18. maj 2010. | 22:27

‘Kralj šljake’ kratkog veka, Tomas Muster

Jedan od najboljih šljakaša devedesetih i jedini Austrijanac koji je osvajao tako veliki turnir, Tomas Muster, svoj jedini Gren Slem uzeo je 1995. godine. Muster je rođen 1967. godine u varoši Lajbnic (Slovenci je zovu Lipnica), na samoj granici Austrije i tadašnje SFRJ.

Turnire je osvajao u rasponu od 1986. do 1997. godine, stigao i do prvog mesta na ATP listi 12. februara 1996, ali nije imao velikih rezultata u karijeri.


U Francuskoj je te 1995. godine do finala pobedio Francze Solvea i Piolina, Španca Kostu, Ruse Medvedeva i Kafeljnikova, a u završnoj predstavi bio bolji od Amerikanca Majkla Čenga.Karijera mu je prekinuta šest godina pre tog trenutka, najsjajnijeg koji je na terenu doživeo, posle plasmana u finale Ki Biskejna na njega je naleteo pijani vozač i umesto na megdan Lendlu poslao ga u Beč na operaciju ligamenata ozbiljno oštećenog kolena.

Zahvaljujući upornosti i posebno napravljenoj stolici za šest meseci se vratio na teren a devet meseci kasnije osvojio Masters u Rimu.

Ima jednu pobedu na Rolan Garosu, osam na turnirima Masters serije, još 35 titula. Ima i neslavan rekord, jedini je teniser u istoriji koji je bio prvi na ATP listi i koji nikada nije pobedio na terenima Vimbldona. Ispadao je u prvom kolu 1987, 1992, 1993. i 1994. i više nije ni pokušavao.

’Kralj šljake’, kako su ga zvali, na travi se nije snalazio.

Kada je završio sa igrom, 1999. godine, otišao je u Australiju, 2005. se vratio u Austriju, jedno vreme bio selektor Dejvis kup selekcije svoje zemlje.

Danas je samo posmatrač teniskih mečeva.

Priredio/la: Miloš Šaranović

Postojeći komentari (3) | Pošaljite komentar   Odštampaj    Pošalji


Ušao je u istoriju tenisa jer je već na svom trećem nastupu osvojio Gren slem titulu – bilo je to 1997. godine kada

Postojeći komentari (2) | Pošaljite komentar

Mima Jaušovec, tada Jugoslovenka, danas Slovenka, osvojila je Otovreno prvenstvo Francuske u tenisu 1977. Godine. Do svog

Postojeći komentari (0) | Pošaljite komentar