Nova vest
Tenis

Petak, 06.06.2008.

18:53

Iza terena: Rafael Nadal

Rafael Nadal je već nekoliko godina drugi teniser sveta, na šljaci jedan od najuspešniji svih vremena. I dok se o Novaku Đokoviću zna gotovo sve, Rodžeru Federeru takođe, o životu španskog igrača izvan terena se zna jako malo. Čini se da je to rezultat, pre svega, njegove stidljivosti i povučenosti nego nezainteresovanosti medija.

Izvor: Nina Kolundžija

Autor:Nina Kolundžija

Default images

Španija je u prethodnih petnaest godina imala nekoliko šampiona Otvorenog prvenstva Francuske: Serhija Bruguera, Karlosa Moju, Alberta Kostu i Huana Karlosa Ferera. Ali do Nadala, nijedan nije bio istinska teniska zvezda.

Nadal je rođen u Manakoru (Maljorka) od oca Sebastijana Nadala i majke Ane Marije Parere, a takođe ima i mlađu sestru Mariju Izabel. Rafael potiče iz prave sportske i veoma uspešne porodice. Njegov stric, Migel Anhel, je bio profesionalni fudbaler koji je igrao za Maljorku, Barselonu i špansku reprezentaciju. Drugi strinc, Toni, je njegov trener od četvrte godine. Popularni ’Rafa’ je vrlo privržen porodici. Njegovi baba i deda, roditelji kao i stričevi sa porodicama žive u istoj zgradi na jednom od glavnih trgova u Manakoru.

22-godišnjem teniseru je pre nekoliko godina ponuđena finansijska pomoć od strane Teniskog saveza Španije ukoliko se preseli u nacionalni trening centar u blizini Barselone. Porodica Nadal je to odbila odlučivši da Rafael ostane u Manakoru, trenira sa stricem Tonijem i upiše redovnu srednju školu.

’’Uvek sam mislio i nastaviću da mislim da ukoliko neko naporno radi, može dobro da radi na mnogo mesta. Prednost ostanka sa porodicom je velika. To je bio plus i u pogledu stabilnosti i u poglesu organizacije’’, rekao je Toni Nadal.

Trenutak kada je privukao pažnju teniske javnosti desio se u maju 2001. godine kada u egzibicionom meču savladao bivšeg šampiona Vimbldona Peta Keša koji je trebaloda igra sa Borisom Bekerom, ali se Nemac povukao zbog povrede. Rafael je tada imao samo 14 godina, Keš 36! Sledeće godine, Španac postaje profesionalni teniser.

Rafaela je teško ignorisati kako zbog tenisa koji igra tako i zbog izgleda. Ima dugu, smeđu kosu, tamne oči. Na terenu oblači majice bez rukava, najčešće jakih boja (plave, zelene, žute) i uske tri-četvrt bermude poznatije kao kapri za koje kaže da mu uopšte ne smetaju dok igra. Temperamentan je, pokazuje osećanja i kada pobeđuje i kada gubi, ali uvek to radi džentlmenski što nije ranije bio slučaj sa mlađim teniserima poput Džona Mekinroa, Andrea Agasija ili Lejtona Hjuita.

Svetski reket broj dva već duže vreme se zabavlja sa svojom sunarodnicom Marijom Frančeskom Pareljom Ćiskom. Ona je takođe iz Manakora, a upoznala ih je teniserova sestra Marija Izabel, koja se druži sa Ćiskom. Mlada Španjolka je prva ljubav 22-godišnjeg Rafaela koji je jednom prilikom izjavio da neće dozvoliti da ga slava promeni.

’’Nadam se da me neće promeniti. Želeo bih da ostanem isti kakav sam bio. Nadam se da ću moći da se nosim sati. Samo želim da igram svoj tenis’’, rekao je Rafael Nadal.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve