Nova vest
Tenis

Ponedeljak, 17.05.2010.

21:33

Lukaš Kubot – iz Beograda u orbitu

Na ovogodišnjem Australijan openu Kubot je došao do osmine finala i tako je postao prvi Poljak od Votjeka Fibaka (Rolan Garos, 1982.) koji je dogurao tako daleko na nekom od Gren slem turnira. Kao ovogodišnji cilj 27-godišnji momak iz Bolesjaveca postavio je ulazak u Top 50. Odlikuje ga solidan servis, a osim toga snagom u igri smatra forhend i ritern. Najviše voli da igra na šljaci i sporijoj betonskoj podlozi.

Izvor: Saša Ozmo

Autor:Saša Ozmo

Default images

Kubot se tokom većeg dela karijere posvetio igri parova i prilično je uspešan – ima pet titula, a bio je i 11. na svetu. Ipak, u nekom trenutku Poljak je želeo da sebi izgradi ime i u singl konkurenciji ugledajući se na svoje uzore Jevgenija Kafeljnikova, Stefana Edberga i pogotovo Jonasa Bjorkmana.

Posle nekoliko godina ’mučenja’ na čelendžerima i fjučersima, prvi put se našao u glavnom žrebu nekog ATP turnira početkom prošle godine u brazilskoj Košti do Saupe i izgubio je u drugom kolu od Belučija.

Primarno obeležje Kubotove igra jeste agresivnost, napadački stil od početka do kraja meča. Veštinu koju je stekao uspešnim igrama u dublu nastoji što više da ugradi i u singl, pa neretko juriša na mrežu, a ima više nego solidan volej.

Upravo ga je takva, ofanzivna igra vodila do tada najvećeg uspeha u karijeri maja prošle godine. Kao ’srećni gubitnik’ ušao je u glavni žreb, a potom je eliminisao Zlatanovića, Andrejeva, Fligena i Karlovića, pre nego što je u finalu izgubio od Đokovića. Do kraja godine redovno je prolazio kvalifikacije, stigao je i do četvrtfinala u Štutugartu, a godinu je završio nadomak Top 100.

Tekuću sezonu počeo je izvanredno – igrao je četvrtfinale u Dohi, a na Ozi openu je izbacio Zvereva, Hiralda, Južni mu je predao meč, pa je u svom tek trećem nastupu na GS turnirima stigao do osmine finala i izgubio od Novaka Đokovića.

Posle toga je igrao finale u Košti do Saupe, a od tada ga nema nigde. Naglo je pao u formi, na najdražoj mu šljaci beležio je poraze u nizu, a zbog uganuća skočnog zgloba nije bio u prilici da u Beogradu brani finale. Cilj je doduše ispunio jer je 12. aprila bio 41. teniser na ATP listi, ali sada je ponovo van Top 50.

Na svom zvaničnom sajtu Kubot je istakao da se nada da će sve biti u redu i da će moći da pruži maksimum na Rolan Garosu. S obzirom da mu je šljaka podloga na kojoj se najbolje snalazi, to bi bilo od krucijalnog značaja za dalji tok sezone.

Poljak je visok 190cm i pristojan je sa bazne linije, ima solidan raspon ruku i dobre osnovne udarce, mada mu je forhend bolji i snažniji od bekhenda. Najveći Kubotov problem jesu oscilacije u igri i njih će morati da svede na minimum ukoliko želi da postane vrhunski teniser.

On ima potencijala za tako nešto, u poslednje vreme smo svedoci da teniseri, npr. Karlović, igrački zenit dostignu u, za mnoge, poznim teniskim godinama. Možda će tako biti i sa Kubotom, ali za to će mu biti potrebno mnogo rada i upornosti.

Intervju koji je Lukaš Kubot dao za B92 pročitajte ovde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Tenis

Ribakina se namučila, kraj za Žaber

Kazahstanska teniserka Jelena Ribakina plasirala se u četvrtfinale turnira u Štutgartu, pošto je pobedila 19. teniserku svera Ruskinju Veroniku Kudermetovu posle tri seta, 7:6, 1:6, 6:4.

Beta

18:42

5 h

U fokusu

Vidi sve