Srpske teniserke u 2008. godini

Dve vodeće srpske teniserke Ana Ivanović i Jelena Janković imale su prilično uspešnu polusezonu. Ivanovićeva je trijumfovala u Indijan Velsu, došla je do finala Otvorenog prvenstva Australije i igrala polufinala u Sidneju i Berlinu. Ana je ostvarila i rekordni rang, krajem januara postala je druga teniserka na WTA listi. Jankovićeva je osvojila trofej u Hamburgu, a ni na jednom takmičenju na kojem je učestvovala nije ispala pre četvrtfinala. Jelena se još plasirala u finale Majamije, a do polufinala je dogurala na Australijen openu, u Indijan Velsu i Dubaiju.

Izvor: Saša Ozmo

Utorak, 20.05.2008.

19:52

Default images

Ana Ivanović je sezonu počela u Sidneju, gde je za tri dana odigrala devet setova. Prvo je u duelu sa Viržin Razano iz Francuske uspela da nadoknadi deficit od 2:5 u poslednjem setu i povedi sa 6:1, 2:6, 7:5. U tom i narednom meču sa Srebotnikovom Ana se mučila sa koncentracijom i pravila je veliki broj grešaka. Bilo je očigledno da je sezona tek počela. Usledila je mnogo bolja partija u okoršaju sa Enanovom, ali Belgijanka je mnogo kvalitetnija teniserka od prethodne dve rivalke i uspela je četvrti put iz isto toliko mečeva savlada Anu – 6:2, 2:6, 6:4. Enanova je iznenada objavila povlačenje iz tenisa 14. maja, pa Ivanovićeva neće imati priliku da ikada savalda Žistin.
zvanièni sajt
Na red je došao Gren slem turnir u Melburnu i rutinski odrađen posao protiv Sorane Kirstee i Tatjane Garbin u prva dva kola. U vrlo tvrdom okršaju Ivanovićeva je izbacila Katarinu Srebotnik sa 6:3, 6:4, a da nijednom nije izgubila gem na svoj servis. U duelu sa perspektivnom Karolinom Voznijacki Srpkinja je igrala taman koliko je bilo potrebno za pobedu – 6:1, 7:6. Dankinja je bila bolja rivalka u jednom intervalu drugog seta, ali Ivanovićeva je diktirala tempo u poenu i držala kontrolu nad sopstvenom sudbinom.

Navijači i stručnjaci očekivali su fenomenalan dvoboj između Ivanovićeve i Venus Vilijams, ali prevelika nervoza kod obe uslovila je nezapamćen broj grešaka, naročito u prvom setu. Malo ko je mogao da pretpostavi da će u prvom delu biti čak šest brejkova, kada se zna da je obema servis jedan od najboljih elemenata igre. Došlo se do taj brejka, u kojem je Ana forhendom i neshvatljivim greškama Venus iz voleja došla do vođstva u setovima. Odličnim servisom i znatno raznovrsnijom igrom Ana je uspela da nadoknadi zaostatak od 0:3 u drugom setu i pobedi sa 7:6, 6:4. Bio je to prvi trijumf Ivanovićeve u petom susretu sa starijom sestrom Vilijams.

Hantuhova je bila nezaustavljiva u prvom setu polufinalnog okršaja sa Ivanovićevom, a i srpksa teniserka joj je gršakama pomogla da lako dođe do 1:0 u setovima. Kako je meč odmicao, greške Slovakinje postajale su učestalije, a Anin razorni forhend je išao uzlaznom putanjom – 1:1. U neizvesnom i napetom trećem setu živci su popustili Hantuhovoj, kada je pri rezultatu 4:4 vezala tri greške, a Ana posle jednog nadalovski istrčanog poena došla do ključnog brejka, a ubrzo i do pobede.
zvanièni sajt
U finale sa Šarapovom Ana je ušla bojažljivo, baš kao i u prošlogodišnjie finale sa Enanovom na Rolan Garosu. Ipak, postojala je jedna bitna razlika – Ivanovićeva je briljantno servirala, a koncentracija joj je bila na maksimalnom nivou. I pored toga, bilo je očevidno da joj je ruka ’stegnuta’, da često na radi zamah do kraja ili da se plaši da preuzme inicijativu. Kada je Ana olako ispustila vođstvo od 5:4 i 0:30 (neuspešan ’drop šot’ i nekontrolisan forhend), bilo je jasno da će Šarapova doći do titule. Ruskinja je delovala odlučnije, psihloški spremnije i sa lakoćom je čuvala svoj servis do kraja meča. Duplom sevis greškom i forhendom u mrežu Ana je dozvolila protivnici brejk, a Šarapova je poklon prihvatila – 7:5, 6:3.

Ivanovićeva je u Dohi predala meč Agnješki Radvanskoj u drugom kolu zbog istegnuća levog skočnog zgloba, a u Dubaiju je u tri seta ispala od Jelene Dementijeve. U sudaru dva dijametralno suprotna stila igre Ruskinja je mnogo trčala, vratila pregršt teških loptica i trijumfovala sa 5:7, 6:3, 6:3.

Ana je u martu osvojila šesti trofej u karijeri, a na putu do titule u Indijana Velsu savladala je Raluku Olaru, Tatjanu Garbin, Frančesku Skjavone, Veru Zvonarjevu, Jelenu Janković i u finalu Svetlanu Kuznjecovu sa 6:4, 6:3. U borbi za trofej Ana je pružila jednu od boljih partija u sezoni, odigrala je taktički zrelo, forhend ju je služio besprekorno, a dobro kretanje omogućilo joj je da se idealno namesti na skoro svaku lopticu, što je od velike važnosti za njenu igru.

U Majamiju je Ana razočarala, pošto je poražena već u durgoj rundi od Lindzi Devenport sa 6:4, 6:2. Amerikanka je od samog starta kontorlisala meč,a Ivanovićeva nije pružila nikakav otpor.
zvanièni sajt
Ana je potom napravila turnirsku pauzu od mesec dana, kako bi se što bolje pripremila za sezonu na šljaci. Rezultati u prva dva turnira na zemljanoj podlozi pokazuju da ta odluka nije bila opravdana. U Berlinu Ivanovićeva uošte nije bila na svom nivou i nije preterano reći da se u mečevima sa Bamerovom i Savajevom provlačila ’na ime’, tj. na autoritet koji ie izgradila konstantno dobrim igram u prethodnih godinu i po dana. Dementijeva je u polufinalu bila bolja sa 6:2, 7:5 i tako četvrti put u karijeri (iz isto toliko susreta) pobedila Anu. Ipak, treba istaći jednu otažavajuću okolnost koju je Ivanovićeva imala u polufinalu, a to je da je treći set četvrtfinalog meča sa Mađaricom Savaj igrala isti dan kad i polufinale, pošto je četvrtfinale prekinuto prethodni dan zbog mraka.

Na turniru u Rimu Ivanovićeva je, iako prvi nosilac, eliminisana već na startu od Cvetane Pironkove – 6:4, 5:7, 6.2. Bugarka je tako na najbolji mogući načini iskoristila najgoru partiju Ivanovićeve u sezoni, nije to bila blistava igra Pironkove, ali Ana je napravila toliko početničkih grešaka da povoljniji ishod nije mogla ni da očekuje.

Poslednja dva turnira ne daju previše razloga za optimizam u vezi sa dometima Ane Ivanović na Rolan Garosu. Ipak, Gren slem takmičenje je nešto što budi najbolje u svakom teniseru i teniserki i možemo očekivati znatno bolje igra Ivanovićeve u Parizu, pogotovo kada se uzme u obzir da je prošle godine bila vicešampionka.
zvanièni sajt
Jelena Janković je održala obećanje dato na kraju prošle sezone, a to je da će u 2008. smanjiti broj turnira i fokusirati se na Gren slemove i takmičenja Tier I kategorije. Nije branila titulu u Oklendu, a godinu je započela učešćem na Hopman kupu, gdeje zajedno sa Novakom Đokovićem osvojila drugom mesto.

Sezonu na WTA turu počela je u Sidneju, gde je igrala rovita posle povrede zadnje lože na Hopman kupu. Uspešno je prebrodila prvu prepreku protiv Tatjane Golovin – 6:1, 2:6, 6:3, ali je četvrtfinalu izgubila od Nikol Vajdišove sa 6:4, 4:6, 6:4.

Meč sa mladom Tamirom Pašek u provj rundi Otvorenog prvenstva Australije mnogi su proglasili za najuzbudljiviji na turniru. Posle 3 časa i 15 minuta Jankovićeva je trijumfovala sa 2:6, 6:2, 12:10 najviše zahvaljujući neverovatnom voljnom momentu koji je pokazala. U odlučujućem setu je nadoknadila dva brejka zaostatka, anulirala tri meč lopte i na kraju pobedila. Bez problema je savladala Edinu Galovic u narednom kolu sa 6:2, 7:5, uprkos tome što joj servis nije bio na visokom nivou. U trećoj rundi je bespotrebno zakomplikovala meč protiv Viržin Razano, pošto je posle vođstva od 6:2, 4:2 prepustila kontrolu nad poenima protivnici. Niz grešaka Jankovićeve podigao je samopouzdanje Francuskinje, koja je potom pogodila nekoliko vrlo preciznih udaraca i naterala Jelenu da mnogo trči bez efekta. Ipak, Jelena je došla sebi u trećem setu i lako okončala meč – 6:2, 4:6, 6:1. Protiv lokalnog heroja Kejsi Delakve Jelena je odigrala solidno, ali opet ne na gornjoj granici svojih mogućnosti. Australijanki nije išao forhend, pa je Jankovićeva forsirala tu stranu, a uz to nije srljala u bitnim poenim, što je i prevagnulo u njenu korist – 7:6, 6:1.
zvanièni sajt
Pred četvrtfinalni okršaj Serene Vilijams i Jankovićeve celokupna teniska javnost davala je vrlo malo šansi Jeleni za prolaz dalje, a tu uključujem i sebe. Uprkos obećavajućoj tradiciji sa mlađom Vilijamsovom (pred taj meč bilo je 2-2 u pobedama), Serena je prethodno relativno lako dobila Azarenku i Vajdišovu i zaista se činilo da je u boljoj formi. Uz sve to, njen motiv je bio uvećan činjenicom da brani titulu. Ipak, Jankovićeva je u meču koji je odlučivao da li će turnir u Melburnu biti ocenjen kao "uspešan" odigrala ubedljvo najbolje na celom turniru. Njen omiljeni udarac bekhend služio ju je vrlo dobro, uspevala je da produži poene i da tera Amerikanku da mnogo trči, ne dozvolivši joj da diktira ritam moćnim udarcima sa osnovne linije. Dobro je 'čitala' servis Vilijamsove i zasluženo pobedila sa 6:3, 6:4.

U polufinalu protiv Marije Šarapove Jelena nije imala mnogo šansi zbog povreda koje su je ometali, ali i zbog briljantne igre protivnice – 6:3, 6:1 za Ruskinju.

Jankovićeva je naredni turnir igrala u Dohi, gde je posle pobeda nad Švedovom i Sugijamom eliminisana od Kineskinje Na Li – 6:3, 6:4. Jelena je tako nastavila negativnu tradiciju sa Li, to joj je bio četvrti poraz, uz samo jednu pobedu. Glavni uzrok poraza bila je totalna dekoncentracija Srpkinje i veliki broj neiznuđenih grešaka kao posledica.
zvanièni sajt
Sledeća stanica bio je Dubai. Jelena je 'na mišiće' savladala Saniu Mirzu sa 4:6, 6:3, 6:4, zatim joj je Ana Čakvetadze predala četvrfinale pri rezultatu 1:0 u setovima za Srpkinju. U polufinalu je bolja bila Svetlana Kuznjecova – 5:7, 6:4, 6:3. Ruskinja je dobro riternirala i tako koristila slab servis rivalke. Jelena je osvojila samo 36% poena posle drugog servisa.

Nakon razočaravujućeg poraza od Zi Jan (6:3, 3:6, 6:3) u drugoj rundi Bangalora, usledila je vrlo uspešna serija na dva Tier I turnira u SAD-u.

Jankovićeva je bila superiorna u prva dva kola Indijan Velsa, pošto je Anši Rol i Ai Sugijami prepustila sve skupa četiri gema. Nešto teži posao imala je protiv Anabel Medine Gariges – 6:3, 6:3, a Devenportova joj je predala polufinalni meč pošto je Jelena dobila prvi set sa 6:2.

U polufinalu je Ivanovićeva bila bolja šesti put u sedam međusobnih susreta – 7:6, 6:3. Još jednom se pokazalo da Jeleni ne odgovara Anin stil igre, a pogotovo to što se Ivanovićeva ne libi da napadne odmah iz riterna. Jankovićeva je, nešto češće nego inače izlazila na mrežu u prvom setu, Anin 'pasing' je bio solidan, ali prvi deo igre ipak je bio prilično izjednačen, pa je sasvim fer što je odučen taj brejkom. Više grešaka Jankovićeve u 'dodatnom gemu' uzrokovalo je gubitak prvog seta. Izvrsnom bekhend paralelom Ivanovićeva pravi brejk u trećem gemu drugog seta, a njena najveća vrlina, forhend, dolazi do izražaja u nastavku, pa je Ana pobedila sa 7:6, 6:3.
zvanièni sajt
Jelena je odigrala jedan od najdramatičnijih mečeva u sezoni u prvom kolu Majamija, kada je protiv Šveđanke Sofi Arvidson gubila sa 5:1 u trećem setu, spasla pet meč lopti u taj brejku i na kraju pobedila sa 6:7, 6:2, 7:6. Potom je bez većih poteškoća savladala Safarovu (6:2, 6.1) i Đie Ženg (6:4, 7:5), a Jelena Dementijeva predala joj je četvrfinalni okršaj u trenutku kad je Jelena vodila sa 1:0 u setovima i 3:1 u drugom. Jelena je odigrala fenomenalno protiv Vere Zvonarjeve i ubedljivo je slavila – 6:3, 6:1. Servis ju je služio odlično, uspevala je da menja ritam kako želi i to je predstavljalo nerešiv problem za Ruskinju. U uzbudljivom finalu bolja od Jelene bila je Serena Vilijams sa 6:1, 5:7, 6:3. Amerikanka je imala tri puta više direktnih poena od rivalke (48-16) i činilo se da će ekspresno završiti posao, pošto je od prvih deset gemova dobila devet. Tada je Jelena zaigrala odlučnije i borbenije, a Vilajmsova zbog sopstvenih grešaka nije uspela da odservira za meč na 5:4 u drugom setu. Jankovićeva je ubrzo došla do izjednačenja. Ipak, nekoliko grešaka na početku trećeg seta, pogotovo jedan 'zicer' iz forhenda u drugom gemu, uslovile su novi pad Jelene i vođstvo Vilijamsove od 5:0. Jankovićeva se borila do kraja, stavila je Amerikanku pod veliki pritisak, koji je ona teškom mukom izdržala – 6:1, 5:7, 6:3.

Dve Ruskinje bile su kobne za Jelenu na sledeća dva turnira. Vera Zvonarjeva je bila bolja od nje u četvrtfinalu Čarlstona sa 6:2, 3:6, 6:2 i tako joj se revanširala za poraz na Floridi. U Berlinu je Jankovićeva izgubila od Jelene Dementijeve rezultatom 6:3, 2:6, 6:3. Na nedavno okonačnom takmičenju u Rimu Jelena je odbranila titulu, a u finalu je pobedila mladu Francuskinju Alize Korne sa 6:2, 6:2.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: