Najčudniji mečevi u istoriji: "Najduže zagrevanje ikada"

Tridesetosmogodišnjeg doktora Rona Kapa iz Kalifornije oduvek je zanimao uticaj dugačkog treninga na ljudsko telo. Maratonski tenis je za njega bio glavno interesovanje, jer je verovao da dugo prebacivanje loptice preko mreže može imati odličan efekat vežbanja na ljudsko telo.

Njegovo interesovanje je bilo toliko da je odlučio da napiše naučni rad o tome za jedan medicinski žurnal. Ali Kap je imao još interesovanja, jer njegova žejla je bila i da uđe u Ginisovu knjigu rekorda, baš kao i njegov kolega, četrdesetjednogodišnji Vil Dagan.

Kao najjednostavnije rešenje za oba bilo je prijavljivanje obojice da budu „zamorčići“ u ovom nesvakidašnjem eksperimentu. Obojica su bili solidni u tenisu, i verovali su da bi mogli da postave svetski rekord u najdužem prebacivanju loptice preko teniske mreže 1988. godine.

Izvor: Ana Kržavac

Utorak, 20.05.2008.

21:45

Default images

Do tada je u istoriji tenisa bilo mnogo veoma dugačkih prebacivanja, ali nijedno nije bilo namerno zadržavanje jedinstvenog poena. Naravno, da bi rekord ovakve vrste bio priznat, Kap i Dagan su morali da odigraju ceo teniski meč nakon postavljanja istog.

Tako je u subotu, 12. marta 1988. na ne naročito glamuroznom opštinskom terenu inače veoma glamuroznog gradića Santa Barbara odigran jedan od najneverovatnijih teniskih mečeva svih vremena..

Činjenica da je četrdesetjednogodišnjak uspeo da pobedi tri godine mlađeg i fizički spremnijeg protivnika u tri seta 6:2, 3:6, 7:5 jeste iznenađujuća, ali nije naročito zanimljiva. To da su dva protivnika na početku uspela da lopticu bez prekida puna tri sata i trideset i tri minuta je daliko impresivnije

Jedna lekcija koju je doktor Kap naučio jeste da, bez obzira koliko ste umešni i posvećeni, neko će pre ili kasnije morati da napravi grešku. U ovom slučaju to je bio upravo on, nakon forhenda koji je završio u mreži. Doduše, kad uspete da u jednom cugu lopticu prebacite 6.202 puta preko mreže, nije ni to toliko loše.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: