Nova vest
Tenis

Ponedeljak, 17.05.2010.

21:55

Džon Izner – u Top20 sa fakultetskom diplomom

Džon Izner počeo je profesionalno da se bavi tenisom na leto 2007. godine i od tada je prevalio džinovski put na ATP listi, drastično poboljšao svoju igru i u budućnosti bi trebalo da beleži još bolje rezultate. Sa visinom od 206cm razorni servis predstavlja mu najjače oružje, a svojom snagom smatra i forhend. Početkom godine u Oklendu osvojio je svoju jedinu dosadašnju titulu, a još tri puta je gubio u finalu (Vašington, Memfis, Beograd).

Izvor: Saša Ozmo

Autor:Saša Ozmo

Default images

Izner je rođen u gradu Grinzboro, trećem najvećem u Severnoj Karolini, od oca Roberta građevinskog radnika i majke Karen, koja je agent za prodaju nekretnina. Tenis je prvi put zaigra sa devet godina, a do 15. je uporedo trenirao i košarku koju i dalje obožava.

Džon je 2007. diplomirao komunikologiju na Univerzitetu u Džordžiji i tek tada je, sa 22 godine, počeo da igra na profesionalnim teniskim turnirima. Startovao je sa 839. pozicije, a uspon je bio meteorski – posle trijumfa na dva ’fjučersa’ i finala u Vašingtonu, na US openu je izbacio Nieminena i De Fusta i u trećoj rundi je izgubio od Rodžera Federera. Bio je jedan od dvojice koji su uzeli set Rodžeru na tom turniru, a čak je i moćni Švajcarac izjavio da je bio zabrinut nakon gubitka prvog seta u taj brejku.

„Njegov servis je fantastičan i zato će ga uvek biti teško pobediti“, izjavio je između ostalog Federer.



Tog leta Izner je izuzetnim partijama šokirao tenisku javnost. Ono što je bilo posebno fascinantno jeste da je postizao odlične rezultate, a da je čak i laicima bilo jasno koliko je Izner nebrušeni dijamant, koliko još mnogo prostora za napredak ima u njegovoj igri.

Zaista, osim topovskog servisa, malo šta je bilo vredno spomena – kretanje mu je bilo daleko od idealnog. čak i za tu visinu, pokušavao je izlascima na mrežu da skrati poene, ali i tu je delovao trapavo i često pravio početničke greške. Najveći plus, osim servisa, u tom periodu bio je psihološki aspekt – Izner je fin i vaspitan momak, smireni stav preneo je na teren, a emocije je unosio taman koliko je bilo potrebno, najviše kada koristi podršku sa tribina kako bi izvukao maksimum iz sebe.

Eksplozivni početak karijere na ATP turu nije mogao da bude praćen istim takvim usponom – jednostavno, mnogo je energije Izner potrošio, imao malo i sreće, a da se nije ni pošteno prilagodio zahtevima profesionalnog tenisa.

Upravo je u adaptaciji protekla 2008. godina, u kojoj Džon nije imao zapaženijih rezultata i neprestano se ’vrteo’ oko 100. mesta na lestvici. To je bilo zatišje pred buru u 2009. godini, a tačka preokreta bio je mart 2009. godine i početak saradnje sa australijskim trenerom Kregom Bojntonom, koji je radio sa Džimom Kurijerom i Mardijem Fišom. Prvi zajednički turnir bio im je Indijan Vels, a Izner je savladao K.Rohusa, Monfisa i Safina pre nego što je posle dva taj brejka izgubio od Del Potra.

Taman kada je ponovo uhvatio pobednički ritam, Izner je dobio mononukleozu dan pre Otvorenog prvenstva Francuske, što je uzrokovalo pauzu do kraja juna.

„Bilo je potrebno neko vreme da se oporavim, a posle toga sam dve-tri nedelje samo trenirao kako bih ojačao. Trener i ja nismo želeli da žurimo, morao sam da zaigram samo kada budem potpuno spreman“.

To se ispostavilo kao prava odluka jer je Izner u nastavku sezone zabeležio fantastične rezultate – igrao je polufinala u Indijanapolisu i Vašingtonu, četvrtfinale u Los Anđelesu, a vrhunac je dostigao eliminacijom Endija Rodika u trećem kolu US opena. Pogledajmo taj brejk petog seta:



Na betonu, njegovoj omiljenoj podlozi, bilo je najuočljivije koliko je Iznerova igra evoluirala u odnosu na ranije.

Servisu, koji su mnogi poredili sa raketom, pridodati su i ostali segmenti igre. Džon je vrlo često koristio ’jedan-dva’ kombinaciju, tj. snažni forhend kojim se posle odličnog prvog servisa pravi direktni poren posle nešto kraćeg riterna. Takođe, poboljšao je kretanje, dobio na snazi, što mu omogućuje da duže i ravnopravnije učestvuje u razmenama sa osnovne linije.

Igra na mreži bila je umnogome poboljšana, prevashodno voleji, mada je i dalje imao poteškoća sa odabirom pravog trenutka. Progres je bio vidan i na bekhendu, nije bilo toliko oscilacija, ali bekhend ostaje najslabiji deo Iznerove igre. Konačno je uspeo da u kontinuitetu igra dobro i zato je zaslužio skok na 39. poziciju na ATP listi posle poraza od Verdaska u osmini finala US opena.

„Bio sam na 150. mestu, a sa Bojtonom sam ušao u Top 30. Odlično se slažemo, nikada ne možemo da dosadimo jedan drugome. On poznaje toliko dobro moju igru, a ja upijam i poštujem sve što on kaže jer znam da je to najbolje za mene“, istakao je Izner ulogu trenera Krega Bojtona u poboljšanju svoje igre.

Džona je ATP proglasio ’novajlijom sezone’ u 2009. godini, a prvu titulu osvojio je početkom godine u Oklendu savladavši Klemona u finalu. Ispao je u četvrtoj rundi Ozi opena od Endija Marija, a ono što posebno raduje Iznerove navijače jeste što je u pojedinim momentima pokazao da može da bude opasan i na šljaci.

Igrao je finale Srbija opena i izgubio od Kverija iako je imao meč loptu, pružio je snažan otpor Đokoviću u Dejvis kupu... Početkom maja bio je 19. teniser na svetu, a od njega tek teba očekivati vanserijske rezultate kada na leto ponovo dođu turniri na betonu, podlozi na kojoj se najprirodnije oseća.

Intervju koji je Izner dao za B92 pred Rolan Garos pročitajte u našoj rubrici "Intervju".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

1 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve