Rolan Garos - Mogući favoriti

Drugi Gren slem sezone je pred nama, a kada se priča o velikom broju poena, priča se i o velikoj neizvesnosti, velikom novcu, i velikim favoritima...

Izvor: Ana Kržavac

Četvrtak, 22.05.2008.

18:01

Default images

Rafael Nadal- Kralj kraljeva šljake

Čak ni nebrojeni rekordi mladog Španca na šjaci ne mogu da opišu talenat koji ovaj skromni mladić pokazuje na zemljanim terenima. Nadalova dominacija na šljaci traje još od 2005, kada je Rolan Garos osvojio po prvi put kao tinejdžer, sa 18 godina i 11 meseci. Nakon još jedne odlične sezone na šljaci, čini se kao da će Španac opet biti prvi favorit za osvajanje četvrtog uzastopnog Rolan Garosa, nakon što je savladao Rodžera Federera u napetom finalu Hamburga sredinom maja. Jedini problem za Španca ove sezone bila je povreda stopala usled žuljeva, zbog koje je u Rimu izgubio tek drugi meč na šljaci u preko tri godine.
Rodžer Federer- Legenda

Ako je Nadal najveći ikada igrač koji je kročio na šljaku, onda se može reći da je Federer najveći ikada igrač koji je kročio na teniski teren. Činjenica da su se karijere dva tenisera preklopile u tolikoj meri je jedna od najsrećnijih koincidencija u istoriji sporta, dok je za njih dvojicu možda i najgora- Nadal već 148 nedelja bezuspešno pokušava da postane broj jedan, dok Federer već četiri godine ne može da osvoji Rolan Garos, kao ni da ima pozitivan skor protiv Španca. Da Rafe nema, Federer bi skoro sigurno do sad već prestigao rekord Pita Samprasa od 14 Gren Slem titula. Za sad mu fale dve titule da bi i zvanično bio osvajač najviše Gren Slemova. Ipak, rivalstvo Federera i Nadala je definisalo čitavu jednu eru tenisa, i niko, a ponajmanje Federer, ne bi želeo da se išta drugo desilo.
Novak Đoković- Ne tako novi “neki novi klinac”

Prvi srpski Gren Slem šampion je prema mišljenju stručnjaka prepreka broj jedan-pored žuljeva- dominaciji Rafaela Nadala na šljaci. Pobednik Australijen Opena je protiv Španca odigrao fenomenalno polufinale Hamburga, pre nego što je na kraju izgubio nakon više od tri sata igre. Dvadesetjednogodišnjem osvajaču Rima talenta i samopouzdanja ne fali, i on sâm priznaje da je “odrastao na šljaci”, što će dodatno zakomplikovati ovogodišnje takmičenje.

Nikolaj Davidenko- Pritajeni tigar

Stalni pretendent na vrh svetskog tenisa Davidenko, stigao je do polufinala Rolan Garosa tri puta u poslednje četiri godine, da bi mu svake godine zamalo izmaklo finale. Rus, koji je poznat po tome što uglavnom može proći kao anoniman uprkos uspehu, više od bilo čega želi da dođe u finale Gren Slema. Ipak, uprkos dobrim nastupima na šljaci, finalu u Eštorilu i polufinalu Monte Karla, Davidenko i dalje ne može da se približi prvoj trojici.
David Nalbandijan- Skriveni zmaj

Argentinski broj jedan veliki je rival Maratu Safinu u konkurenciji za neformalnu titulu protraćenog talenta generacije. Nalbandijan je podsetio na svoj kvalitet kada je dvaputa zaredom iznenadio Federera i Nadala na Masters turniru u Madridu 2007. Tek od tog trenutka počeo je da se primećuje povratak momka koji je sa dvadeset godina igrao finale Vimbldona. Ove sezone Nalbandijan nije igrao toliko dobro, tako da će mu za Rolan Garos trebati bolja priprema nego za Barselonu i Rim, gde je rano ispao.

David Ferer- Drugi Španac

Svetski broj pet je kao odličan igrač na sceni eksplodirao prošle godine, nakon polufinala US Opena i četvrtfinala Australijen Opena. Fereru je i ova sezona dobro počela, pošto je osvojio titulu u Valensiji i u finalu Barselone izgubio od Nadala u tri seta. Žestoki Španac je dokazao da je savršeno sposoban da iznenadi bolje plasiranog zemljaka, i nakon pobede nad njim na US Openu prošle godine ne treba ga potcenjivati. Nažalost po njega, kao i Davidenko, i Ferer je zabeležio slabe nastupe u Hamburgu i Rimu, i teško je prognozirati kakva će mu biti forma pred početak Rolan Garosa.

Stanislav Vavrinka- Neočekivano opasan

Švajcarski broj dva je u svetski top 10 stigao 2008, konačno potvrdivši poverenje stručnjaka koje mu je ukazano nakon što je osvojio juniorsko Otvoreno prvenstvo Francuske 2003. Za njega je ovo “sve-ili-ništa” godina, ali nakon finala Rima i polufinala Barselone, niko ne sme da zanemari potencijalnu pretnju ovog mladog tenisera. Kod njega je moguće sve- od ispadanja u prvom kolu do igre u finalu.

Nikolas Almagro- “Spojler”

Talentovani dvadesetdvogodišnjak je bio zvezda na zemljanoj podlozi ove godine, osvojivši titule u Brazilu i Meksiku, učestvovavši u finalu u Valensiji, i igravši u četvrtfinalu Barselone i Rima. Kao i Vavrinka, šanse za njegov uspeh je nemoguće

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: