18. maj 2010. | 22:50

Jedan jedini, Guga Kuerten

Ušao je u istoriju tenisa jer je već na svom trećem nastupu osvojio Gren slem titulu – bilo je to 1997. godine kada je Gustavo Kuerten u finalu Rolan Garosa pobedio Serhija Brugeru sa 3-0 u setovima. Momak rođen pre 33 godine u Brazilu tokom karijere zaradio je 14 miliona dolara od turnira, bio je najbolji teniser na svetu, a kuriozitet je da je osvajao takmičenja u 13 različitih zemalja.

Godine 2000. Guga je drugi put slavio na Otvorenom prvenstvu Francuske pobedivši u finalu Magnusa Normana. Na kraju godine postao je prvi Južnoamerikanac u istoriji koji je sezonu završio na prvom mestu na ATP listi.Tako je istovremeno prekinuo dominaciju Amerikanaca, koji su prethodnih osam godina završavali na čelu lestvice.

Iduće sezone ponovo je trijumfovao u Bulonjskoj šumi – u četvrtom kolu spasao je meč loptu protiv Majkla Rasela, a u finalu je dobio Aleksa Koreču. Tada se pridružio Borgu, Lendlu i Vilanderu kao jedinima koji su u Open eri uspeli da osvoje Rolan Garos tri i više puta. Kasnije je to pošlo za rukom i Rafaelu Nadalu.

Profesionalnu karijeru Guga je okončao 25. maja 2008. godine. Gde drugo nego pred 15 hiljada gledalaca na ’svom’ Rolan Garosu. Izgubio je od Pol-Anrija Matjea u tri seta, a na terenu je bio u žuto-roze kombinaciji koja mu je pre 11 godina donela sreću i utrla put ka zvezdama.

Osim po teniskom umeću, ostao je upamćen po harizmi kojom je plenio, pozitivnom odnosu sa medijima i publikom, kao i neobičnom načinu oblačenja i frizuri.

U penziji se skrasio u rodnom Florijanopolisu na jugu Brazila. Politički je aktivan na lokalnom nivou, rekreativno igra tenis i podučava ostale entuzijaste, a naročito uživanje predstavlja mu surfovanje. Takođe, pre nešto više od godinu dana počeo je studije glume u Centru za umetnost u Florijanopolisu.

Priredio/la: Saša Ozmo

Postojeći komentari (2) | Pošaljite komentar   Odštampaj    Pošalji


Jedan od najboljih šljakaša devedesetih i jedini Austrijanac koji je osvajao tako veliki turnir, Tomas Muster, svoj jedini

Postojeći komentari (3) | Pošaljite komentar

Mima Jaušovec, tada Jugoslovenka, danas Slovenka, osvojila je Otovreno prvenstvo Francuske u tenisu 1977. Godine. Do svog

Postojeći komentari (0) | Pošaljite komentar