Nova vest
Tenis

Četvrtak, 13.05.2010.

19:31

Melani Udan – čudo od deteta, naslednica sestara W

Američka tinejdžerka, 18-godišnja Melani Udan dospela je u centar pažnje javnosti prošlogodišnjim uspesima na Vimbldonu (4. kolo), a pogotovo na US openu (četvrtfinale). Od početka ove godine nalazi se u maloj krizi, ali to nije razlog da joj se već sada uskrati status ‘buduće Top 10’ teniserke, kako neki pokušavaju, jer mlada Udanova ima sve što je potrebno da izraste u vrhunsku igračicu.

Izvor: Saša Ozmo

Autor:Saša Ozmo

Default images

Devojka rođena u Marleti, u saveznoj državi Džordžija, počela je da se bavi tenisom sa sedam godina, a zanimljivo je da je za to najzaslužnija njena baka.

Pre dve godine prvi put je igrala u glavnom žrebu nekog od turnira najvišeg nivoa, a u drugoj polovini prošle sezone napravila je pravi BUM na WTA turu. Posrnulom ženskom tenisu bilo je potrebno neko novo lice, a Melani Udan bila je idealna. Briljantnim partijama na Vimbldonu i US openu uspela je da zainteresuje i ne mali broj onih koji su prestali da pomno prate ženski tenis zbog pada kvaliteta i uzbudljivosti. Odjednom su svi želeli da znaju “ko je ta mala?” koja sa 17 godina pobeđuje Jelenu Janković, Dementijevu, Šarapovu, Petrovu…

Osim neospornih uspeha, njenom dolasku na naslovnice doprinela je i činjenica da je iz SAD-a, države koja je izrodila brojne fantastične teniserke, ali trenutno, osim sestara Vilijams koje se bliže 30. godini, nisu imale nijednu. Sve dok se nije pojavila Melani Udan.

„Čast mi je da se na mene gleda kao na naslednicu Venus i Serene. One su uradile mnogo ne samo za tenis, već i za ženski sport uopšte. Mnogo ih poštujem i nadam se da ću jednog dana zavredeti da se moje ime spominje zajedno sa njihovim“, rekla je Melani u intervjuu za B92 pred ovogodišnji Ozi open.

Na Vimbldonu je prošla kvalifikacije, zatim eliminisala Bamer i Švedovu, kao i Jelenu Janković, da bi je u četvrtom kolu zaustavila Agnješka Radvanska.

Još bolji rezultat ostvarila je u Njujorku – prvo je savladala Anastasiju Pavljučenkovu, a zatim je protiv Jelene Dementijeve, Marije Šarapove i Nadje Petrove uspela da nadoknadi set zaostatka i da na kraju trijumfuje.

Upravo ti preokreti najbolja su ilustracija koliko je mlada Amerikanka nepokolebljiva i psihološki stabilna, naročito za svoje godine. Znam, mnogi će reći: “A, Monika Seleš, Dženifer Kaprijati, Martina Hingis?”. Istina, bilo je teniserki koje su u zastrašujuće mladim godinama dolazile do najvećih titula, ali utisak je da se u poslednje vreme to promenilo i da igračice malo kasnije sazrevaju. Zato je besprekorna psihološka sprema Udanove od vitalnog značaja, kao i njeno samopouzdanje.

Melani se za sada prevashodno oslanja na odbrambeni stil igre. Odličan rad nogu, dobro celokupno kretanje i relativno dug korak takvu igru čine prilično delotvornom. Sa druge strane, Udan je daleko od jednodimenzionalne teniserke – bekhend-slajs joj je koristan, a i videli smo je mnogo puta kako efektno skraćuje lopticu. Ima neverovatno snažan forhend i kada napada, to uglavnom čini tim udarcem. Ofanzivna je uglavnom iz kontre, ali teži da kratko zavšrava poene i kada je u naletu, kada ‘oseća udarac’. Još je mlada i postoji realna mogućnost da iz defanzivne teniserke izraste u igračicu koja gaji mešoviti stil (hybrid), tj. da se adekvatno brani, ali i da joj češći napadi nisu strani kao A taktika.

Pogledajte detalje iz odlučujućeg seta sa Jelenom Dementijevom u drugom kolu US opena. Tada je Melani pokazala da ume veoma dobro i da napada:



Oscilacije u igri, na nivou meča i na nivou turnira, svakako su trenutno najveći problem u njenoj igri. Ako uspe da ih svede na minimum, vrlo brzo ćemo imati još jednu Top 20 ili Top 10 igračicu sposobnu za proboj do same završnice Gren slem turnira. Servis, iako ume da bude ubitačan, najviše podleže padovima i bio je jedan od retkih segmenata igra Udanove koji su stručnjaci kritikovali i tokom njenih zvezdanih perioda prošle sezone. Svesna je da nikada neće moći da servira veliki broj asova, jednom prilikom Udan je izjavila da želi da je viša “svakog bogovetnog dana” (ima 168cm), ali je dodala da će u tom aspektu igre, kao i u nekim drugim, pokušati da se ugleda na svog idola Žistin Enan.

Do kraja 2009. godine bila je ometena povredom i bolešću, pa se nije takmičila. Kako je već rečeno, tekuća sezona ne ide najbolje za Melani. Nisu to toliko loši rezultati – igrala je polufinale u Parizu i još tri puta u četvrtfinalu, ali standardi koje je sebi postavila prošle sezone zahtevaju bolje rezultate na najvećim turnirima. Na Ozi openu ispala je u prvoj rundi, kao i u Indijan Velsu, a u Majamiju je takmičenje završila u drugom kolu.

Trenutno je 37. teniserka na svetu, što joj je i najviši plasman u karijeri, a meseci pred nama pokazaće koliko je Udan sposobna da se izbori sa pritiskom američke javnosti i u potpunosti realizuje svoj potencijal.

Intervju koji je Melani Udan dala za B92 pred Rolan Garos možete pročitati ovde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve