskoristio bolji rang nakon što se plasirao u finale ovde prošle godine. Od tada smo igrali nekoliko puta na Gren slemovima, na Vimbldonu i US openu. Imamo iskustva jedan protiv drugog. Nikada nisam izgubio (skor 12-0), što je naravno dobro, ali on je napredovao i zbog toga ga ne smem potceniti. Pobedio je neke sjajne igrače prošle godine, tako da je i šljaka izgleda postala njegova omiljena podloga“.

Izvor: SO

Autor: SO

Default images

Sastali ste se na trening-meču u Abu Dabiju i tada je pobedio. Čega se sećaš iz tog meča?

„Na želim da umanjim značaj egzibicionih mečeva, ali oni postoje kako bi se neke stvari isprobale. Bio je to prvi meč u sezoni. Naravno, kada izgubiš od kolege iz Top10, o tome se govori, to ne možeš da kontrolišeš. Uvek je bolje pobediti, ali u fazi karijere u kojoj sam, bolje mi je da isprobam neke stvari jer će se pojaviti mečevi gde to neću moći da učinim. Taj meč sada nema veze, uslovi su potpuno drugačiji, obojica moramo da smislimo dobar plan igre“.

Koji je ključ za trijumf nad igračem koji tako snažno udara lopticu poput Soderlinga?

„Protiv bilo kog takvog tenisera trudim se da ga nateram da se kreće što više. Ponekad to ne možete da kontrolišete jer ako serviraju dobro i agresivni su već riternom, onda je to više igra kao na tvrdoj podlozi, što meni ne smeta. Možda sam zato dobar na mnogim podlogama, jer mogu da se prilagodim bilo kojoj vrsti rivala. Pokušam da ih naterma da se kreću, igram različite vrste udaraca, slajsom ih teram da se saginju jer krupniji moraju niže da se sagnu od nižih i sitnijih igrača. U isto vreme, ne smete da im dozvolite previše vremena jer snažno udaraju. Pre su momci Robinove konstitucije igrali servis-volej, sada mnogi igraju sa osnovne linije poput Del Potra, Rodika, Robina, Marija, Đokovića... Svi oni igraju sa osnovne linije“.

Koliko ti je drop-šot važno oružje u igri?

„Ako momak stoji deset metara iza linije, normalno je da se koristi skraćena loptica. Neverovatno je koliko daleko neki teniseri stoje iza osnovne linije, naročito prilikom riterna. Onda želiš da ih približiš bliže i da su stalno u nedoumici. Danas sam promašio nekoliko, pogodio nekoliko, ali nadam se da mi skraćene loptice pomažu i u ostalim aspektima igre. U protekle dve godine češće koristim drop-šot, funkcioniše mi dobro, ali ne na isti način protiv svakog protivnika“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

7 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve